Thursday, 24 November 2011

Stoke On Trent factory outlet



ehem ehemmm ehemmmmm ouh portmeirion !!.
kalau dibenarkan duduk dalam ni seharian pun sanggup.. kikiki.





sekarang sedang SALE!! sedih tak dapat nak pegi.. sob sob sob

ada sapa sapa nak bawak saya ke sanaa???

Puteri sekolah di Whitehall Infant School


sekarang Puteri dah start sekolah kat Nursery. 3 jam je. pegi skolah timing sama dengan abang abang jam 8.30 pagi tapi balik awal 11.30 am. Puteri start sekolah lewat 2 minggu dari abang abang. Nursery Whitehall School ala ala macam taska la. uniform sekolah maintain sama. jumper MERAH! sekolah main main. serius penuh mainan kat kelas dia. tapi iya la budak 3 tahun punya education orientasikan dalam mainan. sebab dalam setiap permainan budak budak ada unsur ilmu.

kalau korang masuk sekolah dia.. urhh kita yang tua pun teruja. apa lagi baya baya dia. dulu masa hantar Hariz masuk nursery, masa tu Puteri katogeri baby lagi. tapi dah pandai jalan. siap xmo balik tiap kali hantar abang Hariz. hikhik.

sekolah dia best kelas agak besar. banyak sudut. kang ada sudut membaca semua stori book. kang ada sudut role play, ada mainan bebudak pompuan. ada pondok. ada alatan dapur mainan. ada sudut buat doh. buat cookies betul2. kang ada pulak sudut air, pasir, haiwan haiwan.. pendek kata ce ko bayang kalau kat Malaysia macam masuk taska Montessori, Smart Reader Kid. taska swasta yang bayo mahal mahal tu. sini?... FREE!!

1st day tu.. malam before dah tanam dah kat otak dia.. esok pagi bangun pagi pagi kita pegi school. so pagi tu dia excited.. belum kejut dah bangun..hihihi. tapi nak ke toilet tu harus la ada adegen kasih sayang dari ayah. hehehe. usap usap dulu, puji puji dulu, cium cium dulu baru boleh mandikan.. itulah rutin dia hingga hari ni.

minggu pertama excited .. pegi sekolah sambil nyanyi2 jalan ramai ramai dengan abang lebih meriah. haaa 4 orang berderet ke skolah. kannn senang. sekarang ni dah cuaca dah mula sangat sejuk. nak jalan kaki mencungap dia. ye laa orang lain jalan laju. kaki dia kan pendek. langkah pun pendek. kesian dia. sekarang pegi skolah naik stroller. hihi.

tiap hari ayah hantar ke skolah. kalau ayah ada hal pagi pagi .. mama hantar. bukan mama tanak hantar. bila mama hantar dia mula moody. buat buat gayut kat baju. nangis nangis. kalau ayah yg hantar relekkkkss je. iskkk

sekarang dah pandai dah cerita apa dia buat kat school. today i am drawing. i am singing. i am reading stoly book.. cakap pun dah gaya teacher cakap dah. lenggok omputeh.

bulan pertama tu banyak kali jugak eksiden terkencing dalam suar. tak bleh nak control agaknya. kesian teacher. kalau balik pakai tights lain je .. haaa eksiden la tu. hihi. apapun teacher dorang ni sabarrr je. xde pun telepon ke apa ke. dorang akan call kalau anak sakit aje.

welcoming teacher pun Puteri dah excited nak masuk kelas. kalau puteri pakai hair band cantik asyik kena puji. mana la budak tak suka kan. Gooooooddd Morrrningg Puteeeriiii!! you've got lovely face today.. tersipu sipu la dia. paham agaknya.. hahaha

kini Puteri sedang berusaha memakai dan membuka baju sekolah sendiri. tapi oh mak take time betul. kembang kuncup dada nahan sabar. proses learning memang macam tu.

masa Puteri ke sekolah.. aku ambik masa tu dengan bantai tido.. hahaha.. eh tak la selalu. kaddang kaddang aje. aku mengemas lahhh.. hayooo.. 3 jam tu tak le lama mana pun. sempat kemas dapur dan basuh pinggan je tau. vacum sikit2. tapi kadang2 sempat ke tesco cari barang dapur. masak brekfast utk aku dan DC laju laju terus ke tesco ke pavilion ke... aman skit nak membeli. kalau tak kejar dia dah 2 jam.. adeh.

nanti kalau ada cerita lain pasal sekolah dia aku post lagi yeww.. ehehe

Tuesday, 22 November 2011

Kisah SEDIHHH :'((

malam 31 Ogos 2011

sedang rakyat malaysia bergembira celebrate Hari Kemerdekaan.. kami dirundung duka.

besok nak pegi rumah Muza dulu kat Coventry, tidur 1 malam rumah dia dan seharian nak masuk safari kat Birm. pagi pagi besoknya dari rumah Muza terus lah nak ke Lake District. jimat timing drive.

itu plan sebenar..

malam tu aku kemas beg baju baju, makanan, gadget dan pelbagai benda nak bawak besok. kemas baju utk 6 orang selama 4 hari 3 malam sangat rumit. belek telek makan masa. kat bawah pulak siap susun jajan nak bawak utk snack kat sana nanti. siapkan segala gadget nak bawak. camera DSLR, charger, camera kecik utk video termasuk charger dan memori kad. masuk beg siap siap. bekalan makanan lagi, segala piuk nasik, pggan manguk. itu belum masuk bekalan siap masak. ini la rutin aku tiap kali nak pegi jalan jalan. sangat letih. kiranya aku dah standby dah segala macam keperluan outing sleepover utk kami berderet deret lah kat bawah tu seperti selalunya. sampai 3 pagi lah tidur. kononnya besok tak lah kelam kabut tercarik carik buang masa. tinggal sambar masuk dalam keta jek. senang! rupa rupanyanyaaaa TIDAKKK!!!

pagi 1 sept 2011

9 pagi tu DC dah turun dulu sebab nak pegi isi minyak sementara anak anak masih tidur kat bilik bawah. selalu tidur bilik atas. entah malam tu mereka nak tidur bilik bawah pulak.

aku pun turun dengan mata kelat sebab tido lambat mlm sebelomnya. masuk je area dining tu...

aku : eh eh mana pegi beg camera atas kusi ni? mana pegi netbook atas meja ni??

aku berlari keluar dapatkan DC ..

aku : bangggg! dah amik ke beg camera dan netbook masuk dalam kereta??

DC : eh belum lagi !!!!!!

aku : DANGGGGGGG!!!! subhanallah! masyaAllah! Allahuakbar! Abanggggggg barang kita HILANGGGG.. hilang bang!!

DC : eh yeke? cuba tgok betul betul

dengan terketar ketar tahan sebak..

aku : iya .. malam tadi sayang susun kat sini. letak beg camera atas kusi ini laaa.. netbook masih atas meja makan. (airmata tak dapattt di tahan lagi, aku nangis semahunya) ya Allah bangg rumah kita kena pecah masuk orang banggg..

DC : (dia ke dapur) memang betul la orang masuk. memang pintu terbuka. kesan pecah masih adaa.. sabar la sayang

kami jadi panik pagi tu terkaku. tangan aku menggigil gigil, airmata tak henti mengalir deras bagai ada benda menusuk ke jantung. mata bengkak menagisi harta benda yang dah lesap. sekelip mata. usaha nak membeli masih terasa keperitannya. hilang macam tu je. setengah jam panik tak buat apa pun.

call Mila.. dengan esakan aku cerita pada dia apa yg dah jadi kat kami pagi tu. dia pun terkejut. dia nasihatkan aku jangan usik apa apa. call police. baruuuu laa DC call polis. sementara polis nak datang aku call yus. cerita lagi kat yus dengan esakan pilu. pedih nya hati hanya Allah yang tahu.

polis datang ambil kenyataan. declare apa yang hilang.. seterusnya crime investigator pun datang cek cap jari di mana mana. tapi hampa. semua tak jelas. tak tunjukkan apa apa tanda siapa yang harus dituduh.

tangisan aku tak berhenti .. plan asal nak ke rumah Muza terbatal sebab hati dah tawar. nak pegi Safari pun batal. jiwa dah tak gembira.

bayangkan..

body DSLR camera bersama DUA set lens (satu baru je beli), siap dengan charger serta memori card 4Gb, Camera samsung yang kecik (yg ni beli kat Malaysia dulu).. semua ni masuk dalam beg cemera besar tu.
Netbook siap dengan DVD externel drive bersekali dengan wayar battery, Handphone HTC hitam yg DC belikan utk aku dulu.

dah takde satu camera pun untuk kami. SEDIH !!! depress sangat2. rasa nak meraung semahunya mahunya.. kerugian dianggarkan 800 pound. macam nak gila aku nangis.

anak anak bangun sebab dengar mama nangis. mereka tanya seolah faham perasaan mama. masing masing diamm menyaksikan kesedihan mama yang tak dapat nak sorok lagi. selang 15 minit aku meraung lagi. urgghhhhh pedih sungguh rasa hati ni. bagai di hiris hiris. DC dah kering skrip nak pujuk.

ayat yang buat aku berhenti nangis.. kita bersyukur mereka ambil barang barang kita. anak anak yg kebetulan tidur di bilik bawah dan kita tak di apa apakan.. abang syukur sangat.

iya aku sedar itu.. tapi hati tak dapat ditahan rasa pilu. bukan senang nak beli benda benda tu semua. hasil jimat cermat kami kat sini. persetujuan nak beli benda benda tu semua bukan dibuat dalam masa sehari dua. makan berbulan plan. sanggup tak beli dan pakai kereta selama 2 tahun sebab nak beli benda benda tu semua. tahukah kau keperitan hidup kami di sini PENCURI!! ??

petang tu landlord datang jenguk kami. malangnya aku tertidur keletihan menangis. dia simpati dan akan betulkan pintu yang pecah tu esok lusa.

call Byron .. cerita lagi. mintak dia datang jaga rumah ni dengan Munzir sementara kami nak pegi Lake District. kena pegi jugak sebab dah bayar semua penginapan cabin 3 hari 2 malam.

petang tu jugak kami tukar LCD TV kat bawah dengan Tube TV yang kat bilik. phobia punya pasal. habis aku kutip semua benda yang berharga termasuk Sandwich maker yang baruuu beli sorok dalam dryer.

malam tu aku tak nyenyak tidur. tiap jam terjaga seperti terdengar dengar bunyi kaki orang berjalan kat bawah. aku kejut DC. DC tenangkan aku. sampai pening kepala tak cukup tidur.

besoknya kami di Lake District aku terjaga malam mengigau ngigau lagi.. seminggu juga aku trauma dengan kejadian itu. tidur malam termimpi mimpi. mahu aku sorok semua benda letrik yang masih ada kat dapur. dahsyat penangan trauma.

sebulan lepas tu masih terasa kepedihan. bila tengok orang lain pegang DSLR mata rasa berair.

kini.....

aku dah ada pengganti.. namun, tidak sama dengan yang dulu. harus bersyukur

hikmah disebalik kejadian..

aku dah ada Canon powershoot, dah ada Tablet ... dapat menutup luka dihati walau masih ada parut yang tinggal.

semoga ini membeli pengajaran, pelajaran dan pengalaman dalam hidup kami..

Monday, 21 November 2011

Jalan jalan di Cambridge

masihkah kau ingat ... masihkah kau ingat.. lalalalaaa (ini lagu la) coretan kembara kami ke Eastern UK. kalau hilang ingatan korang click la recall ..

recall 1 - http://itsmylife-fidadc.blogspot.com/2011/07/jalan2-eastern-uk.html click SANA
recall 2 - http://itsmylife-fidadc.blogspot.com/2011/07/jalan2-eastern-uk-great-yarmouth.html click SITU

petang 9 Julai tu lepas ronda ronda bandar Norwich yang sesak dek sebab ada perarakan sempena Mayor (ala ala Datuk Bandar) datang. kami memang plan nak ke Cambridge pulak. konon konon nak tour la sume sume tu dlm masa seharian. sekali perarakan tu buat jalan jadi sesak. plan memang nak pegi rumah Kak Sham, kawan DC masa BTN. skang dah jadik kawan aku jugak ehehhe. sampai rumah kak sham pun dah lewat. sampai malam sbb jenuh mencari pulak.

malam tu (malam lewat sebab musim panas, kak sham hidang mee kari lagi youu.. emmmm sedap sedap!. borak borak ngan kak sham pasal pengalaman memasing masa sampai UK. aku dengar pun syahdu. serius syahdu.. sedih betul cerita dia. kalau kita fikir kita ni diduga dengan kisah sedih rupanya ada lagi yang lebih sedihh..

Kak Sham student PhD. dia sebagai emak yang belajar. ada anak lima.. ANAK LIMA tahu! 4 lelaki yg sulung saja perempuan. yang kecik sekali dia pregnent kat cambridge lagi. terpaksa pulang ke Malaysia utk melahirkan. tinggalkan empat lagi anak dengan suami kat Cambridge. dia diduga Allah s.w.t dengan dugaan. anak nya yang ke dua jatuh sakit. sakit sawan. sawan yang tidak mengira masa untuk menyerang. bila bila masa saja anak nya boleh diserang sawan. boleh menyebabkan kecederaan teruk. maksudnya dia dan suami kena sentiasa berjaga jaga 24/7. maka itu dia ambik keputusan tinggalkan anak yang kecil dijaga oleh kakak kak sham di Malaysia. iya lah mana mungkin dapat membahagikan masa dengan anak yan sakit. jaga baby serta anak lain yang masih bersekolah. dengan dia study lagi. ouhhh sangat pedih penderitaan hati. dia lalui dengan sabar. hanya doa semoga di limpahkan kesabaran buat kak sham dan keluarga.

kak sham ajak kami sleepover kat rumah dia. tapi pikir balik macam mengganggu keluarga mereka pulak. kami cuba jugak cari hotel yang dekat dekat utk bermalam. malangnya penuh. balik semula ke rumah kak sham utk tumpang tidur HAHAH dasar muka tak malu kami. tapi kak sham OK .. hihi. jutaan terima kasih buat korangg.. urhhh terharu.


pagi pagi tu sebelum pukul 7 kami dah keluar. sebab pagi tu mereka jugak nak ke Legoland. pagi tu kami jalan jalan bandar Cambridge yang tenang. apa tak tenang nya.. kedai apa pun x bukak lagi. hahah 7.30 pagi dah melangut kat town. (siang cepat sebab summer)

eh OK sebenarnya sebabbb tak payah nak berebut dengan pelancong lain nak bergambar..

seee tade orang pun.
ini .. Grasshopper Clock. antara tarikan kat town Cambridge

belakang DC tu.. museum dan galleries. oleh sebab pagi sangat omputeh pun masih tidur maka kami melawat pintu masuk sbb nak ambil gambar aje lah.. kikiki

ronda sekitar town cambridge jalan kaki. bangunan yang klasik. University Cambrige pun macam University Oxford jugak. bangunan university merata rata. fakulti bersepah sepah. tidak di satu satu tempat. harus jalan keliling untuk cari. akhirnya jumpaaaa..

DC cakap .. tak layak masuk Cambridge dapat tengok kawasan pun Uni. pun dah best dahh.. kami bagitau anak anak, ini antara uni terbaik di dunia supaya mereka dpt jadikan sumber inspirasi masa depan. hanya student terbaik dan terpilih sahaja.


lepas tu kami pun cari port park utk melepak sambil makan snack sementara nak tunggu town centre bukak sepenuhnya. nak masuk tourism Cambridge beli ticket Punting. apa itu 'punting' .. ?? jom layan gamba yang superb indah view. pengalaman tak boleh lupa lah. ditemani pemandangan mengelilingi bandar Cambridge dan masuk area Uni. menyusuri sungai.

beli tiket kat tourism Cambridge murah sikit berbanding beli kat kaunter punting tu.. boleh click SINI untuk book. siap dapat diskaun kalau nak beli souvenir. naik punting dengan tourist guide (penglipurlara).

ini lah dia PUNTING... sampan kayuh dengan buluh. boleh pilih untuk kayuh sendiri TAPI awasss kalau kau terel boleh lah. boleh terpusing pusing punting tu dikejakan kalau tak pandai.

air sungainya jernih. boleh nampak ikan kalau ada. tak macam sungai gombak yang macam teh air iteww. agak dalam jugak sungai ni sebab buluh pengayuh tu sekali ganda dengan dalam gambar tu..

amboihhh cik kak ni siap baring baring lagi dalam tu. siap ada kusyen. boleh duduk baring gaya bebas. tak boleh berdiri jek. taku tak stabil boleh terbalik. tangan pun tak bleh letak kat tepi perahu tu sebab kalau berselisih dengan perahu lain boleh putus jari. ouhhh tamo tamo..

sambil dengar brader hensem tourist guide itu menglipur lara tentang kisah kisah Cambridge, kami posing posing. tenanggggg je tau view dia.. perrrhhh sapa dtg Cambridge ni kalau tak naik punting memang kesian. harus kau datang lagik. :P


ini King's College Chappel.. kolej terlamaa di Cambridge. punting di menyusuri taman taman Cambridge Uni. bangunan yang klasik. lalu bawah jambatan Cam. banyak lah kisah sejarahnya.


Hakim khusyuk dengar bro tourist guide bercerita. siap ada soalan kuiz lagi pasal sejarah UK yang ada kaitan dengan Cambridge. kebanyakkan soalan Hakim dan Hazim boleh jawab. bro tourist guide pun kagum sebab soalan yang sama orang besar besar pun tak tahu nak jawab. aku? apatah lagi. hahaha.. dorang suka tengok cerita Horrible History cerita lakonan semula watak king sejarah dulukala dalam bentuk yang lawak kat channel CBBC (kalau tak silap)

lalu bawah jambatan Cam.. asal nama Cambridge. banyak punting masa tu sebab hari ahad kannn..

ala ala kat Venice lah ni. tak dapat pegi Venice yang jauh itu. dapat naik punting yang ala ala pun jadiiiii lahhh.. hikss

45 minit jugak lah dalam punting tu.

turun je oh mak laparrr.. susah nak carik makanan halal kat Cambridge ni . makaa kami pegi la jauhhh dari town.

akhirnya lunch pasrah dengan fish o fish MC Donald. kat outlet mana eh ni lupa plak. on the way nak balik london nun.

perjalanan balik tu kami ditemani hujan sepanjang jalan. dah plan nak tengok University DC masa buat degree dulu kat University Hertfordshire 12 tahun dahulu kala. tapi tak dapat masuk lah sebab hari ahad. hanya students je. pastu hujan pulak. at last masuk ikut pagar belakang. x masuk pun just kat pagar je. DC bawak Hakim utk snap picture Uni kat dalam. mengimbas kenangan. banyak dah berubah. bangunan banyak bertambah. DC pun dah tak cam dah. hanya beberapa landmark yang dapat di snap masih diingati.

laluan dia ke sekolah dulu.. hihi masa bujenggg.. 12 tahun lepas.


















pak patung ni pun dulunya ada .. masih utuh hingga kini.. itu aje yang dapat dirakam. aku pun tak dapat nak masuk. tengok gamba yang Hakim snap je.

















pastu terus carik rumah bilik sewa yang dia duduk dulu.. huhu imbas lagiii..
























ni le rumahnyaaa.. dah jadi rumah kedai. bangunan still nampak sama.

















dann akhirnya .. inilah masjid yang selalu dia pegi solat jumaat.. katanya. ouhhhh memori sungguh lah.. mana aweks pakistan abang dulu?? hahahha

NEXTTT stori moriii.. jalan jalan tour de UK pulak ...

Sunday, 20 November 2011

semangat baru!!

ok dah dah habis bertapa selama hampir berbulan. lamanyaaaaa.. banyak benda perkara berlaku dalam hidup aku dan kami di London ni hingga tak tercerita melalui kata kata. arggghhh mahu aku delete sahaja kenangan pahit tu. teruja utk save as new document pages baru. yeay! mari mulakannnn....

bila bukak blog asyik la cerita ramadahn tak berganjak. aku mahu ngesot ke secara bertatih ke cerita suka duka tangis gembira pulakk. disamping cerita percutian yang dah khatam.


tak sangka pulekk ramai kawan yg tanya kabo blog yg sepi bisu tanpa hilai tawa cerita. hehehe. dengan mood super duper perasaan. macamkan glemer la konon. aku jugak rindu nak mencoret jadi 'tukang karut' kisah benar kat ruang liputan aku ni.

sebenarnya lama menyepi sebab nak tumpukan kepada anak2. kedengaran keibuan bukan. haha padahal ? jadual harian job spec surramah ni sendat tahu! cuba la kalau berani. marilah respek dgn surirumah ni. sila berikan standing blablablaaaaa.. clap clap clap.

tetamu silih berganti bertukar tangan mengepas batton buatkan aku tak sunyi kat rumah. aku panggil diriku suri ramah.. hahaha.

lama sangat tinggalkan blog ni, dah tak tahu kat mana nak mula. cerita mana nak cerita dulu cerita mana yang kendian. aku akan bawa kisah kesana kemari lah. pandai pandai lah engkau bayangkan waktu yang bersesuaian.. en suami pun dah tak larat nak bebel kenapa tak update blog. kah kah kah. aik? banggg ! tak cukupkah adinda menjadi penglipur lara kekanda di rumah. mahuuuu juga ketagihan membaca corat coret di sini. isk isk isk

ini aku kira sebagai warm up lah.. hahaha. kalau tak warm up nanti kekejangan otot jari untuk naip.

nak mulakan menglipur lara BESOKKKK.. insyaAllah