Sunday, 31 July 2011

kembali !!!

oh mak lama nya coti..!!!! coti naip blog. hihi

cerita Jalan2 Eastern UK pon tak abish lagi. ni nak tambah lagi cerita jalan jalan TOUR DI UK.. ya aa awww.. suka! suka!! suka!!!

yang tak suka nya pound kami susut skang ni.. :P buka puasa ala kadar je la yek.. ;)

besok 1st Ramadhan tahun ke TIGA di perantauan.. hukhukhuk. bila Ramadhan je sedih .. bila Ramadhan je sedih.. menghitung bulan skang ni nak balik Malaysia.. sangatlah tak seronoknya berpuasa dan beraya kat UK ni. apakan daya.. takde pilihan. harung jugak lah. penat lah nak sedih sedih.

marilah kami enjoy saja sisa hidup di bumi permaisuri UK ni. ntah bila hayat lagi nak datang kalau dah balik nanti. memang tak ada lah jawabnya. rezeki dapat datang sini kira beruntung. aku ni kira macam sabut lah.. untung sabut aku timbul..

plan jalan jalan dah lamaaaaa dah. sejak balik europe dulu. penuh teliti perancangan. committee nya kami berdua aje. peserta kami jugak berenam. susah tahu kerja kerja perancangan ni. sempat gaduh gaduh lah :P itenary DC buat, aku tulis apa dan mana tempat nak pegi je. transport pun dia settle. makan pakai aku settle, contact kengkawan nak ziarah pun aku settle. kami bagi bagi tugas. apa yang penting kerjasamaaaaa.. lalalalalaaa

kena buat sehabis teliti sebab percutian paling lama .. selama LAPAN hari ! dan paling jauh ! non stop!

bermula 23 Julai 2011 hingg 30 Julai 2011 ..

sebab memang timing tu je yang ngam ngam sebelum bulan puasa dan tarikh anak anak mula cuti skolah akhir tahun (summer holiday)

route of tour :

LONDON - SCOTLAND - YORKSHIRE - WEST MIDLANDS - WALES -
EAST MIDLANDS - LONDON

sikit sikit lah aku citer yea..

nak abish kan dulu cerita cuti Eastern, UK dulu..

betul lah orang kata JAUH BERJALAN LUAS PEMANDANGAN .. tambah pengetahuan. lagi lagi untuk orang yang macam aku ni. tahu Malaysia je. luar Malaysia je dah lost. yela dulu blaja kat skolah teori je. tengok peta pun tak lulus lagi :P

orang yang tak bersyukur duduk kat Malaysia tu pegi la keluar tengok negara luar macamana. pegi dok palaestin sanun.. :P melancong ke UK ni untuk org kaya raya je. tapi orang macam kami ni pegi bercuti bajet bajet jimat! macam orang KL pegi melancong ke Penang le.

percutian ini akan jadi pengajaran dan pelajaran buat kami dan anak anak. :))



Tuesday, 19 July 2011

Jalan2 Eastern UK - Great Yarmouth, Norwich


sambung cerita jalan jalan...

pagi Sabtu 9 Julai tu pagi pagi settle breakfast sume kami pun memulakan pengembaraan. dalam pada sakit sakit bengkak dagu dek benjol tu sanggup ku tahan jebat. sebab dah book travelodge murah. kang tak pegi rugi pulok. so gamba gamba aku sememeh sambil posing tutup dagu :P

travelodge yang kami booking tu takde parking lot. pasal dekat dengan bas station. maka DC parking keta jauh dalam bangunan seberang sana. dah le sampai waktu malam walaupun terang benderang (maghrib lewat musim panas). bangunan supermarket pun dh tutup. hampir terperangkap dalam bangunan pasal tak jumpa jalan kuar.. abis pintu sume dah tutup. nasib jumpa cleaner. kami dah berdondang dendang dalam bilik hotel. hihi sian dia..

pagi tu sebab pagi sangat. town centre pun masih mati lagi so aku decide pegi Great Yarmouth dulu. sengah jam dari Norwich. masa sampai tu town dah bukak dah. siap parking terus tuju ke laut. sebelun sampai laut kena melalui derean kedai. outchhh.. terbang pound. menan skit punya banyak..

boleh tertinggal stroller pulak. haaaa menapak la cik Puteri. bagus jugak penat dia masuk keta terus pengsan. senyap.. hihi.


bagi mereka main pasir. cantik pasir pantai kat sini. halus je.


ni nak berkebun apa ni. errr tanaman apa ye sesuai di tepi pantai ..:P
air laut tengah surut. nak ke persisir pantai sikit punya jauh. so bagi anak anak main pasir kat kawasan dekat dekat je.. hiks


tetiba terjumpa....




keldai comel

dapat la anak anak berkenalan dan beramah mesra dengan keldai comel ni. :D


baik benar keldai ni. elok je tak melawan. jinak amat.


lalu kami bagi peluang kat anak anak naikkk..




wahhhh kemain suka cik Puteri.
slumber elok tegak je berdiri atas keldai tu.
tak takut langsung ;)

kasik dorang main puas puas ye.
susah nak jumpa pasir pantai kat London.




banyak pulak mainan kat sana.. masuk free.. nak main baru bayar. sebenarnya sekali main tak lah mahal sangat. cuma 50p, 1 pound. TAPII kalau dah berempat yang nak main 7-8 mainan tak ke mahal jugok tu.. aiskk.. sabo je la. makaaa.. bagi main sikit sikit je :P

seterusnya kami ke Norwich Town Centre..


aiskrim time

ate terkejut beruk tengok patung ni sebeno nya bukan patung.. ORANG! cis..cik Puteri nangis nangis tamo dekat..hiks.. abang abang siap gelakkan orang tu bergerak gerak macam robot..

bizi jugak Town dorang. ramai orang.. dah nama town kan :P


Royal Arcade ni errr tade jual kain ela yea.. :P


kebetulan ada perarakan sempena sambutan Mayor Norwich Celebration rasanya.. dapatlah tengok perarakkan. ralit lama nau kat sini..

sesak napeh ramai orang.. kami pon berangkat ke Cambridge. niat nak nyinggah rumah kak Sham..

bersambung....

Monday, 18 July 2011

Tetamu Indonesia

sejak 15 Julai smalam kami ada tetamu dari Indonesia. dalam minggu ni aku terel lah ngomong ngomong indon. hihi.

Rita namanya. student PhD di German. bawak mama dan abunya ke London untuk pusing pusing. udah mau pulang terus ke Indonesia bulan sembilan nanti. makanya mama sama abu nya di bawa berjalan jalan duluan sih. Rita kawannya Mila (kawan ku di sini). mereka di sini hingga isnin.

dapat juga merasa Rendang Daging dan Ayam Aceh..:) dan coklat dari German :))

mereka sampai sni Jumaat lewat petang. mama nya Rita ngak sihat kok. lagi Athsma sesak napas. kepalanya pusing. kasihan loh. semalam ngak bisa kemana mana. lalu bapak Din (DC) ngantarin ke pak dokter ajah.. payah jugak mau ke doktor kerna mereka tourist. enggak register sama NHS..

eh letih pulak ngomong Indon.. kikiki

kami survey klinik yang tak payah guna NHS. just walk in je. sebab nakkan prescription ubat. sini takleh la pharmacy nak bagi kalau kita nak beli gitu gitu je ubat kalau kita tak ada presciption doktor. sebab tu kena carik doktor jugak.

at last dapat jugak sumber Medical Centre yang tak perlu register NHS. korang pun kena tahu ni.. maksudnya sesiapa saja boleh terjah kalau sakit. selalunya pelancong la. servis pon terus dlayan. tak payah pegi emergency hospital. pegi hospital pon lambat sebab beratur dengan ramai orang tempatan.

untuk yang duduk dekat area Uxbridge boleh pegi SINI.. mudah. masuk.. isi borang sikit.. tunggu nama di panggil.. terus dapatkan rawatan segera. oleh sebab mama Rita asthma, dia kena gas je dan diberi prescription antibiotic dan Ventolin. lepas kena gas barulah beransur sihat. nafasnya pun clear dah. tak berbunyik kuat. kesian Rita. risau banget deh.

besoknya Ahad, bila tengok mama Rita dah sihat DC jadik pak supir (prebet sapu) hantar berjalan jalan sekitar Central London mahu melihat lihat bangunan tinggi..;). mudah berkereta. mama Rita tak perlu banyak sangat berjalan.

lepas subuh Isnin semalam DC dah hantar ke Stansted Airport untuk mereka pulang ke German. lama lagi di German. hampir sebulan. Abu Rita (ayah) tu aku rasa orang berpangkat di Indonesia. kalau di Mesia mungkin Dato'. tapi kat Indon aku tatau lah apa.. protokol juga orangnya. nampak begitu educated. pernah jadi Lecturer di Universitas IAIN. ada jawatan dalam parliamen di sana. apapun humble aje orangnya. mereka asal dan tinggal di Aceh. siap jemput kami ke rumah nya di sana. see.. dah ada accomodation dah kalau nak pi melancong kat Aceh..hihi. sedih juga dengar cerita ahli keluarga Rita ramai juga yang meninggal semasa Tsunami termasuk nenek dan makcik pakciknya..

moga ukhwah ini diberkati Allah s.w.t. AMINN.. terima kasih dan kemari lagi ya.


cerita ni cukup bagi menjawab soalan lama tak update blog :P .. bizi melayan tetamu deh..


Wednesday, 13 July 2011

Jalan2 Eastern UK


9 & 10 Julai 2011 - kami pegi jalan jalan ke Eastern, UK.

rantaian perjalanan :

Uxbridge - Travelodge, Norwich - Great Yarmouth - City Centre, Norwich - Cambridge - Hatfield - Uxbridge

sume sume lokasi kat atas ni kat Eastern, UK


kami bertolak dari rumah pukul 5 petang Jumaat. lepas anak anak settle pulang skolah sume. siap kemas makan dan masak bekalan utk malam dan besoknya.

tak sangka plak jalan teruk jem. sengguk senguk atas jalan. tension betul. aku dok pikir mungkin omputeh balik kampung jumpa mak ayah dorang sebab cuti hujung minggu. HAHAHA. sepatunya 2 jam lebih je perjalanan. sampai 4 jam buang masa dalam kereta. nasib anak anak tido sebab kepenatan waktu siang letih skolah. kalau tak hiruk pikuk le dalam keta.

sampai sebelum maghrib, phew! terus check in travelodge. malam tu tido Norwich dulu. besok pagi pagi nya nak pegi Great Yarmouth dulu. makan masa sengah jam lagi. boleh kuar pagi pagi skit. so takde lah banyak sangat buang masa kat perjalanan je.. hiks

sooo destinasi pertama .. Great Yarmouth

besok la citer.. hari ni kasik bako dulu :P

Tuesday, 12 July 2011

Tetamu fr Malaysia - Crew TV3


minggu lepas.. DC telah dilantik secara rasmi jadik 'prebet sapu'..hihi. tau ke apa prebet sapu? pandai pandai le carik makna.. haha.. Alhamdulillah

selama seminggu jugak ngato crew tv3 ni kulu kilir buat pengambaran, interview orang, shopping gadget dan macam macam lah. lokasi sekitar London. luar London pun hanya pegi Bicester Village je. kalau ikut sampai Durham atas UK sana kena bermalam. so DC mana mau tinggalkan kami. kena lah tido bawah ketiak isteri gitu..haha. :P

mereka datang membuat rakaman untuk program baru kat tv3. berkisar kepada ILMUAN ISLAM. bagus la kan buat program berbentuk information ilmiah. banyak sangat dah program lagha kat tv tu.

orang hebat hebat seni ni sume. hebat gadget camera dan video. beli gadget tah bapa ribu habis. perhhh.. salah sorang tu Director, sorang interviewer, 2 orang cameraman. DC cerita cara keja pun professional. teamwork terbaik lah. cool je suma. dorang ni dah boleh buat production sendiri kalau mahu. datang sini tujuan keja. dalam masa yang sama cari bahan rujukan. buku buku, dvd nak buat refer. continuous belajar, reserch dan membaca. hebat betul. sume sume tu penah menang anugerah katogeri masing2 dalam tv3.

sempat jugak DC dapat ilmu pasal dunia seni, dunia pengambaran, cerita tentang tv3 secara tak langsung. bagus kan. siap ikut dorang pegi interview dan buat pengambaran sekitar kota London. jadi pemandu pelancong takda lesen. :D

hari last tu kami ajak singgah rumah. jemput makan makan. pekena sup ekor..hehehe. encik director tu tak makan pulak sup ekor. dia mengamalkan pemakanan sihat. adeh.. sian dia. sempat melepak kat rumah kami 3 jam je sebab malam tu dah kena pegi heathrow pulak nak balik Malaysia.



dorang kata DC boleh jadik pelakon. watak sebagai gengster ganas. tapi tak boleh senyum. kalau senyum je FAIL lakonan ..HAHAHA. sume orang 1st time tengok atau jumpa DC semua cakap macamtu tu jugak. ganas dan gangster je muka. padahalll.. sesabor ummat.. hihi. suka gelak gelak, cakap pun releks je. macam tada problem je.

kaki shopping jugak brader lelaki ni sume. jenuh meracun DC beli itu ini. murah kat sini. kat Malaysia mahal ni. tunjuk kasut, tunjuk beg, tunjuk perfum .. reaksi DC.. ermmm senyum je.. dorang pelik.

masa nak balik.. hantar kat Heathrow, access luggage dorang melebihi 60 kilo. gila ah. takpe dorang ada bajet utk bayar lebihan tu. tapi tak sangka sebanyak itu. MAS kau tahulah. kalau lebih sekilo 40 pound tau. pound woi bukan RM.. so pegi amik kalkulator sekarang. KIRA! huhu

part paling best bila org mesia datang ialah.. makanan..hihi

dapatlah kami ni haaaa.. sambal belacan instat sedap. banyak lebihan dorang punya bekalan makanan masa kat hotel.

banyak lagi.. maggie kari, maggie brand sedap, sambal bilis tempe, nescafe 3 in 1 dan hot coklat 3 in 1. namanya rezeki kan..hehe best lah

harap harap kalau dorang datang lagi boleh la contact contact kami.. ada sesapa reader nak jadik pelakon. boleh kami rekmen kan... haha (gurau je) :P

Monday, 11 July 2011

BOILS ??.. OH NOOOOOOOOOO!!!!!!


minggu lepas adalah minggu sakit yang menderita..

kronologi citer dia macam ni

bangun pagi pagi 29 June ritu .. tengok bawah dagu berbintik. banyak plak mata bintik. skali pandang macam jerawa soo aku istihar

jerawat !!

lagipun malam sebelum nya tu aku pegi ratah kacang gajus. sedap sangat kacang tu sampai aku tak boleh berhenti makan. abis sebutir amik lagi .. abis sebutir amik lagi.. haih berhantu kot kacang tu sampai aku takleh nak berenti makan..

so tanggapan aku mula nya aku rasa betul la jerawat sampai enam ketul. lepas tu makin lama makin bengkak. semakin besar. makin labuh memanjang dagu aku ni pesal pulak..


muka berciri masam dan sombong sebab sedang nahan sakit.. :'(

hingga pada satu malam tu berdenyut denyut tak boleh nak tido. tapi sebab penat sangat akhirnya aku tertido jugak. tak lena tido. kejap kejap terjaga sebab berdenyut. nak buat regangan mulut pon tak boleh sesuka hati. kena extra cafeful. lama lama makim besar dan bengkak merah merening tu haa..


aku syak ini mesti BISOL.. haduh!

hingga satu petang .. aku dah tak tahan, DC aku kerah untuk jadik Jururawat. HAHAHA jangan le engkau bayangkan dia pakai uniform nurse yang putih pastu pakai topi nurse iteww.. bughuk lak rupa.

eh jap tetiba teringat lak cecita tak kesampaian aku nak jadik nurse.. huhu. aku apply utk jadi nurse. tetiba dapat panggil interbiuw... masa tu dah bertunang. tetiba DC plak tak bagi pegi dengan alasan..

"cemana kalau dapat, pastu dorang hantar awak (masa tu panggilan kasar le main awak, kau) jauh, hantar pegi sabah ke serawak ke johor baharu ke" aik aku kata, belum interbiuw lagi dah pikir sampai ke situ.. takut le tew.. hehe tu laa dulu aku suka berangan. kalau jadik nurse boleh kawin ngan dokto.. hahaha.. niat jahat lagi kan dah tak dapat. masa apply tu aku blom kenal DC lagi.. hiks. eh eh dapat gak suami bakal dokto. dokto falsafah le.. insyaAllah

ok sambung, kerah dia jadik jururawat soh dia picit sebab dah tak tahan dah denyutnya. sambil aku menggigit softtoy katak supaya aku xmo terlolong jerit. keluar lah nanah sikit pastu diikuti dengan darah.. oh makkk sakit sangat sangat hingga mengalir airmata ni haa..

yang aku lebih heran bin pelik apesal bisul ni bleh tumbuh subur pulak kat dagu. kawan aku chat kata tu jerawat batu kot.. sakit sesangatnya. bentuk muka pon dah berubah dah jadik lonjong.

udah rope orang cucuk botok overdose. skali pandang macam comel aja. HAHAH.. DC kata panjang dah dagu tu..hihihi.. tiap pagi rutin aku picit bisul aje lah keja. bila dah banyak nanah dan darah keluar makin kurang dah sakit. nak ketawa pon kena berhati hati. cakap pun sikit sikit je. senyum pun jadik ketat ni. mana boleh tahan. CHATTING digalakkan ... haha .. sebab tak guna suara. :P

bila bisul dah agak surut... tiba tiba..

ada satu benjol pulak kat bawah dagu belah kanan. tengah tengah antara dagu dan leher tapi sebelah kanan. benjol besar pulak. haishhh macam macam le pulak. lepas tu menahan denyut benjol ni pulak. sebesar separuh biji telur ayam. besar oii! aku ingat dia macam kelenjar yang biasa keluar bila kita rasa sakit sangat tu. aku selalu kena. tapi slalunya kena kat belakang telinga. kali ni kat bawah dagu pulak.

konon nya pikir .. arhh nanti lama lama dia hilang lah sendiri macam selalunya.. tapi dah 4 hari aku tunggu tak hilang.. malah makin sakit pulak bila tersentuh. lama lama tak sentuh pun sakit berdenyut jugak. bersambung sambung pulak sakit.

hingga ...... dah tak tahan dah sakit akhirnya ajak DC pegi jumpa GP (pak dokte). DC buat appointment. dapat pegi Rabu besoknya pulak. DC ada hal takleh nak pegi sesama. so aku nekad tinggal je Hakim, Hazim, Hariz. bawak Puteri je tolak stroller sambil tahan sakit secara berlari anak. appointment pukul 5.30 petang. aku lewan ! huh! sampai situ dah 5.40 petang. 10 minit pun berkira. tension :'(. takleh dah jumpa GP.. GRRRRR

kena buat appointment lain pulak. dapat hari isnin pulak. taknak lah aku. sebab dah sakit sangat sangat. aku nak ubat! .. boleh jawapan omputeh kat konter tu kata appointment GP semua penuh. aik? aku buatlah muka nangis kata dah sakit sangat dah ni.. erkk dia soh pegi Medical Centre lain kat Hayes pulak.. sedih lagi..

pulang dengan hampa. kat tengah jalan DC jemput pakai keta terus balik rumah dengan muka mcm cuka. mata berair. pipi panas.. benjol sakit sangat sangat..

terus ke Medical Centre kat Hayes sana. walk in klinik. skali tengok orang ramai pulak. lepas cerita itu ini kat konter yang suruh balik sebab masa menunggu dijangka 3 jam. oh mak tolongg. arhh lantak lah. tunggu pun tunggu lah!

tiba masa dapat jumpa GP tak sampai 5 minit je pun nya adoi..

katanya "this swollen is infection from your boils" dapat prescription.. yeay! tiba2 kedaai ubat dah tutup. ouh sedih lagi :'( .. kena tunggu besok pulak nak pegi amik ubat. haishh..

bila dah besok pagi pagi DC dah pegi Central London. silap aku pulak tertinggal prescription dalam kereta. double malang. kena tunggu petang pulak. DC amik ubat kat Central London aja. susah lah sini. klinik tak keluarkan ubat. nak ubat pegi pharmacy. kena bawak prescription lak tu. saba je lah ... nak amik antibiotik dan krim sapu je. skit punya letih

sementara nk nunggu DC pulang bawak obat .. berpil pil paracetamol aku telan. kalau boleh xmo makan paracetamol.. abish dah tak tahan sakit sangat.

hingga kini dah seminggu lebih masih ada lagi benjolan itu... mengharap kan keajaipan supaya ianya hilang. nk pakai tudung instant pon tak boleh. sangkut. terpaksa mengais carik tudung bawal. alahai..


Thursday, 7 July 2011

ouhhh sedapnya!! Cheese Lemon Cake


makin nak balik ni makin galak pulak makan western.. tetiba mcm nak makan cheese dalam bentuk kek. cheese kek memang muak kan kalau makan macam tu je. makan sepotong pastu rasa takmo dah kan kan..

ok .. lemon cheese kek ni, S.E.D.A.P sangat sangat. serius ni aku cakap. tak sedar makan spotong nak lagi nak lagi.. hadoiiyaii .. makin tebal lah lemak aku ni oii..


makan masa dia sejuk terus masuk mulut .. emmmm emmm melting je dalam mulut. muak tu di cover oleh masam lemon .. whoahhhh sedap banget deh.

pasal aku sorang je yang beriya iya nak makan dan akan makan so nak BUAT memang tak berbaloi. penat buat lagi, penat cuci tools, penat tunggu masak, penat kemas dapur.. arhhhh dengan ni aku mengaku yang AKU BELI..muahahaha..

masa nak beli ni punya berpikir pikir 4-5 kali. sedap ke tak ni sedap ke tak ni. DC kata hambekk je lah .. banyak sangat pikir. haha.. aku bukan apa takut nyesal .. lepas rasa sepotong ..huhu NYESALL.. nyesal tak beli lama dulu.. :P


geng kengkawan UK pegi rasa cepatt.. beli kat Tesco aja.. seloyang bulan 8 inci tu baru 3 pound bapa sen tah.. murah je. tak sedar diri woh makan banyak dah. bila dah tinggal sikit.. makan sikit sikit takut abis cepat sangat..haha. ni review baikk punyaa..



lagipun aku memang suka makan yang ada rasa lemon lemon ni.. masam masam skit baru best.. ikut tekak aku le. tekak orang len aku tatau le kan.. hiks..

dulu kat opis tengahari suka no beli eskrim vanila yang salut lemon kaler ijo tu.. huh mantopp.. kan Ana kan kan.. heeee ingat tak.. apatah nama nya ..lupa lak

tomyam yang masam masam tu memang fevret lah. sup ayam kalau aku buat pun aku akan letak asam keping. mak aku yang ajar. dia kata biar ada masam masam skit .. sedap..

makanan yg masam je ah aku suka. tapi kalau air masam tak suka pulak.. aku lebih rela minum susu. teh susu, nescafe susu, fresh milk tu pon aku boleh je minum giu gitu. tapi kalau ada ice lemon tea atau sirap limau .. boleh aja minum. cubaa kalau suruh order .. aku tak mintak pilihan tu le..hihi

nanti balik mesia aku akan rindu kat cheese kek ni.. yummy Lemon Cheese Cake !

Friday, 1 July 2011

sana sini itu ini..

macam macam berlaku dalam hidup kami kat sini sampai nak jenguk blog pun tak ngedan. bila ada masa idea plak takde. bila idea tengah mencurah anak anak minta perhatian. camni le hidup sunyi jadi perantau. sapa kata best? tak le best mana.. ada part yang best.. part JALAN JALAN je best. err lain lain kalau aku jumpa perkara best bleh share sini..

meh mula cerita...

29 June hingga 2 Julai ritu .. ada tetamu dari Nottingham. Shiqeen, comel budaknya. dah grad Uni Notts, bidang Pharmacist akhir Julai ni. datang dengan Kakak, Abah dan Mama dia (fr Malaysia). datang nak jalan jalan kat London. syioknya tengok parents dorang datang sini. bawak jenjalan.

aku berbizian le masak itu ini. semangat masak naik mendadak bila ramai yg nak makan. kalau takkk menung je kat pintu lemari ais tu. dok pikiaq nak masak apa. hihii mereka dtg dari Penang. sangkut plak slang sanun. parents depa peramah. kuat berjalan. sana sini melancong merantau tengok tempat orang. baguih depa ni no. crita macam macam. nasib DC kuat study politik Malaysia. rancak le borak dengan Abah Shiqeen. parents depa cikgu dah pencen, banyak buat keja amal jaga skolah agama rakyat. bila ada masa free pi melancong. kak dia dokto. dokto pelatih sepital gomen. sakan borak. rasa macam kat Penang pulak. hehe sempat borak pon masa breakfast pagi pagi. depa orang mesia bangun skit punya pagi. aku pukui 6.30 pagi dah keletung keletang masak. teman dorang bekpes sambil borak. pastu depa kluaq pi berjalan soping sakan sampai nk tercabut kaki.

haaaa itulah jalan kat London ni kalau tak sampai rasa nak tercabut kaki memang tak sah. ala ala Key Ell le jugak. ce ko ukur jalan TAR tu haaa kluar masuk sogo pertama complex. kluaq masuk kedai beli itu ini. melawat itu melawat ini.. memang SAHH kebas tapak kaki. takleh nek keta. kena bayaq congestion fee 10 pound (weekdays). parking lagi sejam tah berapa. rentikan le. nek turun tren lagi sonang tapi letih le. nak buat camana kata BERJALAN JALAN..huhu

@@@@

2 Julai, Sabtu tengahari tu mereka dah balik terus naik ke Nottingham plak. tinggal kami. sempat merewang ke Wilkinson dulu. hiks. petang tu plak Dato'' Prof Azemi datang nak jumpa staff dan student UniKL yang ada kat Brunel Uni. pi dinner kat rumah Aida. sian Aida. selalu kena buat kat umah dia. ye la umah dia besar senang skit nak dok sekompol ramai ramai. heeeee..

umah kami living kan seciput je cane orang nak datang ramai ramai. tapi bila kebetulan datang ramai ..eh muat pulak. agaknya bila tetamu datang rezeki masuk rumah pun terasa luas dan muat pulak. agaknya laaa

DC hantar kami dulu pegi umah Aida termasuk Byron dan Munzir. Munzir? saje je nk mencelah kot bleh short cut masuk UniKL..hihihi.. pastu baru DC dan Jai (husband Aida) pegi amik Prof. Dato’ Dr. Mohamad Azemi Mohd Noor, huhuhu nama penuh gitu. orang kedua terbesar kat UniKL, Deputy President, Academic. humble aje orang nya. lebih suka orang panggil beliau dengan panggilan Prof bukan Dato'. sebab Dato'tu just anugerah saja. tapi kalau Prof kan atas usaha dia. lagipun kami pon tak best lah nak panggil dato. rasa mcm ada gap je. tapi kalau Prof tu OK la kan. sesuai la academician. dia bukan ahli politik pon. sempoi. je dia. alang alang dah ada kat UK. nak nek flight balik Malaysia dah besok pagi nya soooo petang tu dapat le berjumpa jumpa tanya kabar, tanya progress, tanya masalah, cerita terbaru UniKL dan macam macam le. banyak jugak cerita.

lebih kepada berbual. takde la meeting formal. kalau meeting aku pon takmo le pegi skali. slalu kalau orang UniKL datang aku selalu tamo pegi sebab bawak anak anak ni kan tak dapat bermeeting pulak. tu pun ritu jenuh le dok jeling kat anak suruh behave. tak di hiraunya. slumber je main game bising bising, lompat sana lari sini. siap tersadung kaki Prof lagi .. erkkk HAHAHAH. tu baru campur anak Aida ada la 7 orang je sume. kalau lebih lagi. urhhh tak tau le. tapi Prof OK je. dia pun paham sebab dia pun dah ada cucu.

Aida masak nasi putih lauk gulai daging salai, ayam goreng, sayur goreng. emmmm sume sedap. aku? punya la tak sempat petang tu buat koktail buah je. tu pon buat kat rumah Aida, siap bawak tin tin buah, ceri fresh, susu cair bersekali dengan gula..hahaha..nasib sempat beku puding kastad..hihi.

tak la ramai sangat.. kami, kak Lip, Aida n femli, Byron dan Munzir. Abang Khir tak de. pegi Spain. geng ni je la yang tinggal.. lupa bawak camera. Aida ada amik gamba. nanti nak mintak kat dia lah..

Prof kasi green light pulak suruh DC extend. erkkk? aku? bolehhh ! ikut budi bicara.. isk.. cana ni? DC dah plan tamo extend. bukan nak berlagak tapi dia dah susun ikut jadual. depend kepada supervisor kata OK kan. Prof cuma suruh 'standby' aje. kalau siap awal balik aje la. kalau extend .. aku pun kena apply juga. visa pun kena apply juga. duit lagi? isk. bukan sikit sikit duit nak pakai. banyakkk tu. bukan sorang.. berenam oii. DC plak jenis takleh berpisah dengan isteri dan anak anak.. amboii gediknya dengar..HAHA.. itulah hakikatnya. ERMMMM harus fikir lagi dan lagi lagi lagi..

@@@

3 Julai, Ahad pulak pagi pagi dah berdesup ke Carboot Ascott. saja cari angin lain skit. jauh jugak lah dalam 40 minit dari Uxbridge. siap lalu Legoland lagi.

sampai sana wow best pulakk.. tak ada orang jual barang baru.. huhu sume Car Booter 2nd hand. no trading. tak le besar tapi best lah. bawah rimbunan pokok. redup le skit untuk kami yang dah sedia TAN ni..:P banyak jugak hasil tangkapan ritu. pulang dengan senyuman lah. sume barang barang sendiri aje. orang citer kawasan orang kaya. soo barang yang dijual pun masih elok sangat dan murah berbanding dengan CB Denhem. masuk pun baya muroh. 50p je baya. nak pegi lagi ..!! kirim? belikan? no money no talk lah ye..:P

arini cerita takde gamba.. pemalaih bawak camera godang tu.. ;)

@@@@

last week jugak dapat berita dari blogger jiran belakang rumah aku kat Selayang Mulia sana. katanya rumah jiran aku kena pecah masuk. nilai kehilangan hampir 50K.. perhhhhh berderau darah.. katanya masuk dari pagar rumah aku. aduyai!.. :( terus dan dan tu call mak dan suruh adik badik aku pi tengok rumah.

besoknya aku call balik .. mak kata rumah aku Alhamdulillah. takda apa apa.. lagipun bukan ada harta benda mewah sangat. serius lah memang tak ada.. tv gedabak 29 inci tu, dvd besar 3 cakera player tu, astro decoder jenis lama, speaker pon besar godang mcm tong drum.. duit apatah lagi HAHAHA tak terliur penyamun. sume pon reta benda buruk je (ni ayat adik aku la) ciss KEJAM ayat kau ni..:P

kesian kat jiran india sebelah rumah aku tu. masa sebelum pegi UK dapat jumpa dia sekali je borak kat laman rumah. akak aku kata rumah dia dah renovate besar besaran nampak GAH le dari jauh. tu yang penyamun pun teruja.. aduh la.