Wednesday, 7 December 2011

Beli dan belah kat Harrods .. entry gamba jek..







kelihatan memborong sakan kannnnn .. HAHAHAH padahal aku punya 1 pelestik ajek. yang lelain tu kak Hajah punya. orang yang meneman pulak soping lelebih.. hihihihi.. jangan terpedaya dengan plestik besau tu. dalam nya sikit je.. kehklehkeh..

Tuesday, 6 December 2011

Shopping Harrods

bermesej mesej dengan kak Hajah Norbayah nak sesama pegi Harrods. kebetulan dia memang ada hal kat London sooo aku amik la kesempatan mintak dia temankan aku pegi shopping kat Harrods. kedengaran KAYA bukan? HAHA padahal tuju kat tempat jual gift Harrods yang mampu beli saja. butik lain jangan kan harap nak beli, lalu pun tidak lalu menengoknya. bak kata mak aku kalau tengok harga barang mahal mahal ni .. isk main tulis je ke harga tu? kihkih. kalau tak ratus, riban la reganya. dalam pound ok. penat lah nak darab. kahkah

so aku pegi lalu sambil jalan mata kabur terus tuju tempat yang nak pegi jek. pegi dengan kak Hajah.. BESTTT.. dia ligat. jalan sikit punya laju. kami naik train dari West Dryton agak laju skit banding dengan tube tu terkedek kedek tu haa.. benti kat Paddington. singgah kat Brunei Lodge. oh lupa nak terangkan. Kak Hajah warganegara Brunei. anak 3 student Phd reserch berkenaan dengan kanak kanak cacat pendengaran. alah bahasa isyarat tu lah. walau Bruneian tapi dia rapat dengan geng Malaysian. penceria suasana. anak dah besar belasan tahun. rupaa awettt mudaa.. cehwahh.

ok singgah Brunei Lodge sebab kak Hajah nak letak barang. so lepas snap snap gamba ala ala pelancong dari Nepal yang tak pernah datang Brunei Lodge maka haruslah kelihatan jakun. Brunei Lodge besau tahu? memang besar dan luas. ala ala hotel mewah gitu. Malaysian Hall kalah le. heeee.. udah nama Brunei kannn harus le Dollar tebell.. :P

pastu jalan kaki skit ala ala pelumpa utk naik bas ke Marble Arch. dari Marble Arch naik bas straight ke Harrods. memang depan pintu Harrods bas turun.. tidaklah jakun sangat sebab ni 2nd time pegi. pertama kali pegi masa temankan Makcik claim VAT bersama Mis dulu. ada cerita dalam blog ni. masa tu tengookkkkk je rega. kasik catit dulu. terkedu kedu tgok rega. hadoii..

masa ni pulak Kak Hajah bagitau ada sale beg tangan dari harga 39.90 pound turun harga 7 pound??? meroyan ajak dia pegi. konon konon nak sambar lah kannn .. cis! cis! tetiba sampai tuju tempat itew sudah HABIS? !! ouhh sedihhh.. udah muroh tentu le cepat habisnyaa.. isk isk. merewang rewang cari benda lain lah. syaratnya below bajet. untuk family je ni. xde nak bagi kengkawan nyaaa.. bajet ciput. kihkih.

yang herannya tukang bawak nya yang shopping lebih lebih. beratus pulak dia habis. cehh.. hahaha. aku tidak lah beria iyaaa.. kang makan megi pulok kami.. hihi. memang la murah tapi kalau banyak sangat kan ke mahal jugak jadiknyaa..

kat website Harrods memang ada bagitau gift gift yang dah diskaun. tapiii itulaa kalau dah nama website tu memang lah tak puas menengok mahu pun membeli secara atas talian. aku mahu pegang pegang belek belek cuba cuba rasa rasa .. baru pueh hati kannn.. kalau tgok web tu mcm tak tahu tebel ke tipis ke. kaddang kaddang gambau kemain chantek. bila sampai entah apa apa tah. tu yang xmo tu. baik pegi telek sendiri baru bestttt nak beli..

itulah ceritanyaaa...

dah try upload gamba tapi tak mouu keluar pulak. entah pesal tah. en DC sila tolonggggg!!

nanti aku edit entry utk masuk gambo ye. sapa nak tunggu.. tunguuu.. sape xmo, tungguu jugak. :P

Thursday, 24 November 2011

Stoke On Trent factory outlet



ehem ehemmm ehemmmmm ouh portmeirion !!.
kalau dibenarkan duduk dalam ni seharian pun sanggup.. kikiki.





sekarang sedang SALE!! sedih tak dapat nak pegi.. sob sob sob

ada sapa sapa nak bawak saya ke sanaa???

Puteri sekolah di Whitehall Infant School


sekarang Puteri dah start sekolah kat Nursery. 3 jam je. pegi skolah timing sama dengan abang abang jam 8.30 pagi tapi balik awal 11.30 am. Puteri start sekolah lewat 2 minggu dari abang abang. Nursery Whitehall School ala ala macam taska la. uniform sekolah maintain sama. jumper MERAH! sekolah main main. serius penuh mainan kat kelas dia. tapi iya la budak 3 tahun punya education orientasikan dalam mainan. sebab dalam setiap permainan budak budak ada unsur ilmu.

kalau korang masuk sekolah dia.. urhh kita yang tua pun teruja. apa lagi baya baya dia. dulu masa hantar Hariz masuk nursery, masa tu Puteri katogeri baby lagi. tapi dah pandai jalan. siap xmo balik tiap kali hantar abang Hariz. hikhik.

sekolah dia best kelas agak besar. banyak sudut. kang ada sudut membaca semua stori book. kang ada sudut role play, ada mainan bebudak pompuan. ada pondok. ada alatan dapur mainan. ada sudut buat doh. buat cookies betul2. kang ada pulak sudut air, pasir, haiwan haiwan.. pendek kata ce ko bayang kalau kat Malaysia macam masuk taska Montessori, Smart Reader Kid. taska swasta yang bayo mahal mahal tu. sini?... FREE!!

1st day tu.. malam before dah tanam dah kat otak dia.. esok pagi bangun pagi pagi kita pegi school. so pagi tu dia excited.. belum kejut dah bangun..hihihi. tapi nak ke toilet tu harus la ada adegen kasih sayang dari ayah. hehehe. usap usap dulu, puji puji dulu, cium cium dulu baru boleh mandikan.. itulah rutin dia hingga hari ni.

minggu pertama excited .. pegi sekolah sambil nyanyi2 jalan ramai ramai dengan abang lebih meriah. haaa 4 orang berderet ke skolah. kannn senang. sekarang ni dah cuaca dah mula sangat sejuk. nak jalan kaki mencungap dia. ye laa orang lain jalan laju. kaki dia kan pendek. langkah pun pendek. kesian dia. sekarang pegi skolah naik stroller. hihi.

tiap hari ayah hantar ke skolah. kalau ayah ada hal pagi pagi .. mama hantar. bukan mama tanak hantar. bila mama hantar dia mula moody. buat buat gayut kat baju. nangis nangis. kalau ayah yg hantar relekkkkss je. iskkk

sekarang dah pandai dah cerita apa dia buat kat school. today i am drawing. i am singing. i am reading stoly book.. cakap pun dah gaya teacher cakap dah. lenggok omputeh.

bulan pertama tu banyak kali jugak eksiden terkencing dalam suar. tak bleh nak control agaknya. kesian teacher. kalau balik pakai tights lain je .. haaa eksiden la tu. hihi. apapun teacher dorang ni sabarrr je. xde pun telepon ke apa ke. dorang akan call kalau anak sakit aje.

welcoming teacher pun Puteri dah excited nak masuk kelas. kalau puteri pakai hair band cantik asyik kena puji. mana la budak tak suka kan. Gooooooddd Morrrningg Puteeeriiii!! you've got lovely face today.. tersipu sipu la dia. paham agaknya.. hahaha

kini Puteri sedang berusaha memakai dan membuka baju sekolah sendiri. tapi oh mak take time betul. kembang kuncup dada nahan sabar. proses learning memang macam tu.

masa Puteri ke sekolah.. aku ambik masa tu dengan bantai tido.. hahaha.. eh tak la selalu. kaddang kaddang aje. aku mengemas lahhh.. hayooo.. 3 jam tu tak le lama mana pun. sempat kemas dapur dan basuh pinggan je tau. vacum sikit2. tapi kadang2 sempat ke tesco cari barang dapur. masak brekfast utk aku dan DC laju laju terus ke tesco ke pavilion ke... aman skit nak membeli. kalau tak kejar dia dah 2 jam.. adeh.

nanti kalau ada cerita lain pasal sekolah dia aku post lagi yeww.. ehehe

Tuesday, 22 November 2011

Kisah SEDIHHH :'((

malam 31 Ogos 2011

sedang rakyat malaysia bergembira celebrate Hari Kemerdekaan.. kami dirundung duka.

besok nak pegi rumah Muza dulu kat Coventry, tidur 1 malam rumah dia dan seharian nak masuk safari kat Birm. pagi pagi besoknya dari rumah Muza terus lah nak ke Lake District. jimat timing drive.

itu plan sebenar..

malam tu aku kemas beg baju baju, makanan, gadget dan pelbagai benda nak bawak besok. kemas baju utk 6 orang selama 4 hari 3 malam sangat rumit. belek telek makan masa. kat bawah pulak siap susun jajan nak bawak utk snack kat sana nanti. siapkan segala gadget nak bawak. camera DSLR, charger, camera kecik utk video termasuk charger dan memori kad. masuk beg siap siap. bekalan makanan lagi, segala piuk nasik, pggan manguk. itu belum masuk bekalan siap masak. ini la rutin aku tiap kali nak pegi jalan jalan. sangat letih. kiranya aku dah standby dah segala macam keperluan outing sleepover utk kami berderet deret lah kat bawah tu seperti selalunya. sampai 3 pagi lah tidur. kononnya besok tak lah kelam kabut tercarik carik buang masa. tinggal sambar masuk dalam keta jek. senang! rupa rupanyanyaaaa TIDAKKK!!!

pagi 1 sept 2011

9 pagi tu DC dah turun dulu sebab nak pegi isi minyak sementara anak anak masih tidur kat bilik bawah. selalu tidur bilik atas. entah malam tu mereka nak tidur bilik bawah pulak.

aku pun turun dengan mata kelat sebab tido lambat mlm sebelomnya. masuk je area dining tu...

aku : eh eh mana pegi beg camera atas kusi ni? mana pegi netbook atas meja ni??

aku berlari keluar dapatkan DC ..

aku : bangggg! dah amik ke beg camera dan netbook masuk dalam kereta??

DC : eh belum lagi !!!!!!

aku : DANGGGGGGG!!!! subhanallah! masyaAllah! Allahuakbar! Abanggggggg barang kita HILANGGGG.. hilang bang!!

DC : eh yeke? cuba tgok betul betul

dengan terketar ketar tahan sebak..

aku : iya .. malam tadi sayang susun kat sini. letak beg camera atas kusi ini laaa.. netbook masih atas meja makan. (airmata tak dapattt di tahan lagi, aku nangis semahunya) ya Allah bangg rumah kita kena pecah masuk orang banggg..

DC : (dia ke dapur) memang betul la orang masuk. memang pintu terbuka. kesan pecah masih adaa.. sabar la sayang

kami jadi panik pagi tu terkaku. tangan aku menggigil gigil, airmata tak henti mengalir deras bagai ada benda menusuk ke jantung. mata bengkak menagisi harta benda yang dah lesap. sekelip mata. usaha nak membeli masih terasa keperitannya. hilang macam tu je. setengah jam panik tak buat apa pun.

call Mila.. dengan esakan aku cerita pada dia apa yg dah jadi kat kami pagi tu. dia pun terkejut. dia nasihatkan aku jangan usik apa apa. call police. baruuuu laa DC call polis. sementara polis nak datang aku call yus. cerita lagi kat yus dengan esakan pilu. pedih nya hati hanya Allah yang tahu.

polis datang ambil kenyataan. declare apa yang hilang.. seterusnya crime investigator pun datang cek cap jari di mana mana. tapi hampa. semua tak jelas. tak tunjukkan apa apa tanda siapa yang harus dituduh.

tangisan aku tak berhenti .. plan asal nak ke rumah Muza terbatal sebab hati dah tawar. nak pegi Safari pun batal. jiwa dah tak gembira.

bayangkan..

body DSLR camera bersama DUA set lens (satu baru je beli), siap dengan charger serta memori card 4Gb, Camera samsung yang kecik (yg ni beli kat Malaysia dulu).. semua ni masuk dalam beg cemera besar tu.
Netbook siap dengan DVD externel drive bersekali dengan wayar battery, Handphone HTC hitam yg DC belikan utk aku dulu.

dah takde satu camera pun untuk kami. SEDIH !!! depress sangat2. rasa nak meraung semahunya mahunya.. kerugian dianggarkan 800 pound. macam nak gila aku nangis.

anak anak bangun sebab dengar mama nangis. mereka tanya seolah faham perasaan mama. masing masing diamm menyaksikan kesedihan mama yang tak dapat nak sorok lagi. selang 15 minit aku meraung lagi. urgghhhhh pedih sungguh rasa hati ni. bagai di hiris hiris. DC dah kering skrip nak pujuk.

ayat yang buat aku berhenti nangis.. kita bersyukur mereka ambil barang barang kita. anak anak yg kebetulan tidur di bilik bawah dan kita tak di apa apakan.. abang syukur sangat.

iya aku sedar itu.. tapi hati tak dapat ditahan rasa pilu. bukan senang nak beli benda benda tu semua. hasil jimat cermat kami kat sini. persetujuan nak beli benda benda tu semua bukan dibuat dalam masa sehari dua. makan berbulan plan. sanggup tak beli dan pakai kereta selama 2 tahun sebab nak beli benda benda tu semua. tahukah kau keperitan hidup kami di sini PENCURI!! ??

petang tu landlord datang jenguk kami. malangnya aku tertidur keletihan menangis. dia simpati dan akan betulkan pintu yang pecah tu esok lusa.

call Byron .. cerita lagi. mintak dia datang jaga rumah ni dengan Munzir sementara kami nak pegi Lake District. kena pegi jugak sebab dah bayar semua penginapan cabin 3 hari 2 malam.

petang tu jugak kami tukar LCD TV kat bawah dengan Tube TV yang kat bilik. phobia punya pasal. habis aku kutip semua benda yang berharga termasuk Sandwich maker yang baruuu beli sorok dalam dryer.

malam tu aku tak nyenyak tidur. tiap jam terjaga seperti terdengar dengar bunyi kaki orang berjalan kat bawah. aku kejut DC. DC tenangkan aku. sampai pening kepala tak cukup tidur.

besoknya kami di Lake District aku terjaga malam mengigau ngigau lagi.. seminggu juga aku trauma dengan kejadian itu. tidur malam termimpi mimpi. mahu aku sorok semua benda letrik yang masih ada kat dapur. dahsyat penangan trauma.

sebulan lepas tu masih terasa kepedihan. bila tengok orang lain pegang DSLR mata rasa berair.

kini.....

aku dah ada pengganti.. namun, tidak sama dengan yang dulu. harus bersyukur

hikmah disebalik kejadian..

aku dah ada Canon powershoot, dah ada Tablet ... dapat menutup luka dihati walau masih ada parut yang tinggal.

semoga ini membeli pengajaran, pelajaran dan pengalaman dalam hidup kami..

Monday, 21 November 2011

Jalan jalan di Cambridge

masihkah kau ingat ... masihkah kau ingat.. lalalalaaa (ini lagu la) coretan kembara kami ke Eastern UK. kalau hilang ingatan korang click la recall ..

recall 1 - http://itsmylife-fidadc.blogspot.com/2011/07/jalan2-eastern-uk.html click SANA
recall 2 - http://itsmylife-fidadc.blogspot.com/2011/07/jalan2-eastern-uk-great-yarmouth.html click SITU

petang 9 Julai tu lepas ronda ronda bandar Norwich yang sesak dek sebab ada perarakan sempena Mayor (ala ala Datuk Bandar) datang. kami memang plan nak ke Cambridge pulak. konon konon nak tour la sume sume tu dlm masa seharian. sekali perarakan tu buat jalan jadi sesak. plan memang nak pegi rumah Kak Sham, kawan DC masa BTN. skang dah jadik kawan aku jugak ehehhe. sampai rumah kak sham pun dah lewat. sampai malam sbb jenuh mencari pulak.

malam tu (malam lewat sebab musim panas, kak sham hidang mee kari lagi youu.. emmmm sedap sedap!. borak borak ngan kak sham pasal pengalaman memasing masa sampai UK. aku dengar pun syahdu. serius syahdu.. sedih betul cerita dia. kalau kita fikir kita ni diduga dengan kisah sedih rupanya ada lagi yang lebih sedihh..

Kak Sham student PhD. dia sebagai emak yang belajar. ada anak lima.. ANAK LIMA tahu! 4 lelaki yg sulung saja perempuan. yang kecik sekali dia pregnent kat cambridge lagi. terpaksa pulang ke Malaysia utk melahirkan. tinggalkan empat lagi anak dengan suami kat Cambridge. dia diduga Allah s.w.t dengan dugaan. anak nya yang ke dua jatuh sakit. sakit sawan. sawan yang tidak mengira masa untuk menyerang. bila bila masa saja anak nya boleh diserang sawan. boleh menyebabkan kecederaan teruk. maksudnya dia dan suami kena sentiasa berjaga jaga 24/7. maka itu dia ambik keputusan tinggalkan anak yang kecil dijaga oleh kakak kak sham di Malaysia. iya lah mana mungkin dapat membahagikan masa dengan anak yan sakit. jaga baby serta anak lain yang masih bersekolah. dengan dia study lagi. ouhhh sangat pedih penderitaan hati. dia lalui dengan sabar. hanya doa semoga di limpahkan kesabaran buat kak sham dan keluarga.

kak sham ajak kami sleepover kat rumah dia. tapi pikir balik macam mengganggu keluarga mereka pulak. kami cuba jugak cari hotel yang dekat dekat utk bermalam. malangnya penuh. balik semula ke rumah kak sham utk tumpang tidur HAHAH dasar muka tak malu kami. tapi kak sham OK .. hihi. jutaan terima kasih buat korangg.. urhhh terharu.


pagi pagi tu sebelum pukul 7 kami dah keluar. sebab pagi tu mereka jugak nak ke Legoland. pagi tu kami jalan jalan bandar Cambridge yang tenang. apa tak tenang nya.. kedai apa pun x bukak lagi. hahah 7.30 pagi dah melangut kat town. (siang cepat sebab summer)

eh OK sebenarnya sebabbb tak payah nak berebut dengan pelancong lain nak bergambar..

seee tade orang pun.
ini .. Grasshopper Clock. antara tarikan kat town Cambridge

belakang DC tu.. museum dan galleries. oleh sebab pagi sangat omputeh pun masih tidur maka kami melawat pintu masuk sbb nak ambil gambar aje lah.. kikiki

ronda sekitar town cambridge jalan kaki. bangunan yang klasik. University Cambrige pun macam University Oxford jugak. bangunan university merata rata. fakulti bersepah sepah. tidak di satu satu tempat. harus jalan keliling untuk cari. akhirnya jumpaaaa..

DC cakap .. tak layak masuk Cambridge dapat tengok kawasan pun Uni. pun dah best dahh.. kami bagitau anak anak, ini antara uni terbaik di dunia supaya mereka dpt jadikan sumber inspirasi masa depan. hanya student terbaik dan terpilih sahaja.


lepas tu kami pun cari port park utk melepak sambil makan snack sementara nak tunggu town centre bukak sepenuhnya. nak masuk tourism Cambridge beli ticket Punting. apa itu 'punting' .. ?? jom layan gamba yang superb indah view. pengalaman tak boleh lupa lah. ditemani pemandangan mengelilingi bandar Cambridge dan masuk area Uni. menyusuri sungai.

beli tiket kat tourism Cambridge murah sikit berbanding beli kat kaunter punting tu.. boleh click SINI untuk book. siap dapat diskaun kalau nak beli souvenir. naik punting dengan tourist guide (penglipurlara).

ini lah dia PUNTING... sampan kayuh dengan buluh. boleh pilih untuk kayuh sendiri TAPI awasss kalau kau terel boleh lah. boleh terpusing pusing punting tu dikejakan kalau tak pandai.

air sungainya jernih. boleh nampak ikan kalau ada. tak macam sungai gombak yang macam teh air iteww. agak dalam jugak sungai ni sebab buluh pengayuh tu sekali ganda dengan dalam gambar tu..

amboihhh cik kak ni siap baring baring lagi dalam tu. siap ada kusyen. boleh duduk baring gaya bebas. tak boleh berdiri jek. taku tak stabil boleh terbalik. tangan pun tak bleh letak kat tepi perahu tu sebab kalau berselisih dengan perahu lain boleh putus jari. ouhhh tamo tamo..

sambil dengar brader hensem tourist guide itu menglipur lara tentang kisah kisah Cambridge, kami posing posing. tenanggggg je tau view dia.. perrrhhh sapa dtg Cambridge ni kalau tak naik punting memang kesian. harus kau datang lagik. :P


ini King's College Chappel.. kolej terlamaa di Cambridge. punting di menyusuri taman taman Cambridge Uni. bangunan yang klasik. lalu bawah jambatan Cam. banyak lah kisah sejarahnya.


Hakim khusyuk dengar bro tourist guide bercerita. siap ada soalan kuiz lagi pasal sejarah UK yang ada kaitan dengan Cambridge. kebanyakkan soalan Hakim dan Hazim boleh jawab. bro tourist guide pun kagum sebab soalan yang sama orang besar besar pun tak tahu nak jawab. aku? apatah lagi. hahaha.. dorang suka tengok cerita Horrible History cerita lakonan semula watak king sejarah dulukala dalam bentuk yang lawak kat channel CBBC (kalau tak silap)

lalu bawah jambatan Cam.. asal nama Cambridge. banyak punting masa tu sebab hari ahad kannn..

ala ala kat Venice lah ni. tak dapat pegi Venice yang jauh itu. dapat naik punting yang ala ala pun jadiiiii lahhh.. hikss

45 minit jugak lah dalam punting tu.

turun je oh mak laparrr.. susah nak carik makanan halal kat Cambridge ni . makaa kami pegi la jauhhh dari town.

akhirnya lunch pasrah dengan fish o fish MC Donald. kat outlet mana eh ni lupa plak. on the way nak balik london nun.

perjalanan balik tu kami ditemani hujan sepanjang jalan. dah plan nak tengok University DC masa buat degree dulu kat University Hertfordshire 12 tahun dahulu kala. tapi tak dapat masuk lah sebab hari ahad. hanya students je. pastu hujan pulak. at last masuk ikut pagar belakang. x masuk pun just kat pagar je. DC bawak Hakim utk snap picture Uni kat dalam. mengimbas kenangan. banyak dah berubah. bangunan banyak bertambah. DC pun dah tak cam dah. hanya beberapa landmark yang dapat di snap masih diingati.

laluan dia ke sekolah dulu.. hihi masa bujenggg.. 12 tahun lepas.


















pak patung ni pun dulunya ada .. masih utuh hingga kini.. itu aje yang dapat dirakam. aku pun tak dapat nak masuk. tengok gamba yang Hakim snap je.

















pastu terus carik rumah bilik sewa yang dia duduk dulu.. huhu imbas lagiii..
























ni le rumahnyaaa.. dah jadi rumah kedai. bangunan still nampak sama.

















dann akhirnya .. inilah masjid yang selalu dia pegi solat jumaat.. katanya. ouhhhh memori sungguh lah.. mana aweks pakistan abang dulu?? hahahha

NEXTTT stori moriii.. jalan jalan tour de UK pulak ...

Sunday, 20 November 2011

semangat baru!!

ok dah dah habis bertapa selama hampir berbulan. lamanyaaaaa.. banyak benda perkara berlaku dalam hidup aku dan kami di London ni hingga tak tercerita melalui kata kata. arggghhh mahu aku delete sahaja kenangan pahit tu. teruja utk save as new document pages baru. yeay! mari mulakannnn....

bila bukak blog asyik la cerita ramadahn tak berganjak. aku mahu ngesot ke secara bertatih ke cerita suka duka tangis gembira pulakk. disamping cerita percutian yang dah khatam.


tak sangka pulekk ramai kawan yg tanya kabo blog yg sepi bisu tanpa hilai tawa cerita. hehehe. dengan mood super duper perasaan. macamkan glemer la konon. aku jugak rindu nak mencoret jadi 'tukang karut' kisah benar kat ruang liputan aku ni.

sebenarnya lama menyepi sebab nak tumpukan kepada anak2. kedengaran keibuan bukan. haha padahal ? jadual harian job spec surramah ni sendat tahu! cuba la kalau berani. marilah respek dgn surirumah ni. sila berikan standing blablablaaaaa.. clap clap clap.

tetamu silih berganti bertukar tangan mengepas batton buatkan aku tak sunyi kat rumah. aku panggil diriku suri ramah.. hahaha.

lama sangat tinggalkan blog ni, dah tak tahu kat mana nak mula. cerita mana nak cerita dulu cerita mana yang kendian. aku akan bawa kisah kesana kemari lah. pandai pandai lah engkau bayangkan waktu yang bersesuaian.. en suami pun dah tak larat nak bebel kenapa tak update blog. kah kah kah. aik? banggg ! tak cukupkah adinda menjadi penglipur lara kekanda di rumah. mahuuuu juga ketagihan membaca corat coret di sini. isk isk isk

ini aku kira sebagai warm up lah.. hahaha. kalau tak warm up nanti kekejangan otot jari untuk naip.

nak mulakan menglipur lara BESOKKKK.. insyaAllah


Monday, 8 August 2011

Kisah Ramadhan kami

bulan Ramadhan di bumi asing ni kami kena korban lebih. Ramadhan jatuh pada musim panas. siang yang panjang. ni ada list timing imsak dan iftar bagi tahun 1432 hijrah (2011)


tengok minggu pertama tu skit punya lama kau. 17 jam lebih. hampir 18 jam. Alhamdulillah.. kami diberi kesabaran dengan puasa di waktu yang panjang. insyaAllah.. mudah mudahan pahala yang diraih mungkin lebih. hanya Allah maha mengetahui.

apapun terjadi dan berapa lama pun puasa kami syukur bila tiba masa buka puasa makanan terhidang dah atas meja. untuk muhasabah diri aku kata "syukur kita buka puasa ada makanan atas meja. cemana dengan orang yang takda makanan. nak buka puasa pun tak de makanan nak makan" terus rasa insaf.

Hakim dan Hazim kami latih jugak puasa walupun jangkamasa lama. dalam hati kasihan juga dengan dorang. dah le kurus kering. kena puasa lama plak tu. walaupun kurus sebenarnya mereka tu kuat jugak makan kalau bukan puasa. seminggu puasa penuh lah. syabas!

menu pun biasa biasa je. tekak melayu nasih wajib la ada kan. kalau tak makan nasik, kami kena tukar kerakyatan. hek hek. :P.. Ramadhan 2 ritu makan mee goreng saja. en suami memalam tiba angin plak menderu datang. hik hik. tapi semalam buat mee kari je. OK plak! haishh memacam ragam perut. barangkali tak biasa bermesra dengan mee secara solo. bila perut tengah kosong atau kata ganas yang lebih tak elok nya LAPAR.. macam macam teringin. harus pilih 1 je menu tambahan pilihan. kalau tak memang tak habis dan akan membazir nanti.

stakat dah Ramadhan 10 ni macam macam jugak meng home made. abis ko ingat ada Bazar Ramadhan kat London ni?. uhukkk .. antara menu bazar selain nasik dan sejenis lauk dan sejenis sayur. kami masukkan Murtabak kulit popia, Rojak Tauhu, Sosej Roll, Kek Pisang, Cucur Udang, Bergedil Ayam, Mee sup dan Mee Kari sebagai side order. phewww tengok senarai ala ala bazar ramadhan le. padahal tak sempat peluh nak menitik membuat kat dapur. habis berantakkan dapo ku yg dah sedia buruk iteww.

ada 1 hari tu ramadhan ke 7 rasanya.. Hariz merengek nak makan coklat yg Untie Mila bagi semalamnya. dia pegi bawak naik atas.. aku tak perasan apa apa..

petang tu tengok coklat tu tinggal 2 biji je. aku tanya Hariz "Hariz makan semua ke ni tadi" dia jawab "NOO!!" abis tu mana pegi coklat yg banyak banyak tadi?? skali dia jawab "Hazim ate!" aku dengar je terus tarik napas dalam dalam tahan sabar.

aku panggil Hazim, "mama nak tanya Hazim makan coklat yea?" boleh dia jawab TAK! dengan muka tak bersalah. aku ulang soklan yang sama dengan nada rendah dan tambah skit ayat. "mama tak marah Hazim makan, tapi mama tak nak Hazim tipu mama, tipu tu berdosa. nanti di akhirat lidah kita akan dipotong di neraka.. serius aku cakap dengan nada rendah dan amat perlahan.. tiba tiba dia nangis teresak esak.. "iya mama, Hazim makan coklat tu" kenapa? aku tanya. dia jawab sebab dia lapar. kita puasa bukan hanya nak tahan lapar dan dahaga tapi tahan diri dari buat salah/dosa. Hazim tak dapat apa apa pahala pun kalau Hazim puasa tapi Hazim tipu. Hazim sorok sorok makan dari mama. mama tak nampak tapi Allah dan malaikat nampak apa yang Hazim buat. malaikat akan catit apa yang Hazim buat. slow je aku cakap. Hazim boleh cakap dengan mama kalau Hazim lapar. Mama akan benarkan Hazim makan. tapi kan dengan syaratnya .. nanti waktu org berbuka Hazim tak boleh duduk makan sekali dengan Mama Ayah dan Hakim. (itu syarat perjanjian sejak 2 tahun lepas. mereka paham dan patuh). nangis nya makin kuat. Hazim sorry mama. Hazim tak buat lagi. sooo hari ni Hazim tak boleh lah makan dengan kami.. DEAL

kesiannn .. 2 minit je duduk jauh lepas tu kami panggil lah makan sekali..

ditakdirkan Ramadhan ke 8 ritu aku terlajak bangun sahur. sedar sedar je dah subuh. adehhh. nak buat cemana. ni le kes kalau malam tu tertidur. jadual aku pun dah tunggang terbalik dah skang ni. lepas berasak masak lepas asar.. buka puasa dlm 8.45 pm. aku akan tidur lepas subuh besoknya. tak fenin pale!. abis gap dalam 5-6 jam je. tah cemana letih sgat agaknya lepas isyak tu aku terus tertido langsung le terlajak. so hari tersebut kami benarkan Hakim dan Hazim makan tengahari sebelum zuhur dan akan makan waktu buka puasa sama dengan kami. kasik kelonggaran.

iya la.. kat Malaysia tak terasa sangat sebab waktu sahur dan buka nya tak lah terlalu lamaaa.. sini? lagipun mereka dalam proses belajar lagi. msih belum baligh. yang penting dorang benar benar faham erti puasa... keindahan Ramadhan.

apapun cara mengajar sebagai ibubapa berbeza beza..


.

Sunday, 31 July 2011

kembali !!!

oh mak lama nya coti..!!!! coti naip blog. hihi

cerita Jalan2 Eastern UK pon tak abish lagi. ni nak tambah lagi cerita jalan jalan TOUR DI UK.. ya aa awww.. suka! suka!! suka!!!

yang tak suka nya pound kami susut skang ni.. :P buka puasa ala kadar je la yek.. ;)

besok 1st Ramadhan tahun ke TIGA di perantauan.. hukhukhuk. bila Ramadhan je sedih .. bila Ramadhan je sedih.. menghitung bulan skang ni nak balik Malaysia.. sangatlah tak seronoknya berpuasa dan beraya kat UK ni. apakan daya.. takde pilihan. harung jugak lah. penat lah nak sedih sedih.

marilah kami enjoy saja sisa hidup di bumi permaisuri UK ni. ntah bila hayat lagi nak datang kalau dah balik nanti. memang tak ada lah jawabnya. rezeki dapat datang sini kira beruntung. aku ni kira macam sabut lah.. untung sabut aku timbul..

plan jalan jalan dah lamaaaaa dah. sejak balik europe dulu. penuh teliti perancangan. committee nya kami berdua aje. peserta kami jugak berenam. susah tahu kerja kerja perancangan ni. sempat gaduh gaduh lah :P itenary DC buat, aku tulis apa dan mana tempat nak pegi je. transport pun dia settle. makan pakai aku settle, contact kengkawan nak ziarah pun aku settle. kami bagi bagi tugas. apa yang penting kerjasamaaaaa.. lalalalalaaa

kena buat sehabis teliti sebab percutian paling lama .. selama LAPAN hari ! dan paling jauh ! non stop!

bermula 23 Julai 2011 hingg 30 Julai 2011 ..

sebab memang timing tu je yang ngam ngam sebelum bulan puasa dan tarikh anak anak mula cuti skolah akhir tahun (summer holiday)

route of tour :

LONDON - SCOTLAND - YORKSHIRE - WEST MIDLANDS - WALES -
EAST MIDLANDS - LONDON

sikit sikit lah aku citer yea..

nak abish kan dulu cerita cuti Eastern, UK dulu..

betul lah orang kata JAUH BERJALAN LUAS PEMANDANGAN .. tambah pengetahuan. lagi lagi untuk orang yang macam aku ni. tahu Malaysia je. luar Malaysia je dah lost. yela dulu blaja kat skolah teori je. tengok peta pun tak lulus lagi :P

orang yang tak bersyukur duduk kat Malaysia tu pegi la keluar tengok negara luar macamana. pegi dok palaestin sanun.. :P melancong ke UK ni untuk org kaya raya je. tapi orang macam kami ni pegi bercuti bajet bajet jimat! macam orang KL pegi melancong ke Penang le.

percutian ini akan jadi pengajaran dan pelajaran buat kami dan anak anak. :))



Tuesday, 19 July 2011

Jalan2 Eastern UK - Great Yarmouth, Norwich


sambung cerita jalan jalan...

pagi Sabtu 9 Julai tu pagi pagi settle breakfast sume kami pun memulakan pengembaraan. dalam pada sakit sakit bengkak dagu dek benjol tu sanggup ku tahan jebat. sebab dah book travelodge murah. kang tak pegi rugi pulok. so gamba gamba aku sememeh sambil posing tutup dagu :P

travelodge yang kami booking tu takde parking lot. pasal dekat dengan bas station. maka DC parking keta jauh dalam bangunan seberang sana. dah le sampai waktu malam walaupun terang benderang (maghrib lewat musim panas). bangunan supermarket pun dh tutup. hampir terperangkap dalam bangunan pasal tak jumpa jalan kuar.. abis pintu sume dah tutup. nasib jumpa cleaner. kami dah berdondang dendang dalam bilik hotel. hihi sian dia..

pagi tu sebab pagi sangat. town centre pun masih mati lagi so aku decide pegi Great Yarmouth dulu. sengah jam dari Norwich. masa sampai tu town dah bukak dah. siap parking terus tuju ke laut. sebelun sampai laut kena melalui derean kedai. outchhh.. terbang pound. menan skit punya banyak..

boleh tertinggal stroller pulak. haaaa menapak la cik Puteri. bagus jugak penat dia masuk keta terus pengsan. senyap.. hihi.


bagi mereka main pasir. cantik pasir pantai kat sini. halus je.


ni nak berkebun apa ni. errr tanaman apa ye sesuai di tepi pantai ..:P
air laut tengah surut. nak ke persisir pantai sikit punya jauh. so bagi anak anak main pasir kat kawasan dekat dekat je.. hiks


tetiba terjumpa....




keldai comel

dapat la anak anak berkenalan dan beramah mesra dengan keldai comel ni. :D


baik benar keldai ni. elok je tak melawan. jinak amat.


lalu kami bagi peluang kat anak anak naikkk..




wahhhh kemain suka cik Puteri.
slumber elok tegak je berdiri atas keldai tu.
tak takut langsung ;)

kasik dorang main puas puas ye.
susah nak jumpa pasir pantai kat London.




banyak pulak mainan kat sana.. masuk free.. nak main baru bayar. sebenarnya sekali main tak lah mahal sangat. cuma 50p, 1 pound. TAPII kalau dah berempat yang nak main 7-8 mainan tak ke mahal jugok tu.. aiskk.. sabo je la. makaaa.. bagi main sikit sikit je :P

seterusnya kami ke Norwich Town Centre..


aiskrim time

ate terkejut beruk tengok patung ni sebeno nya bukan patung.. ORANG! cis..cik Puteri nangis nangis tamo dekat..hiks.. abang abang siap gelakkan orang tu bergerak gerak macam robot..

bizi jugak Town dorang. ramai orang.. dah nama town kan :P


Royal Arcade ni errr tade jual kain ela yea.. :P


kebetulan ada perarakan sempena sambutan Mayor Norwich Celebration rasanya.. dapatlah tengok perarakkan. ralit lama nau kat sini..

sesak napeh ramai orang.. kami pon berangkat ke Cambridge. niat nak nyinggah rumah kak Sham..

bersambung....

Monday, 18 July 2011

Tetamu Indonesia

sejak 15 Julai smalam kami ada tetamu dari Indonesia. dalam minggu ni aku terel lah ngomong ngomong indon. hihi.

Rita namanya. student PhD di German. bawak mama dan abunya ke London untuk pusing pusing. udah mau pulang terus ke Indonesia bulan sembilan nanti. makanya mama sama abu nya di bawa berjalan jalan duluan sih. Rita kawannya Mila (kawan ku di sini). mereka di sini hingga isnin.

dapat juga merasa Rendang Daging dan Ayam Aceh..:) dan coklat dari German :))

mereka sampai sni Jumaat lewat petang. mama nya Rita ngak sihat kok. lagi Athsma sesak napas. kepalanya pusing. kasihan loh. semalam ngak bisa kemana mana. lalu bapak Din (DC) ngantarin ke pak dokter ajah.. payah jugak mau ke doktor kerna mereka tourist. enggak register sama NHS..

eh letih pulak ngomong Indon.. kikiki

kami survey klinik yang tak payah guna NHS. just walk in je. sebab nakkan prescription ubat. sini takleh la pharmacy nak bagi kalau kita nak beli gitu gitu je ubat kalau kita tak ada presciption doktor. sebab tu kena carik doktor jugak.

at last dapat jugak sumber Medical Centre yang tak perlu register NHS. korang pun kena tahu ni.. maksudnya sesiapa saja boleh terjah kalau sakit. selalunya pelancong la. servis pon terus dlayan. tak payah pegi emergency hospital. pegi hospital pon lambat sebab beratur dengan ramai orang tempatan.

untuk yang duduk dekat area Uxbridge boleh pegi SINI.. mudah. masuk.. isi borang sikit.. tunggu nama di panggil.. terus dapatkan rawatan segera. oleh sebab mama Rita asthma, dia kena gas je dan diberi prescription antibiotic dan Ventolin. lepas kena gas barulah beransur sihat. nafasnya pun clear dah. tak berbunyik kuat. kesian Rita. risau banget deh.

besoknya Ahad, bila tengok mama Rita dah sihat DC jadik pak supir (prebet sapu) hantar berjalan jalan sekitar Central London mahu melihat lihat bangunan tinggi..;). mudah berkereta. mama Rita tak perlu banyak sangat berjalan.

lepas subuh Isnin semalam DC dah hantar ke Stansted Airport untuk mereka pulang ke German. lama lagi di German. hampir sebulan. Abu Rita (ayah) tu aku rasa orang berpangkat di Indonesia. kalau di Mesia mungkin Dato'. tapi kat Indon aku tatau lah apa.. protokol juga orangnya. nampak begitu educated. pernah jadi Lecturer di Universitas IAIN. ada jawatan dalam parliamen di sana. apapun humble aje orangnya. mereka asal dan tinggal di Aceh. siap jemput kami ke rumah nya di sana. see.. dah ada accomodation dah kalau nak pi melancong kat Aceh..hihi. sedih juga dengar cerita ahli keluarga Rita ramai juga yang meninggal semasa Tsunami termasuk nenek dan makcik pakciknya..

moga ukhwah ini diberkati Allah s.w.t. AMINN.. terima kasih dan kemari lagi ya.


cerita ni cukup bagi menjawab soalan lama tak update blog :P .. bizi melayan tetamu deh..