Monday, 30 May 2011

Paper Craff - Windmill


minggu ni start cuti mid term. seminggu je pun (28 Mei - 4 June). anak anak kalau cuti... hai lah rumahhh !! boleh terbalik dibuatnya. takpe lah. nak strees pun tak ada ending. rumah bersepah tu maksudnya anak anak creatif. rumah kemas?? errr no komen.

ce ko bayang kalau rumah terlalu bersih hingga anak tak boleh nak main mainan dorang langsung. tersekat jugak dorang punya creativity. cemana nak berimaginasi tinggi mak asyik lah soh kata TAK BOLEH! JANGAN!

tapi kengkadang strees jugak aku ni mak tangga sepenuh masa ni nak harung rumah sepah tiap masa. boleh sesak napas. kalau dah sampai nak jalan pun dah tak nampak lantai. adik pulak kejap kejap jatuh terpijak mainan. itu apa kes?? boleh hangin puting beliung dibuatnya. kang tetiba ada orang ketuk pintu 'assalamualaikummmm'... tentu dalam hati orang tu.. 'MasyaAllah! ini rumah ke apa ni..!" hehehe aku agak aje.

budak budak ni aku dah faham. kalau mama kata KEMAS !! memasing liat je nak buat. tapi cuba kalau kata JOM KITA KEMAS.. atau TOLONG MAMA KEMAS OK .. haaa barulah semangat. nak kena turun padang dan sama sama buat tau. kalau main suruh gitu gitu je.. gemalai je buat. kang ada kuar dialog "bukan Hakim/Hazim/Hariz buat !!!.. kalau buat sama sama. takda tuduh menuduh.. semua kena. termasuk kamu wahai Cik Puteri cilik tukang 'kemas' terbaikkkk..

kadang kadang aku biarkan je. proses belajar memang macam ni la kan.. Puteri tu sejak pandai jalan aku biarkan je dia naik tangga. aku ikut belakang la. guide dia. tangan letak sini. kaki kanan naik kaki kiri ikut naik. kalau abang abang ada, mintak tolong abang abang dia pegangkan tangan. sekaranggg, wahhhh.. naik tangga tak pegang pemegang tangga pun. aku pun dah tak tengok pon dia naik tangga. slumber je turun naik tanpa was was.

xtvt craff hari pertama cuti skolah ni mama suruh mereka buat Paper Windmill. dapat gak tingkatkan fine motor skill. dapat idea kat TESCO punya langganan majalah bulanan kepada ahli Tesco Club Card. nanti click situ laa.. ada cara cara nak buat dan click SINI untuk print template. nanti tekap kat paper lain untuk buat banyak banyak.

kemain suka dapat buat Paper Windmill. letak kat luar rumah laju pusing ikut angin.


Hazim ajar abang pulak.

tapi ikut shortcut. tak ikut sangat cara dalam magazine tu. pakai paku tekan je. tekan kat pencil. jadi jugak.. hek hek..

kalau bab craff ni Hazim lah ketua. kreatif sangat. kami penah belikan sekotak kalender origami. tak jemu jemu melipat. sehari kadang kadang dapat 4-5 benda paper lipat jadik sesuatu. Calender Origami 2010

sehari lipat sehelai.. soooo ada 365 helai origami pelbagai bentuk. benda ni bagus lah untuk otak budak budak.. cuba korang beli dan suruh dorang buat pulak yeh..

asyik belajar akademik je pun bosan kan. selang seli la dengan benda craff ni. benda benda pun proses belajar jugak. belajar dengan cara lebih menarik.

petang pulak lepas Hakim Hazim reading aloud. aku bagi mereka secawan duit syiling 'pence' (kalau kat M'sia sen kale gangsa tu) suruh dorang kira berapa nilai semua. then nanti kita pegi tukar kat mesin syiling kat Sainsburry Uxbridge boleh dapat kupon shopping nilai duit yang di tukar tu.. apa lagi bersemangat mengira 'pence'.. dapat belajar math dan nilai duit. :)




Friday, 27 May 2011

Udara Segar


balik dari BBQ Outdoor dalam hutan simpan ritu.. Puteri di serang batuk selsema kronik. batuk batuk heavy sampai muntah. mungkin lama sangat berada kat luar. hari itu tak sejuk dan tak panas. angin kuat yang buat udara jadik sejuk semacam. isnin esoknya perintah berkurung...

petang selasa tu Hakim beriya iya ajak pegi Discovery Trail kat skolah dia. sampai skolah event dah habis sebab dia salah tengok time. sebenarnya start pukul 3.45 petang. kami sampai pukul 5. alang alang dah keluar teruslah pegi amik udara segar kat taman menan. kasik Cik Puteri hirup udara segar buang udara kotor dalam dada. seram tengok dia bernapas bunyik bunyik senggut sengut. meleleh hingus kemain deras. lepas bersin.. cakap TISUUUUU..

eh eh sampai taman segar bugar main lari lari..


ecehwahhh tak padan ngan tak sihatnya.. kemain nak niti kayu ni. dah selamat sampai ujung siap cakap "yeshh yeshhh i winnn!"

on the way balik tu haaaa larat pulak buat keja ni haaa..

bukannya gerak sangat pun. gerak sikit je. tu pun punya tak kasik abang Hakim tolong. haissshhh kuat sangat le tu.

seba salah duduk negara ni. dedah udara luar lama sangat pun mudarat. duduk dalam rumah termarinate lama lama pun jatuh sakit. udara tak jalan. dah sume pintu tingkap dan segala lubang yang ada ku kambuskan. mana udara nak pusing. kang bukak leluas time angin kuat kemain gigil lagi. padahal dah nak masuk musim panas dah.

skang ni dia dah OK .. :)

pas virus kat ayah pulak.. :( kesian dia demam. yang haku marah tu. keluar masa hujan tak tutup kepala. HAAA apa lagi 5 skala riktor mama punya bebelan la kan. uhukk.. nanah tinga denga. marah sebab sayang derrr..


Wednesday, 25 May 2011

Bihun Goreng



kalau dibagi pilihan antara mee dan bihun ? aku pilih bihun. perasaan aku macam kalau makan mee akan jadi gemuk gemuk macam rupa paras mee jugak. imaginasi tah pa pe. kalau takde bihun aku pilih kuey tiaw. kalau dua dua tade baruuu aku pilih mee. pendek kata mee pilihan terakhir lah. tapi kat rumah ni selalu bangat masak beli mee, masak mee, makan mee. tentula moralnya suami peminat tegar mee. aishhhh sedihnya

tapi kalau dibagi pilihan suruh memasakkkk.. aku suka masak mee lagi. entah la. sebab aku rasa senang masak mee. dia besar nak gaul gaul dalam kuali tak banyak sangat kerah keringat. kejap je dah tergaul. kalau mee sikit punya lama nak gaulkan. mungkin sebab halus nak ratakan rencah dia macam susah lah.

apa pun semua ni tak semudah nasik goreng. nasi goreng masakan paling senang dalam donia. jangan la lawan dengan telur goreng tentulah kalah. apa laaa.. serius weh.. aku boleh masak nasi goreng dalam masa 5 minit je. senang hingga tak sempat nak berkata pape lah. jangan la masak untuk 50 orang. masak untuk kurang 3-4 orang dah laaa..

nahhh rasa la secara virtual..


dah lah setahun 2-3 kali je masak bihun. yang 2-3 kali tu nak kena buat sesedap yang boleh. tahukah korang. bihun goreng tanpa udang kering berasa tak sedap. secara tak langsung aku dah bagitau penyedap nya adalah udang kering. udang kering kat London dah lah mahai.. sepeket kecik sama rega dengan ayam sekor woii.. sebab tu jugak jarang masak bihun.. hiks. jimat ceremat amalan mulia ;)

apa pun nak bagitau ... BIHUN GORENG KAK LIP adalah TERBAIKKK!! sedap bangat. masa majlis potluck dulu dulu dia penah bawak sebekas besarr.. habis licin.. tak tinggal sikit pon. anak anak aku je ulang tah bapa kali. ntah ape ramuan sampai sedap camtu. spekulasi aku mungkin air tangan. bila tanya rencah sama je apa yg aku taruk. ermmm pelik binti hairan bin ajaib. nak berguru lah. haiyaa macam kan hape je bihun goreng pun nak berguru bagai..





Tuesday, 24 May 2011

BBQ Malaysian-Brunel

lama nya tak update... ada update tapi tengah kusyuk mengarang tetiba nak publish.. internet line bengong. haiyaakk mood update terus padam. apa yang aku karang citer merepek dah tak save. nak tulis balik idea pon dan pupus..

Malaysian Brunel ni untuk semua geng Malaysia yang blajaq kat Brunel University termasuk family. ni je cara nak rapatkan silaturahim sesama Malaysian kat sini.


ok lah citer latest lah.. xtvt pertama la DC as tok penghulu kampung Malaysian di Brunel University. memang xtvt last minit. main redah dan planning xpress sangat sangat. idea dah ada nak buat BBQ outdoor cuma nak carik date sesuai. tetiba Jawatan Kuasa Kampung sibuk nak jalan sakan next week dan terus nak balik Malaysia 3 bulan.. MAKA terpaksa buat jugak minggu lepas. timing tak bleh nak undur dan tak boleh nak extend. aku bayang .. alaa mesti takde orang datang.. sekali tuuuu

ehhhh RAMAI laaa.. best betul la.. happening sungguh. tak sangka ramai jugak yang turun. ada adegen pujuk memujuk. adegen panggil memanggil. calling calling. dua keluarga Kak Ina/A. Kubib dan Yus/Aidi yang duduk kat Luton pun turun.. whoaaa terharunya.

geng bujang konvoi bas dari Uxbridge. TAPI bas no 331 tak masuk dalam lah. dari last bus stop tu kena jalan kaki 17 minit masuk dalam. sikit punya jauh. lebih kurang 15 orang naik bas.. kesian dorang. DC kena ambik dari tempat dorang jalan kaki.

lokasi memang TERBAIKK.. syahdu duduk dalam hutan. privasi je. angin sepoi bahasa. macam tak sedar diri berada kat bumi UK. kena junggle tracking skit. arhh mengimbas kenangan di kampung. fuhh rindunya tanahair. TETAPI malangnya TAK ADA TANDAS.. hadoi lah.. tandas ada tapi kena keluar jauh lah. kena nek keta. tempat tu nama Ruislip Woods ; Poskod UB9 6LZ. ni 1st time buat outdoor. selalunya sewa bilik mesyuarat atau pakai rumah salah sorang student. bila buat kat luar mencabar lah skit. air basuh tangan pun kena bawak dari luar.


kat UK ni tak boleh sukati mana mana nak buat BBQ. boleh kena saman. kiranya tempat ni memang khas dibolehkan buat BBQ laa..



xtvt BBQ berjalan lancar. jerit jerit takde sapa peduli. anak anak bebas berlari. makan rebut rebut. main menu ayam BBQ aka ayam percik. sekali ramai kerumun kat Ikan Cencaru Bakar cicah air asam pulak..:D. kaum pompuan konker habis. kaum lelaki plak malu malu nak amik ikan bakar pasai sume orang pompuan mengadap 2 dapur bakar ikan sambil makan. siap je bakar terus sambar panas panas. mak aihhhhh masyukkk habis.. gila ah dorang .. ratah je. bawak nasi 2 periuk .. sepiuk je habis. sepiuk lagi tak usik.. kehkeh.. semua macam kucing lah.



bila ikan bakar habis barulah serbu kat ayam pulak. orang lelaki plak yang kerumun. kami plak yang malu malu nak amik ayam.. makan panas panas memang terbaik lah. tak sedar TERmakan sampai 3-4 ketul. :D.. dan semua bawak potluck masing masing. puas makan ayam barulah carik carik makanan yang dibawa.




syok nya lah. makan makanan panas panas. borak borak. ketawa ketawa. mana mana yang tension buat Phd tu boleh lah release skit. kot kot lepas ni idea datang mencurah curah nak nulis. yang habis exam lagi lah enjoy.


dorang kata ayam yang aku perap tu rasa satey. aik? aku ingat ayam BBQ.. so aku istihar ianya ayam percik lah.. sedap kata mereka.. ALHAMDULILLAH. risau jugak. kot kot lah tak menepati citarasa. 6 ekor ayam saiz besar habis licinnnn.. 25 ekor ikan cencaru bakar pun sangatlah licin.. takleh nak tapau :( ..

dah kata buat BBQ kat dalam hutan kan kan.. soo sampah pun kena angkut bawak balik ke Uxbridge balik.. haha. kesian Loko and the geng tolong kami bawak dan buangkan sampah tu. erkkk sebab keta kami dah fenuh.. hehe

start hampir pukul 2 petang.. pukul 6 baru settle. legaaa selamat semua xtvt BBQ. nak balik tu sekali enjin kereta tak boleh start daaaaaaa.. aduh. pehal lak ni ..

mujur K.Sha dan A.Husni gerak paling lewat. dapat mintak tolong pinjam jumper. (betul ke jumper). bateri kereta kong pulak. anak anak main lampu tak padam. hishh.. kalau tak menolak lah kami. itupun kalau MPV 7 seater tu boleh gerak lah. kalau tak.. bermalam kat situ laaa.. isk tanak laaa.. Thank A.Husni, K.Sha dan Bahtiar.


semoga xtvt macam ni mengerat silaturahim antara kami. kenal lebih rapat. susah senang masalah boleh kongsi dengan rakan seperMalaysian. kan kan. nak mintak tolong time kita tengah susah pun tak lah malu sangat. kami kena beringat komuniti Malaysia bukan ramai sangat. kalau kita tak tolong sesama kita abis sapa lagi .. eh tazkirah plak :P


Sunday, 15 May 2011

terharunya mama!

situasi : Hazim tengah main Electronic Piano. Puteri duduk kat kusi sebelah Hazim sambil kaki mencuit cuit Hazim...

Hazim : Mama tengok Puteri ni .. dia tendang Hazim..

Aku : Puteri STOP! Puteri please STOOOP!

Puteri : (masih cuit cuit belakang Hazim) sambil buat muka melawan

Hazim : Mamaaa... Puteri keep on do it !! (sambil nangis sebab dah start sakit)

Aku : dah la Hazim pegi duduk jauh je... beralah laa..

Hazim : (terus pegi keluar dari living room sambil nangis.. dan boommm!!! tutup pintu dengan kuat.. tanda protes marah)

Puteri : (Puteri pandang aku ... buat muka melawan lagi)

Aku : see .. abang dah nangis..

Puteri : Mama!!! (sambil tunjuk pintu) bukak ! bukak !

aku bukak pintu dan biarkannn... tak lama lepas tu ..Hazim datang

Hazim : Mama.. tadi Puteri dah minta maaf dengan Hazim. dia salam Hazim..

Aku : Oh ye ke? cemana dia cakap ?

Hazim : intakkk aa afff.. sowiiiiii

Aku: (gelak terharuuu) oh ye ke adik cakap macam tu.. ouhh you such a good girl !!!

Puteri : (senyum senyum simpul then buat tangan gaya 'good')

kadang kadang kami tak ajar Puteri secara langsung.. tapi dia faham apa yang dia tengokk.. sebab itu yang kami ajar abang abang buat sesama mereka kalau dorang bergaduh..



Friday, 13 May 2011

Bersediakah kami ??

skang ni kami dalam dilema.. citer di cenggini

hari Rabu lepas DC ada taklimat kat skolah Whitehall Junior School dengan cikgu cikgu kelas Year 3. bukan DC sorang tapi semua ibubapa student Year 3. sebab.. sebabbb... nak membincangkan syllibus year 3 untuk summer. heran eh silibus pon nak bincang bincang.. ajar je la kan..

rupa rupanya pasal ...

SEX EDUCATION..

adoi.. mereka tunjuk semua apa yang akan mereka ajar nanti. SEMUA wehh.. antaranya :

feeling feeling : cemana beza perasaan. kasih dan sayang

living and growing : mula mula dorang nak ajar menda menda asas. macam kehidupan pindah rumah. pasal diri sendiri macam suka style rambut baru. pastu masuk kepada peubahan semulajadi contohnya perkembangan pertumbuhan manusia errr dari baby kepada dewasa...

student akan dibagi tengok video sex body part baby yang sebenar. lelaki cemana pompuan cemana. secara detail gambaran diagram organ lelaki dan perempuan. masuk plak bab pertumbuhan perkembangan body shape bila dewasa. ye la kalau tang pompuan dah ada breasts, ada pinggang, ada shape la. tang lelaki ada otot. akan diterangkan body grow dalaman dan luaran.

teacher akan terangkan SEX PART .. adoi laa cana eh. alaa lelaki ada sperma kat testicles dan pompuan ada worm dan ovari serta putaran haid.

semua tu kan natural

1. How babies are made

memula cikgu akan citer bab perasaan kepada seseorang. dorang akan diskus pasal hubungan perkahwinan. pasangan yang hidup bersama serta buat keputusan have sexual intercourse together. lepas tu diskus secara detail macamana hubungan orang dewasa ....

HINGGA masuk bab sperm travelling from testicles through the penis into a women's vagina. akan diberi lihat video animated. heh sib bek video animated. kalau real .. hadoi lahhh.. rosak.

termasuk dapat tengok sperm dan egg sebenar melalui microscope. tunjuk cemana ia bertemu dan bersatu..

macam lucah la bunyi nya kan. tapi ni serius. hal pembelajaran mereka. mula dengar nak ketawa. lama lama dengar kerut kening tau.. terus jadik risau pulak.

2. How babies are born

tengok perempuan/ibu mengandung. citer pasal penjagaan ibu mengandung tiap bulan mengandung baby. bincang pasal proses pertumbuhan baby. dari cell multiply.. cell move dan combine menjadi bentuk badan manusia. dari sekecil finger nail hingga besar dan terus membesar dan kuat sehingga kepala baby dah turun serta bersedia untuk dilahirkan.

akan diterangkan baby dalam perut duduk dalam kantung. terapung dengan cecair. dibagi dengar heartbeat. terangkan baby dalam perut perlu makanan dan oksigen melalui talipusat. diceritakan proses kelahiran adalah sakit.

HINGGA.. tunjuk proses kelahiran sebenar. alamak tang ni lah aku risau jugak. tunjuk dimana baby keluar betul betul. aku pon tengok ngeri dan rasa tak sanggup nak tengok. ni kan budak lelaki umo 9 tahun. aduh!

tunjuk potong talipusat dan diterangkan sebab itulah kita ada pusat. :) tunjuk jugak penjagaan baby secara detail.

3. Girl Talk

budak budak akan bincangkan cemana perubahan perasaan selari dengan bodies change menghadapi kedewasaaan. perasaan sayang kepada seseorang.

bincang pasal breast perlukan bra. pasal kedatangan haid dan how girl feel about them. masa perubahan ke arah dewasa ni.. breast akan besar dan nipple akan sensitif. sweat glands become more active and spots might occur. tumbuh bulu ketiak dan ari ari. bila period mood berubah. semua ni adalah perubahan hormon. masa period perlukan sanitary towel. akan tunjukkan video cara nak guna benda benda tu sume.

perbincangan mereka ni untuk tujuan pelajaran. cikgu akan bagi sokongan supaya budak budak tak takut nak tanya.

4. Boy Talk

akan diterangkan hubungan dengan perempuan sebagai kawan atau girlfriends.

sama jugak la macam girl talk.. lelaki tumbesaran ada bulu bulu sume. otot jadi besar, meninggi, penis dan testicles start to grow, mimpi basah, pecah suara, mood juga berubah. alamak cemana gaknya cikgu dorang nak terangkan pasal wet dreams tu gaknya eh. isk risau plak. siap detail explain lagi tu.. eraction, hard and sticks up. hadoi laaa..

5. Let's talk about sex

di bagi tengok video fokus on sex in the media. kat sotkaba, billboards, majalah, tv, songs. membincangkan dua jenis sex. gender (male/female) dan in act (sexual intercourse)

membincangkan jugak soal gay lover isu. kat sini kan diterima masyarakat. alahai bab ni yang payah skit nak terang. kena terangkan dengan jelas lah kat anak aku ni HARAM dalam islam. bincangkan dalam undang undang kat UK ni it is illegal to have sex under the age of 16.. HUH??? 16 .. mak aihh. oh tidakk.. ni la payah ni .. bertentangan dengan islam.

dorang jugak akan bercakap mengenai contraception.


*****

tengah risau ni ... cikgu bagi pilihan anak kita samaada dibenarkan atau tidak dibenarkan di ajar atau tidak diajar tentang Sex Education ni. semua terpulang. kalau tak setuju kena buat surat tak setuju.

TAPI itulah apa apa pun mereka akan terdedah jugak kepada benda benda ni semua secara langsung atau tak langsung. macam tak caya je aku dah ada anak yang nak dewasa. kalau kat Malaysia bukan ke benda benda ni semua blaja masa skolah menengah. seingat aku la. tapi takde plak kena tengok video video ni sume.

rasa macam awal sangat pulak Hakim kena belajar ni sume. persoalannya BERSEDIAKAH KAMI UNTUK MENJAWAP BAKAL SOALAN YANG AKAN DI TANYA. bukan sambil ketawa tapi secara serius. bolehkah aku. ? anak lelaki hehe kena banyak tanya kat ayah la kan.. huhu selamat mama. abis kalau dia tanya pasal perempuan mestilah pegi kat mama.. alamak!! tak tak .. ayah pun boleh jawab jugak :P

Hakim ni dahlah tahap curiosity nya tinggi. dia akan tanya apa saja yang ada dalam kotak pikiran dia. pernah dia tanya soal ketuhanan.. macamana rupa Allah? Allah berada kat atas ke? kenapa kita tak nampak Allah? ... see. aku cepat terkejut dan susah nak bagi jawapan on the spot. selalu serahkan jawapan kepada ayahnya. aku takut jawapan aku salah dan seterusnya terbenam kat kepala dia. tak nak macam tu.



Wednesday, 11 May 2011

Majlis Tahlil & Perjumpaan Malaysian@Brunel Uni.


Sabtu - 7 Mei 2011

geng Malaysian@Brunel Uni. buat jumpa gether gether. buat majlis bacaan Ya-sin, tahlil dan doa selamat. rasa macam lama dah tak jumpa jumpa macamni. sekali jumpa haaa macam macam la cerita keluar. aku? dengar je banyak..

ntah aku ni jenis kalau jumpa dengan orang yang banyak cakap secara pukal macamni aku jadi diam plak. tak reti nak mula borak cemana. crita basic basic je. kalau orang tanya jawap. kalau tak banyak diam je. dengar cerita orang lain yang bombastik lagi best. crita aku tak menarik sangat nak di dengar. hehe

masa tahlil ritu sempat jugak masukkan nama arwah abah. hanya kiriman doa untuk arwah abah yang dah lebih 10 tahun pergi tinggalkan kami. masa tu aku tengah pregnen kan Hakim (anak sulung). tengah tunggu hari nak beranak dah. tak sempat dia tengok cucu ke 4 dia. masa aku preknen dia selalu cakap kat aku ni bandaraya..HAHA sebab aku kuat makan masa mengandung. makanan sumorang tak habis aku sapu. tak ke bandaraya namanya. abah memang lawak. 10 hari lepas dia meninggal aku pun bersalin. kesian mak depress. abah meninggal tak ada tanda. dijemput Illahi masa dalam tidur. bangun pagi arwah abah dah sejuk. dah tak bergerak dah. kami semua ada kat rumah masa tu kecuali Supi (adik yg bongsu) sebab dia kat asrama kat Bt Pahat. selalu arwah keluar masuk hospital sebab Gout dan Jantung. meninggal di rumah sebelah mak juga akhirnya. doube perintah berkurung buat mak. jaga aku pantang lagi.

aku tahan diri dari nangis sebab uztaz kata tangisi meratap kematian akan menyiksa mayat. tapi masa kafan kan arwah tengok muka dia buat kali terakhir tak tahan lagi sebak rasa akhirnya tumpah juga airmata ni. sebab lepas ni aku dah tak boleh tengok wajah dia.


masa ni mak nak pegi Mekah. arwah tak pegi sebab dah pegi dulu.
tengok .. muka aku fotostet arwah abah kan kan..

semoga doa anakmu ini akan melapangkang kubur mu Abah ; MOHAMED BIN KAMSI. dan ditempatkan dikalangan orang orang beriman. AMINNNNN


berbalik citer gathering ... petang tu sempat aku buat Mee Kari dan Fruits Koktel. yang mudah mudah je. Mee Kari tu fevret DC la.. hish tak de majlis pun selalu jugak buat kat rumah. setengah piuk besau. bahan 2 ekor ayam baby ciken, fish ball dan mussel. Fruits Koktel tu aku yang suka. haha.. adil la kan. pakai susu cair dan buah buah dalam tin (laici, peach, mix fruits) serta buah segar (stoberi dan plum). makan dengan puding kastad. malangnya kedua menu tak dan nak snap gamba. kocoh kocoh nak pegi. ingat macam dah lambat. nantilah kalau aku buat lagi aku snap gamba ye. fruits koktel tu dah 2nd time buat. tiap kali buat lain2 pulak cara.. sukati aku je bembahan. :D

banyak jugak makanan petang tu. macam macam ada. tu yang best bila pot luck kan. boleh rasa makanan dari pelbagai air tangan pelbagai negeri. air tangan kedai pon ada :P sume sume perut meleyu la kan.. nasik wajib la hado. lauk macam macam. ayam masak gulai, daging masak darat (aku dengar la), ayam goreng rempah, sayur campur, bihun goreng. kueh muih plak.. ada karipap, lengkong marble (agar2), muffin, tiramisu kek (whoaaa geng anak daro masak).. apa lagi ehhh... kalau ada teringgal mahap le ye.. korang baca menu je dah kenyang kan. aku yang makan apa lagi. warni warni pinggan..


kali ni datang macam tak ramai la. mungkin minggu exam untuk bebudak undergrad. ada yang balik Malaysia. nak nak pulak geng Malaysian@Brunel dah ramai yang susut. makin kurang. sebab senior 3 femli dah duduk jawooohhhh.. sedihhhh takde bahu tempat nangis. Kak Ina dan Abg Kubaib serta Yus dan Aidi dah duduk Luton.. jauh tu sejam jugak. Kak Azah dan Abg Suzari lagiiiii jawohhhh.. sana nunnnn Labrough jauh ke atas. tengah tahun ni jugak ada yang nak balik for good kan kan Dr Sha. alahai sedihnya.. yang tinggal penunggu setia Uxbridge ni sapa je la lagi..

atas dasar itu DC pulak TERcatat nama jadik tok penghulu kampung Malaysian@Brunel. aku ? kena jadik Rosmah Mansur la kan... kikiki. harapkan dia.. heh alangkan kat rumah aku tanya lain jawab pun lain. simptom otak sarat buat Phd gamaknya.. penolong penghulu Faiz (husband Fadra), penjaga uwang Ezanin, sekscretary (sengaja salah eja) Wieda ahli jemaah lain anak anak daro itu le Izni, Fatin dan bujeng Byron. takde angkat angkat tangan de. main amek je nama terus masuk komputer je. eh instant je eyh.. ntah2 ada tak stuju haaa sentap.. cis aku sorang je x stuju. apa la..

sebahagian rakyat jelata bergosip percutian dan ceramah dari Ustazah Nadia :P

buat kat umah Jef. ni kalau sewa tapak mahal ni. seb bik tuan tanah baik kasik free je. maklomle rumah dah bergaung padang jarak padang tekukur. kehkehkeh

sejemput geng lelaki. ada lagi kat luo tengah berasap ;)

uhuk! gambo den takdo.. tengah jadik kak photographer. DC plak demam waktu tu. tapi control. dah tak tahan ajak balik pulak. kena la ikot. kang pengsan haaa kena sewa craine.. so kami terbalik awal la pulok. sedih :(

apapun kami enjoyyy.. chating chating makan makan.. syok lah.


Tuesday, 10 May 2011

Tetamu UK/M'sia

Khamis - 5 mei 2011

tengah tengah malam lebih 11 malam DC kluar pegi amik En Idris. orang UniKL BMI sesama sebumbung ngan DC ni. 2nd time dia datang sini. first ritu masa nak balik Malaysia terus sebab dah habis tempoh extend Phd kat Sheffield. dah kena keja balik. tu yang balik tu. 2 bulan lepas tu (date atas) datang balik sebab nak VIVA.. fuyoo dah VIVA. syok je dengar crita orang bijak pandai habis VIVA. bagi DC sumber inspirasi skit la untuk keyakinan. dia terel la bidang Math. aku nak citer panjang lebar pon tak reti sangat. dari bagi maklumat palsu dan rekaan belaka, baik aku toksah citer.

cuma perjalanan VIVA dia lancar la. lebih kurang 3 jam setengah. agak OK.. ada member dia yang kena lagi cepat dan ada yang kena sampai 8 jam. mak aih.. semuanya tu kan DEPENDSSSSS.. dia punya thesis ada minor correction je. tu pon external examiner cek selai selai kau dia punya thesis. yang penting dia dah bersedia. DC kata ... orang yang buat ke yang expert tentang apa dia buat. rezeki masing masing.

malam sabtu besoknya DC hantar la sampai Heathrow. dapat nek MAS. MARA sponsor. plan nak mintak tolong dia bawak kiriman dari London ke Malaysia. kitorang punya barang. sekali tuu.. dia punya barang pon dah 30 kg. hadoiii.. tu dah campur barang barang orang kirim la tu. hadoii banyak dan berat gila beg. sampai patah batang penyapu aku timbang barang dia. :( tak dapat nak kirim pape. isk sedih. (hoih orang chargeman la ni banyak order barang!)

jenuh jugak dia kurang kurang kan apa2 yang patut kat dalam beg dia tu. mana2 baju teset yang tahpape tu kasi free cycle je la kat kami. termasukkkk..

cekelat ni haaa.. mahal jugak ni sedap plak tu. benda ni je dah nak hampir sekilo. cekelat kan berat. suka la anak anak aku .. :D dan ada beberapa buku buku yang berat. tidak kalu.. kena bayar lebihan berat sekilo 40 pound tuu.. gila mahal. patutnya dia dapat 20 kg je. kitorang mintak tolong kat kawan manager MAS. dapat la lebih 10 kg lagi. itu pun dah rasa malu laa.. tanak la mintak lagi SEGAN.

moga moga DC jugak dapat rezeki yang macam ni untuk VIVA dia nanti. AMINNN..

mat selekeh (DC) dan mat smart En Idris) :P

MUNGKIN akan datang lagi untuk convo ujung tahun ni. tupon kalau kami ada lagi la sini.. kehkehkeh .. tumpang gumbira dah dapat DR..

Sunday, 8 May 2011

CBS Nevendon & Southend-on-Sea

Ahad - 1 Mei 2011

aktiviti mingguan.. macam biasa kena jengah carboot sale. nak pegi CB dalam masa yang sama nak pegi jenjalan. asyik la kami ni pegi CB Denhem. ye ye tu je yang dekat sekangkang kingkong. skang CB Denhem pun dah naik rega bayar masuk. dulu masuk 1 pound lepas 9 pagi. kira OK la lagi kan. sekarang ni.. boleh dia soh bayo 2 pound sorang lepas 9 pagi. sebelum 9 pagi dah tentu lah lagi mahal kan. ce bayang masuk 2 orang dah 4 pound. kang jenjalan dalam tu tetiba takde benda yang boleh di beli dan berkenan. cemana.. rugi je 4 pound. atau pun tetiba beli benda yang rega 2 pound je sebijik. hah! tak berbaloi. cis cis.. dorang ni tak tau ke yang pegi CB ni orang orang semikin..

baca kat blog member ada CB yang dekat dengan pantai nama Southend-on-Sea. CB tu jauh skit la dari West London macam kami. alang alang nak bercanda di tepi pantai skali harung je la ke CB. kengkonon hajat setinggi menara Eiffil Tower. tapi hampeh.. keluar pukul 9 jugak. bekal! bekal! penting.. air sume dah standby simpan dalam lemari ais. pagi sok boleh bawak sejuk sejuk sedap skit kalau nak jenjalan masa tengah panas sok. sempat goreng ayam. dengan sebotol kicap aku angkut skali. arhh lantak la.. sapa nak tego. janji makanan tak kena beli. jimat kat situ.

pukul 10 sampai CB Nevendon. OK lagi la masih ramai menjual. sesekali tuka angin best jugak. apa pun Car Boot, di mana pun Car Boot sama je la rupa dia. ala ala uptown kalau kat KL. cuma tempat ni dah macam luo London so menan dapat la muroh muroh jugak. kalau baju ke apa ke still 50p lagi. kalau lebih 1 pound tak de aku beli de. kira mahal laa kalau kat CB jual baju budak 1 pound.

pukul doblas dah sibuk sibuk penjual kecoh nak balik sangat dah. tah pape dorang ni. tapi bagus jugak. tak banyak la terbang duit DC..

tengahri tu windy yang heavy. matahari bersinar kemain. tapi tak panas. PANAS YANG TAK PANAS. cemana tu.. panas yang sejuk. semua angkara angin. memasing muka kelat je nahan sejuk. kami gerak awal la ke Southend-on-sea. OTW nak ke sanun. humaih jem la pulak. bersusun keta. semua pakat buat plan yang sama ke macam kitorang. Pokcik Garmin kata 16 minit je. sampai 45 menit harung jem. 15 tunggu parking. Puteri pun jenis tak penyabar macam omak eh. meraung je keja dalam keta.

turun keta.. ha ambik ngko. aku ingat dapat la parking dekat sebelah sipi sipi pantai ke kan. parking penuh. kulu kilir membawak piuk nasik letrik kluar masuk kedai kat bangunan The Royal. HAHAHAH pemalas nak transfer ke bekas lain la gamaknya. aku le tu. pura pura le tutup dengan baju spare puteri.. agagaga.. eleh kalau tak tutup, takde sapa heran pon. :D

masuk TK Max kengkonon nak carik le jumper terjun sebab lemak lemak tepu kat badan DC dah tak berdaya nak menepis angin bayu. saiz pulak tak izinkan. harung je la ye bangg!

Southen Pier - naik ataih (bayar) boleh pegi ketengah tengah laut lalu jeti khas


alamakkkkk banyak pulak natang menan menan ni manggil. cehh tak pandang pon. puas dah main kat Disneyland ritu. wewoooo jual mahal! :P padahal jenuh pujuk anak tak yah la main.. kikiki. kita datang nak main kat pantai. soo hanya PANTAI..

kawasan tempat main main ni FREE je masuk.
TAPI setiap mainan nak main kena bayar..
sama je la macam tempat main-main yang lain


kitorang yang dah sedia legam ni pi berjemoq plak kat tepi pantai nun. bukan sengaja. tapi sebab takde pilihan. manade tempat teduk ala ala pokok kelapa melambai ke hapa. maka santai la atas hamparan tikar di tepian pantai yang di penuhi peables kecil kecil. macam alien je kitorang jadikan bayang stroller Puteri tempat berteduh. peduli hapa. silau.. lalu makan betul betul di tengah tengah matahari (rasanya). ini betul la makan tengahari.



Hariz kena pakai baju besau. baru beli kat CB, Hakim punya.
terpaksa pakai sebab sejuk. lupa bawak jumper. besau pon besau laahh


lama jugak .. bagi anak anak bebas main pasir. pelik je. kalau kat Mesia punya larang main pasir. sini macam terkinja kinja carik nak main pasir.. haa pegi laaaa. macam susah no nak jumpa pasir kat London. dah sume batu. mana nak carik pasir. blakang umah ada je. ntah ntah banyak taik anjing. tak yah laa



menikmati pemandangan pantai luas terbentang indah ciptaan Ilahi. pelbagai ragam manusia kat situ. pelbagai bahasa. lucu tengok gelagat sorang atuk mengejar sampah yang lari laju. dibawa angin kuat. tak mahu di buang agaknya.. lalu sampah tu membawa diri. haha.. gila imaginasi.


anak anak super duper kotor aritu. hembusan angin laut buat rambut masing-masing jadik keras. tangan kaki semua berpasir. bawak sampai London pasir. termasuk debu debu. balik rumah MANDIIII ..


jenis pantai yang tak boleh mandi. stakat nak cecah cecah kaki tu boleh la layan. pemandangan memang cantik. kualiti air kotor. berkeladak. pegi jeti ketengah tu kengkonon nak tengok la ikan berenang gumbira. cis nampak lumut banyak plak overtake. mungkin sebab air surut.

angin laut buat perut lapar berganda. OTW balik sume keletihan. SENYAPPP tido sumorang. AMANN.. sampai umah cergas pulak..


Wednesday, 4 May 2011

Sambal Belacan Goreng.. gerenti sedap

mood bengang ni..

cis lama tak update blog tetiba kluar mood bengang. apa tak nya.. SD Memory Card untuk Digital Camera dah penuh. mana tak penuh 1000 plus plus gambar 12megapixel saiz campur video lagi.. tu LAPAN GB tu.. pastu DC transfer kat CD (eh macam konfius plak).. nak bukak sesatu sikit punya lembap. orang mengandung dah bersalin terberanak dahh.. gamba tak muncul..

hati panasssss..

ok la malas dah nak pikir pasal gamba tu. tau lah aku nak keja kan dia nanti.

lama tak hapdet sebab rumah aku dah ropa macam ada open haus. padahal raya lambat lagi. tetamu tak putus datang. eh ni tak boleh kira macam tetamu. kira macam sedara mara di London laa.. sebab orang orang biasa je. aku biasalah kalau dah ramai2 kat rumah memang kena pentingkan pok pek pok pek.. berborak sampai lenguh gusi.. kikiki

Yus Aidi datang, eh kang Makcik mak Lina datang, besok tu plak Kelly dan Adyla plak ketok pintu. tak lama lepas tu Mila dan anaknya Ibrahim jengah kat pintu. eh tak putus lah. sambung sambung siap overlap lagi .. syok eh ramai ramai. sume sume buat macam rumah sendiri. dorang serasi gaknya melepak kat umah aku .. maklumla.. yus kata tuan rumah "user friendly".. aik macam software jek. kadang kadang tak layan macam tetamu. siap suruh dorang.. "eh Adyla pegi buat air!!"seee.. sukati je aku suruh suruh. kang aku cakap "wehhh korang sapa nak makan pegi amik pinggan sendiri kat dapo.. pastu jangan lupa basuh.."ada ke tuan rumah cenggini. kuang ajo punya tuan rumah.. HAHAHA slumber land jek. arhhh tak yah lah nak protokol protokol ni. kadang kadang layan macam ni orang tak kekok nak datang rumah kita kan kan.. kang kalau aku layan cawan beralas royal doulton brand kang sume jadik maluw2 cat plak. sudah nya aku yang penat nak kemas2 sume. ceh lagipun aku manada cawan2 brand tu. :P

borak sambil baring baring lagi masyukkk..

ari ni aku nak bagi resepi. buat julung kali bagi resepi. bajet macam chef terel plak. padahal masak terkial jugak lagi. :P .. eh baiklah aku walau mood tengah panas..

masa Royal Wedding ritu lah. masak sup ayam. boring nya makan sup ayam plain je. macam tak mencabar. so aku telah cabar diri aku memakan sup ayam dengan Sambal Belacan Goreng hingga tak layan sangat sup tu sebab sambal belacan tu lebih terbeliakkan bijik mata dari sup.. last last amik kuah sup je .. lauk? sambal belacan. nasik habis. sambal belacan ratah.. boleh??

ok jom cekedaut bembahan dan cecara. aku main hentam je ni.. tetiba tersedap plak. walaupun aku layan diri je makan. :(( maklomle kekanda muka brutel hati ganas tak makan pepedas ni. jangan kata makan, tengok pon tak. sedih jadik aku.. apa pun mantopp makan sensorang..

bembahan : sukatan ikut suka

- Cili Api
- Belacan,
- Ikan Bilis
- Bawang Besar
- Gula

Cecara :

- Goreng cili api yang dah di patah dua. sebab kalau tak patah hambik la meletop birat birat ngko punya kulit nanti. jatuh saham anak dara.. mak dara macam aku takpe..

- Goreng Belacan sekejap .. jangan lupa balik balikkan dia dengan mesra. jangan lama lama nanti hangus dan jadik pahit.

- Goreng Ikan bilis tanpa basuh. terus je terjunkan dalam minyak panas. takyah lah pakai minyak baru.. digoreng GARING.. ingat jangan hangus..

- Belah lapan sebijik bawang besar. Goreng ala ala je. asalkan layu dihujung mekar.

siap goreng goreng... tumbuk pulak. kena tumbuk .. kalau blender tak sedap.. dan kena ikut step

- mula mula tumbuk Cili Api Goreng tadi sampai lumat..
- masuk Belacan pulak tumbuk sampai sebati dengan Cili Api
- masuk Bawang Besar tadi. tumbuk jangan sampai hancuk sangat. just ala ala je. asalkan keluar air bawang je dah la.
- masuk kan Ikan Bilis Goreng Garing tadi pun jangan sampai hancur. ala ala je.
- masukkan gula setengah sudu kecik atau RASA dulu bagi balance.. takyah letak garam sebab belacan dan Ikan Bilis dah sedia masin.

apa lagi terus makan dengan nasik panas.. jangan makan dengan nasi sejuk .. tak best.. kena nasi panas!! fuhhhhh.. sure ... SSSSS..HAAAAA..SSSSS HAAAAAA... meletop.. kingkong lalu tak perasan.. ahahaha..

dah pegi buat.. buat tau..!!

gamba ada tapi takleh nak upload atas sebab di atas. besok besok lah aku upload. tupun kalau CD ni tak mereng..