Saturday, 28 August 2010

Maggo Lassi vs Mee Rebus

Salam,

smalam (jumaat 27/8), biasanya kami seminggu skali skala sure xmo mkan nasik. tuka laa mkn la mee berkuah senang xyah masak2 lauk, rebus mee spagetthi tu then buat kuah. skali2 makan best jugak. dah lama tak buat dah lupa cemana buat mee rebus terpaksa mengodek pakcik google utk dptkan idea. camni laa kalo jawoh dari mak. takkan nak tipon mak waktu M'sia tengah malam semata mata nak tanya resepi mee rebus mcm x masuk akal jek. terkejut pulak mak kalo aku col nak tnya resepi je.. mambazir kan. lebih baik col mak untuk bergurau senda .. hehe

.: Mango LASSI :.
(made by Chef Irma)
senget lak air ni.. naseb tak tumpah..

eh ape ni citer pasal Mee Rebus ... tayang gamba air Manggo Lassi pulak.. jwapan dia SUKATI.. heheh.. amacam terliur tak tgok gamba air Manggo Lassi ni. ? Ini adalah minuman Yogurt + Manggo Plup (dlm tin) + Ais Batu. terkenal di restoran India. saja la buat nak rasa cemanalah rasa air nie sebab slalu nmpak dlm blog orang membikin ini ayir (ckp gaya india) .. memang sedap berlemak sejukkk.. tapi kalo yang tak minat Yogurt macam DC hehehe muka kelat jek minum. bagi aku dan Hazim ... urmmmm mmm sedapppp.. so sapa2 mcm ada hati nak kawin dgn kacukan India kena blaja minum air ni ..ok.. eh betul ape. kalo dah kawin kita kena ikut selera suami, suami kena ikut selera isteri kan bagus cenggitu. kena tolak ansur, give and take .. kalo givee jek tak take take kan tensyen...


.: MEE REBUS :.

haaaaaa ni la dia mee rebus tuuu.. best lah best best.. yg ni aku masak. 3S. simple, sempoi, sedap.. puji laaa diri sendiri .. haihh DC makan 3 pinggan woooo.. makna nya apa??? lu pikir la sendiri.. (bukan aku kata, Nabil yang kata) hehehe..kalo nak tanya resepi .. pegi je la carik kat mana2 web atau blog2 pakar.. aku baru nak pandai merangkak. lagi pon kalo masak2 ni kengkadang aku tak ikut sangat resepi2 ni. banyak sangat short cut. banyak jalan pintas sebab tak suka duduk lama2 kat dapo. boleh !

arini pulak, pagi tadi kami mengukur jalan mensoping secara berhemah kat Car Boot Denhem. tak sudah2 kan eh CBS ni mcm addict tau. Petang tu Irma yg 1st Clas rajin masak Nasi Ayam.. aku ? aku tengok je.. heheh takkan tengok sian laaa .. ni dapo sape ni.. confiuss..hahah.. aku goreng cekodok pisang je.. maleh nak letak gamba.. bayangkan aje lah..

aku buat sambal nasi ayam .. ikut suka aje.. Sos Lingam + Spring Roll Sauce (brand Pantai) + Sos Cili Garlic = eh OK jugak. Pedas Manis .. boleh ejas volume ye..

ok ni saja laporan dari dapo aku.. skian




Friday, 27 August 2010

Detik itu



Salam,

dek kerana ada mungkin mungkin laaa aku kata mungkin silent reader sure nak tahu cemana kami boleh kenal.. ehem tak tahu lah aku nak kata bila tapi menurut kata dia la.. dia, dia tu DC laa. dia start aim aku mase aku mula keja kat BMI. masa tu BMI laa blom UniKL BMI lagi. 1 June 1999, 1st day lapor diri kat BMI. mase tu BMI masih di Tmn Shamelin Perkasa, Cheras sekarang kat Gombak. 1st day tu aku mcm biasa je lah ala ala gaya budak baik sopan santun yg mcm dibuat buat ehehe.. kena la control staff baru baru lah katakan. xde la melawa mana pon biasa2 jek. tapi dia dah start dok aim aku. aim cemana?? aim laa .. malu malu la kata aku ni chomel.. ehem comel laa tu dia kata dulu laaa skang pon chomel hahaha sekarang chomel jugak chomel sikit laa dulu tu chomel banyakk ahakkk.. ha jgn muntah pulak. releks dengar dulu jgn muntah sekarang sebab banyak lagi story nya kang banyak sgt nak muntah batal pulak puasa muntah dengan sengaja.. hahah..

aku ? aku cam biasa buat tak tahu aje ... ehe pasal ape.. pasal aku dah ade boyfriend dah waktu tu hehe.. so aku layan mcm biasa je biasa mcm kawan biasa saja. mcm opismate lain gak. tapi dia mcm lain skit aku slalu prasan gak apsal mamat ni mcm tengok je aku tengok aku xde sebab. tgok mcm la aku pakai baju terbalik ke.. tegok aku mcm ada cili kat gg aku. dulu2 mula stat keja mcm byk menda lah xtau sgt slalu hal2 komputer hal ofis la. dia pon slalu jek nmpak terpacak kat depan aku soo mangsa kaunter pertanyaan dia la jugak .. dgn rela hati laa suka lah menjawab soklan2 bodo aku. antara soklan bodo yg nmpak mcm x patut tanya, eh apsal xleh save ahh? tlong tgokkan bleh? kengkadang disket lock la. soklan mcm x mencabar jek. bos aku dulu udah le mcm garang nak tanya pon mcm ketaq2 je. xceli bos tu bukan garang sora dia kuat nmpak cam garang padahal idakk.. garang sikit jek. soooo DC slalu lah suka sgt jadik voluteer kalo nak nolong aku ape2. penah ade skali tu dia kan mengajar kan, student dok mencarik dia.. skali student tu dok kata Sir, xperimen dah siap .. eh ada kelas ke aku tanya dia cam biasa la jwb sunyum2 je. student tu kata dah tahu dah mana nak carik dia sbb dia suka sgt dok kat depan meja aku tanya aku buat apa tanya itu tanya ini .. padahal tengah mengajar .. boleh ! ape makna tu ? kehkehkeh

ok la pendek citer sebab byak citer yg OFF RECORD hahaha..kiranya banyak liku jugak nak tackle aku. ye la kang senang sangat nk tackle tak hargai pulak. so bila susah nak dapatkan dia akan menghargai aku. aku short cut kan ajek.. hehe sblom declare ehem ehem tu byak menda lah aku uji dia dgn ujian lesen mandu jentera berat.. tak takkk ujian test test eceh mcm nak peksa besar besaran jek.. bukan ujian nak peksa tu ujian nak test tahap kesabaran, uji tahap kekedekutan, uji tahap suka dan sayang kat aku .. banyak la ujiannya.. salah satu conton ujian tu .. penah la janji nak jumpa or senang citer date la .. janji kat LRT. janji tunggu jam 10 skali aku sengaja lewatkan sampai.. aku sampai pukul 1. aku sampai dia sikit pun tak berganjak dari tempat yg kami janji tu. bila aku dtg dgn senyum2 dia pon senyum jugak.. eh aku ingat dia dh xde or akan marah tapi takkk.. tak marah senyum aje.. senyum yg mcm iklan ubat gg tu hahah bole bayang tak.. contoh lain penah jugak dia ajak jenjalan pegi genting highland. so aku agree aje.. cehhhh dia ingat aku akan pegi sorang2 la tu .. skali dengan slumber aku bwak cousin aku Kak Ita dan kawan aku Usu.. bila jumpa kat stesyen bas dia senyum je la.. kopak lah kena blanja kami berTIGA masuk genting tu dgn blanja makan lagi .. masuk toilet pon tolong bayarkan .. sian kan tapi mcm biasa senyum je senyum dan senyum .. hehe. aku pon lala lalala laalala.. ada lagi ujian lain tapi xyah arr citer sini ... SERIUS citer ujian2 ni slalu jugak berlaku sekarang pon feedback dari dia sama mcm dulu jugak.. kan baguskan mcm tu.

tetiba cehhh klimaks citer nih "jom ikut saya balik kampung" aik suka2 jek ajak aku balik kampung dia .. "haishhh kalo brani jumpa mak ngan abah dulu laa.." be4 tu aku ade gak main2 kata ada musim apa kat kampung, ada durian tak rambutan ke, duku ke, mcm ati kering jek tak paham.. haha ehh rupanya dia serius. sy ni kawan serius nak kawin bukan nak main2 .. tgok2 betul la serius jumpa parents. takut gak tu jumpa arwah abah. pandai bwak abang dan kak ipar dia skali. dan ckp direct nak bwak aku jumpa parents dia kat kampung .. mak oiii takutnyaaaa... masa tu laa duluuu.. ye la remaja kan takut laa takut wooo kena jumpa bakal mak mertua. masa berlalu mcm singkat jek.. semua berlaku dengan pantas sepantas kilat, laju mcm petir. Bulan Feb 2000 kami bertunang 6 month after that kami pun nikah. nx yer pas tu dh bertiga..

jodoh kan, memang kata orang jodoh siapa tahu Allah dah susun untuk kita kan. mengaku jugak dulu dulu, dulu laaa tak ada perasaan jugak kat dia. tak layan sgt dia. tapi sebab dia baik, baik, baik dan baik eh brapa byak baik nieh.. lebih lebih pulak.. sabar sabar dan sabar..eh banyak betul sabar. yg penting sayang aku. sebab aku nih ada sikit baran sikit je sikiiiittt jek baran tak banyak sikit je.. hehe walaupon xde la sehensem Fahrin Ahmad semacho Aaron Aziz ato sekiut Ako Mustafa.. wah tapi baik tu dah cukup. ciri2 suami ada pun dh cukup. nak demand lebih2 pon aku tak secantek Erra Fazira ke, sejelita Ziana Zain atau se'cun Amy Mastura..
penting jugak kewangan stabil walau tak kaya, kerja tetap walau tak ada syarikat sendiri, bertanggungjawab walau pon anak bongsu lelaki.. bab lain tu hanya Allah dan aku sahaja yg tahu..nk citer lebih nanti riak pulak ..

jum tgok gamba kawin kami ..

.: 26 Ogos 2000 :.
(gamba ni di amik kat studio sebab frust mase bertunang gamba banyak tak menjadi soo balas dendam pegi amik gamba kat studio, gamba yg kat umah ADA kat M'sia lah)

cuba tgok betul2 gamba aku tuu kan betul2 muka remaja... kan kan kan.. ahahaa

psttttt ada mcm Era dengan Awie tak ???..kehkehkeh


ade jugak orang yg tanya2 ape present anniversary ke 10 nih.. alaaa xde yg special pon. sekurang kurang nya dia ada di sisi kami sekeluarga di hari baik ini. DC ada jugak belikan something utk aku kenang sempena hari ulangtahun ke 10 nieh.. jom share kegembiraan ni sesama yeh..

.: HTC Touch 2 (yg masih dara hehe dlm kotak laaa) :.

.: HTC Touch 2 (taraaaa da bukak) :.

xtau ke ape tu .. henpon canggih la. canggih la buat masa ni. pakai skrin sesentuh. haha buruks no bunyik dlm bhsa melayu. xceli aku pon tak brapa nak tekun sgt pasal teknologi tipon canggih2 sgt nih. ni kira canggih la pada aku canggih la sangat. untuk org level2 mcm aku aku ni dah kira canggih sangat la. level org duduk dapo, level below below ni kan bukan buat bisness juta2 ke bisnes saham ke bagi aku kalo tipon tu asalkan boleh col in col out, mesej in mesej out, simpan no tipon orang sudah laa.. ini kira mcm serba ada la.. internet, email, fb.. pendek kata macam macam adaaaa.. chumel kan ciri henpon berjiwa wanita kan. mula2 aku mcm tanak tipon ni.. boleh ! bukan demand nak yg lagi canggih terkini dan sensasi .. takkkkk.. wajah dia ni memang jelitawati lah tak nafikan tapi bila aku try cuba test.. semacam ada gegaran kat skrin tu yg buat pale aku jadik PENING.. betul tak tipu ni.. seolah rasa mcm membaca dlm kereta. gegaran otak jadik mual dan pening.. aku laa.. org lain xde pon. aku research sbb bila tekan skrin tu mcm grrrkk grkkk bunyik tu aku jadik fenin. byak kali cuba tapi xleh mcm dh givap. lpas tu DC pon operate la install memacam nak bunuh bunyik alien tu .. install email install fb mcm2 la yg dia buat supaya nakkk jugak aku pakai tipon ni .. akhirnya BERJAYA jugak aku gunakan tanpa was was.. YESHH!!! dia jek beli kan aku .. aku takde pon belikan utk dia maklumla UNPAID LEAVE.. paham tak .. kalo aku beli pon mintak duit dia jugak soo rasa mcm xyah la membazir.. sooo ni kira hadiah share lah..

celebrate?? xde le celebrate party party mabuk mabuk bukan mabuk tu mabuk cinta laaa.. tak da takda.. jangan berlebihan dibulan Ramadhan kann. buat jugak lah kek.. dia pun bukan suka sangat dgn kek kek nih. mcm buat syarat jek. syarat celebration kena ada kek kan. kali nih Irma buat kan OREO CHEESE CAKE.. ermmmmm mmmm yum yumm nyum yummmm sedappp .. jom intai gamba kek yg dah di noda kami semalam.. jemput tengok yeh jemput jemput rasa kat screen aje lah.. harap maaf.. hihihiiii...

.: OREO CHEESE CAKE 10 yrs Anniversary :.
(ni hanya keratan saja..hehe pasal dah kena ngapppp)

tgok gamba kek ni ..ermmm lps ni nak cuba sendiri buat. chef dh tunjuk teknik waterbath secara siaran langsung sooo kena buat lagi ... sebab rasa dia marvelous nyum nyum .. sapa nak cuba buat boleh check resepi kat sini.

ok lah terceloteh panjang pulak kali nih.. maceh sebab baca.

Thursday, 26 August 2010

10 tahun...2010

Salam,
meh meh tgok n baca lirik lagu nieh..

Lirik lagu : As long as you love me
(panjang gilek lagu nih .. padahal byk ulang2 jek)

Although loneliness has always been a friend of mine
I'm leavin' my life in your hands
People say I'm crazy and that I am blind
Risking it all in a glance
And how you got me blind is still a mystery
I can't get you out of my head
Don't care what is written in your history
As long as you're here with me

I don't care who you are
Where you're from
What you did
As long as you love me
Who you are
Where you're from
Don't care what you did
As long as you love me

Every little thing that you have said and done
Feels like it's deep within me
Doesn't really matter if you're on the run
It seems like we're meant to be

I don't care who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
What you did
As long as you love me (I don't know)
Who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
Don't care what you did
As long as you love me (yeah)

I've tried to hide it so that no one knows
But I guess it shows
When you look into my eyes
What you did and where you're comin from
I don't care, as long as you love me, baby

I don't care who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
What you did
As long as you love me (as long as you love me)
Who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
Don't care what you did (yeah)
As long as you love me (as long as you love me)
Who you are (who you are)
Where you're from
What you did
As long as you love me
Who you are (who you are)
Where you're from (where you're from)
As long as you love me
Who you are
As long as you love me
What you did (I don't care)
As long as you love me

hari ni 26 Ogos 2010 genap SEPULUH tahun umo weeding kami .. eceh mcm pengantin basi pulak.. geli tak.. alaaahh sesekali geli tak pe ar. eh eh eh mcm pantun lah 2010 anniversary ke se10 kan kan kan.. tak sengaja je tu sebab kami nikah tahun 2000 .. senang kan nak kira ..ikut je tahun tu .. kalo 2050 maka 50 tahun lah usiannya..hehe kan kan sonang .. baby baru lahir pon tau jawab .. haha nampak sgt bohong.

masa tu umur aku baru je ..baru je baru tau ..kira baru laaa 22 tahun.. heiii muda tau muda ..muda remaja.. xde la remaja sangat eh kira remaja ape... umur 22 tahun dah kawin muda lah tuu.. still baca dan beli lagi majalah remaja kira remaja lah kan..mentah dan berjiwa kanak2 tapi bukan lah kanak2 rebena .. mcm kanak2 nescafe . ade ke .. hantam laa.. alahai disebab kan remaja .. nak pegang sudip pon kekok tau .. nak idupkan api gas pon takut2 lagi .. sian kan kesian laa remaja niehh.. hakhakhak.

lagu ni SEPULUH tahun yg dulu DC bagi aku suruh dengar. dlm ati aku .. pe hal la mamat ni. rupa2 nya dia ada ati kat aku tapi xmo cakap main bagi bagi lagu pulak.. eheh dah la lagu omputih seb bek senang paham kalo tak menonong la aku tak paham bahasa hahaha..aku mcm biasalah buat dekkkk jek tak paham..

kalo nak imbas balik tak tahu nak citer cemana .. tak tau lah ade detik perkenalan ke tak... korang yang baca nih nak tahu ke cemana kami boleh together2 jumpa then kawin hingga beranak pinak.. haha. kalo korang dengar keshah nya takut2 ade pulak yg muntah ato pon berbulu jek.. padahal kisah benar ni .. benar benar bukan rekaan dalam drama swasta ato drama krajaan..

citer nya camni ..




jom scroll.. jeng jeng jeng..(drum roll) bunyik suspen.. ehehe..






kira ni preview or prelude laaa... keh keh keh.. tungguuuu







kalo ada yg nak tahu .. komen la .. kalo takde tak yah arrr..


Syok nya pegi Bazar Ramadhan..

Salam,

best woooo dapat pegi Bazar Ramadhan kat London ... hah tak caya.. apsal ingat kat London xde Bazar Ramadhan ke?? ingat M'sia jek ade ke .. elehhhh sini pon ade laaa..xyah la nak berlagak dpt pegi Bazar Ramadhan tuu..huh.. ! ok ok ok aku tipu .. hahaaa.. apsal aku kata macam pegi bazar ramadhan .. sebabbbbbb menu arini sebijik mcm pegi Bazar Ramadhan lah.. smalam punya Laksa ade lagi, buat Air Soya, buat Tau Fuu Fah, buat Kueh Ketayap .. kan kan kan mcm pegi Bazar Ramadhan la jugak kan ... lauk Padprik Daging dan Udang.. wahh makan banyak.. ni sume hasil kerja Cik irma dan aku. dia cousin aku yg dok kat London jugak. dia keja Bibik Educated tauuu.. sini position mcm high level la bunyik dia Child Minder. jgn main2 dah level chef.. hehehe.. arini dia byak mendominan kan diri di dapo.. best best best sangat.. yela slalu sensorang tertungeng tungeng kat dapo .. dis week kami berduet la pulak.. jom jom jom tengok menu yg aku citer tu..

.: AIR SOYA D'LONDON :.
(made by chef Irma)

.: TAU FU FAH D'LONDON :.
(made by chef Irma)
ehem ehem sapa nak resepi buat taufufah ni jenguk la blog Irma kat sini. macam2 resepi ade kat sana..


.: KUEH KETAYAP :.

(kueh ni aku buat. mmg peberet anak2 dapat buat 23 batang.. yg ni las kopek utk tujuan potograpi sblom dorang ngapp sume aku kena STOOPPPP kan utuk sesi ni)

mase buat kueh ni Hakim sibuk jugak nak jadik Kid MasterChef hehe.. tolong buat kulit dia.. tukang curah bancuhan tepung dlm pan .. ok jugak boleh harap cuma mereceh receh. sabo je la. tapi yg penting kena bagi dia peluang kan. anak lelaki pon KENA jugak turun dapo tolong mama tahu.. eh Hakim tu dah boleh goreng telur dadar peberet dia sendiri tau.. dari bukak gas, panas minyak, pecah telur dlm mangkuk, taruk garam, kacaukan dia bila minyak dh panas curah dlm pan.. then siap boleh terbalikkan lagi .. ok ape.. utk budak lelaki 8 tahun (kalo ikut bulan) BUTTTTT wif adult supervision sahaja.. sooo pd anak2 dara yg tak reti masak lagi tu MALU laa sikitt.. heheh. so skang Hakim boleh la bangga dengan diri dia dh pandai masak walaupon hanya telur dadar. dia berangan sebenarnya nak masuk Kid Master Chef.. ahaha.. citer tu pasal kanak2 masuk pertandingan memasak mcm org dewasa. hebat betul masak mcm professional.. jauh lagi la perjalanan anak ku nak sampai tahap tu.

tu jek citer utk arini. babai



Wednesday, 25 August 2010

Cik Kesumawati

Salam,

rini xmo buat citer sedey2.. citer2 pelakon ayer mata Azean Irdawati ke.. Elli Suryati ke.. xmo xmo .. sudahhh.. cukup enought titik...

sejak 2-3 minggu nih aku dgn bantuan DC dok memburu Cik Kesumawati nieh.. dasyat sungguh buruan nih.. mcm kat dalm hutan blantara batu tau. bukan mudah seperti petik jari ato semudah meniup Banzi Hikmat (dlm citer Laksamana DoReMe) tak mudah.. tanya sana tanya sini dpt kaba kata Cik Kesumawati ni ada kat 1 kedai nih. mula2 tu redah lah Kedai Cina selongkar punya selongkar tarakkk keciwaa.. redah lagi Long Fung pon tarakk.. keciwa II, aku ingat mcm dh xde rezeki dan dah putus tali eh asa.. lepas adegen buru buruan tu aku pon terdampar lah kat umah tanpa kabar brita Cik Kesumawati nieh.. skali memang rezeki dah nak MARI kan .. kita tak cari DIA datang pulak.. alahaii rase nak terkeluar bijik mata tergolek golek guling atas lantai pastu aku kutip la balik bijik mata yg berguling tadi supaya aku tak buta.. umpama je la.. bila tengok keSUBURan Cik Kesumawati nih.. sihat2 dan montel2 aduhh mcm nak nangis tengok .. kucium2 baunya yang semerbak perfum semulajadi ciptaan Illahi itu. Jom aku kenalkan kat korang Cik Kesumawati yg aku angau kan sejak 2-3 minggu yg lepas.. jom jom jom meh tengok nih tengokkkkkk..

.: DAUN KESUM :.

meh kita bagi tepukkan gemuruh kredit to Irma yg mengusung Daun Kesum pakej dgn bunga Kantan lagi ni kulu kilir turun naik tube melancong balik kampung ke Uxbridge .hheheh ni namanya Lenggang Kesum bukan Lenggang Kangkung hahahah cuak jugak tu bwak .. risau dgn keharuman semerbak tu akan menggangu idung mat saleh sini.. dorang ni bukan Irma dok bwak daun KETOM yg HARAM tu .. ni Halalan Toyibba laaa.. gunakan tanpa was2.. hoho elehhh matsaleh ni mentang2 depa punya herba Rosemary .. serong jek mandang daun kesum nih .. blah laaa... emo lak tetiba..

.: DAUN KUNYIT D'LONDON :.

.: SERAI D'LONDON :.

.: LAKSA :.
(nampak tak serpih ikan kasar2 tu best wooooo)

ape lagi Chef udah MARI sooo mari kita request menu wajib idaman hati jantung limpa paru2 sume lah organ dalaman aku nih...yak tu LAKSA.. yeahhhhh... slurppp slurpppp slurppppp .. slurppp lagi slurppp nyum nyum nyummmm mak oiii nak nunjukkan sodap nya tu sampai 3 kali tambah beb.. harap LAP airliur anda yg baca nieh yek..

tapi kat sini aku tak jumpa lagi laksa kering soooo kami pakai UDON ala jepun .. heheh ok jugak ..sedap..

alah korang dok M'sia ape nak heran daun kesum melambak blakang rumah, terpijak pon tak kutip.. cehhh. anyway nak bgtau cik abang DC yg terchayang nih punyalah knowledgeble nya TAK TAHU rupa daun kesum .. ape le pe la pe laa.. kan rumah mak abang bersepah kat blakang. nampak sgt tak suka dgn mkanan yg berciri ASAM.. seksya tak aku kalau Irma xde kena la layan sorang2. kalo dia makan pon ade le boleh dikira brape sudu ..muka pon mcm aneh je tak feel langsung..

sooo bermula lah detik DC sebagai petani moden menanam pasu kesum.. dan daun kunyit (amanah orang) harap2 panjang la jangka hayat mereka yee.. mari sama2 tadah tangan baca doa panjang umo.. udahle serai yg ade tu mcm idup segan mati tak mau.. mcm malu2 nak menggebukan diri dia.. xpe.. kita redha je yeh..
amin ya Rabbal Alamin ...

sikit lagi aku nak tertuka kan tajuk N3 ni jadik PETANI MODEREN.. skian

Monday, 23 August 2010

Airmata Syawal

Salam,

JOM SAMA-SAMA
NANGIS DENGAR LAGU NIEH..

Sayu... hati ini makin sayup
Rindu... terkenangkan desa permai
Wajah ayah bonda bermain di mata
Mengajak ku pulang ke desa
Di hari bahagia hari raya

Lama kutunggu
Bertemu di pagi mulia
Namun tidak kesampaian
Airmata jatuh berlinangan

Kuingin berulang manisnya bersama
Menyambut hari bahgia
Jarak memisahkan rindu pertemuan
Bilakah hasrat jadi nyata

Duhai ayah bonda ampunkan anakanda
Tak dapat beraya bersama
Jauh dari mata dekat dalam jiwa
Teguh kasihku tidak berubah

oh lupa lupa lupa.. hanya orang berada JAUHH dari kluarga yg dpt mengalirkan airmata Syawal ini.. jauh jauh jauh jawoooooohhh dan sngatttt jauhhhh.. aku tak pernah menBAYANGkan hidupku jauh jauh jauh dan sangat jauh dari emak. Mak aku dulu tinggal kat SENTUL skang kat BT MUDA. aku keja kat Gombak, rumah kat Selayang, rumah mertua kat Tg. Malim (Sg Dusun) .. sangat tak jauhnya dan betapa tak mencabar nya kalo stakat nak balik raya, stakat nak balik weekend, stakat nak balik hari nak amik lauk yg tertinggal... KINI.. kini kini dah DUA tahun mungkin akan TIGA tahun raya tanpa femli.. sedang usaha sekerasnya kentalkan hati untuk tidak tidak tidak menangis, jangan menangis, tapiii mataku ini sangat degil dan tak mahu dengar kata. tahukah bagaimana prasaan menahan diri dari nangis.?? dada sangat sakit, tekak rase perit, airmata bertakung tidak mahu jatuh, nafas tersekat sekat, hidung kembang kempis mcm nak seakan keluar cecair dari hidung, kerongkong rasa pahit, pahit sebab tahan SEBAK didada.. mata ku kelip kelipkan agar airmata yg berkaca tadi akan terus hilang tidak mahu hilang malah semakin banyak bertakung akhirnya melimpah juga..melimpah rembes mengalir dipipi rasa panas.. dagu rasa bergetar menahas pedih .. panas dipipi bertambah bahang, turun airmata semakin laju terus laju tanpa dipaksa, xde yg suruh pon dia keluar.. gugurnya airmata ini dari perasaan. PERASAAN RINDU..

tak ada ayat yg dapat menerangkan perasaan yg subjektif nih.. xde gambar foto yg dpt
menggambarkan feel ini hanya hanya hanya PENGALAMAN ini yg dirasakan sendiri sahaja yg bisa memahami. wahai gema hati ; tak payah pujuk jiwa aku, tak payah kata sabar sebab aku dah muak dengar word2 itu. semakin aku dengar pujuk itu semakin aku dengar kata sabar itu semakin aku rase sedih yang teramats sangat. wahai hati ; bantulah aku untuk lupakan yg aku berada dibumi bernama London ini, bantulah aku untuk aku tidak merasakan yg sebenarnya aku disini, hilangkanlah permandangan aku tentang kampung, tentang emak, tentang persiapan2 Aidilfitri itu.. hilangkan kan lah kaburkan lah...


nak teruskan menangis.. n zzzzzz... :(

Iftar geng Malaysian Brunnel Universiti

Salam,

21 Ogos 2010

pegi iftar kat Meeting House Brunnel Universiti .. emmm best dapat makan reramai secara berjemaah. main menu nasi putih lauk Dalca, Ayam Merah, Ayam Goreng, Sambal Belachan, Sup Ekor dan mkn sampingan lain Mee Goreng, Mee Kari, Sambal Tumis Udang Petai, Sambal Bilis. Pelbagai jenis kuih2 Malaysia..Lopes, Bingka Roti, Seri Muka, Agar2 buah, Rojak Epal byak lagi tapi x ingat sume lah.. basah tekak dengan orange juice dan Teh O.. Semua menikmatai makan dengan tawadhu' hingga lupa nak amik gamba be4 mknan terjun dlm usus..hehe..

lepas solat Maghrib berjemaah sambung lagi makan dan makan seterusnya makan sambil borak.. tak byak borak2 sebab sibuk makan.. haha.. mulut penuh. kami sampai rumah 11.30 mlm jugak lah. yele udah kenderaan kaki longlai jek jalan dgn perut memboyot sebab kekenyangan. siap tapau lagi untuk sahur..

hahaha malangnya, sahur keterbabasan sebab lena kekenyangan.. sian anak2 merintih merayu nak buka puasa. tak sahur dijadikkan alasan.. mudah.com betul.. 1001 pujukan di tepis dengan janji yg indah waktu buka nanti. belikan laaa dorang coklat, biskut stoberi, grape, dan pistachios ..as award kan..

eh eh eh before pegi Iftar tu kami merayau ke Car Boot Sale dulu hehehe.. masak sup ekor nak bwak pegi sana.. pikir2 sup ekor kan mencurik masa 100 ela nak merebus.. oleh krana Hakim n Hazim xmo ikut g Car Boot soo kami tinggai ja la rebus ekor dlm periuk.. api plahan laa.. Alhamdulillah boleh diharap jugak yea..

citer pasal Car Boot.. pagi tu sampai sana pon dh nak pukul 11. chocha ok je kan windy summer la katakan.. best la merayau2 kat CBS.. confiden jek dlm poket ade £20 cehhh gaya jalan pon mcm org kaya yg miskin la kan nak sopping moping baju winter anak2. skali dh sampai separuh jln CBS baru prasan sebenaqnya bawak £10 jek.. walaweeiiii rugi betul sampai titisan akhir £1 aku blanjakan .. minggu tu byak pulak org juai baju2 dress saiz2 Puteri.. menggila talak la aku menyambar 3-4 helai dress dia.. pas2 mase2 ni la pulak ade yg jual T-Shirt Long Sleeve saiz Hariz harga 3 helai £1 .. sambar lagi .. jacker winter Puteri £1...jacket jeans saiz aku £1.35 memula dia jual £2 aku mintak £1.50 dia kata OK tetiba cek poket tinggal £1.35p .. haha naseb dia bagi kalo tak nangis aku kat situ.. mcm kanak2 mintak mainan yg parents x bagi tu .. hehe.. buku2 pulak 5 buah £1..eh sambar lagi .. sampai last skali duit tinggal 60p .. tu pon ade hati lagi teruskan meround. DC ckp udah2 le tu next week plak sambung haaahaaa.. then jalan nak balik tu tggu bas.. touch Oyster Card DC punya Card dh NO BALANCE.. hahah kesian abang kena JALAN KAKI .. mintak mahap yeaa bang.. tak cukup pulak duit lagi £1.20p.. sbb dlm ade cash 60p jek.. kalo cash nek bas £2 kui kui kui.. nanti Hari Raya sayang bagi Kad All Season yeh.. (pasal xde jual Hepi Eid)

cenggini lah karenah idup orang kebanyakkan..

sementara jalan kaki nak ke bas stop tu borak2 lah ngan DC.. "best kan kalo ade kereta.. xde la letih jalan kaki, tadi dlm CBS tu tak penat, nak OTW balik nih lenguh pulak kaki nih".. DC sluber jek jawab "pandang org yg dibawah.. beruntung kita ada KAKI .. cuba tgok org yg xde kaki tu.. lagi kesian susah dia nak jalan" aku pulak sambung "org yg xde kaki pulak cakap.. untung kita hanya TAK ADA KAKI, cuba tgok org lain yg xde kaki dan tangan lagi susah dia" pas2 DC givup pulak nak sambung.. aku sambung lagi.. "orang xde kaki n tangan pulak kata, untung aku hanya xde kaki n tangan cuba tgok org yg xde kepala tu lagi la susah xboleh nak hidup" aku sambung lagi tanpa givup... "untung kita masih HIDUP dan
untung kita belum ditanam"

dan kami borak lagi .. org yg pakai keta murah ckp "kesian orang yg pakai keta besar dan mahal, byak duit dia habis untk beli keta, menten keta bayar itu ini" orang yang naik bas cakap "kesian org yg pakai keta murah sana sini rosak nak betulkan lagi bayar jugak itu ini" orang yg naik basikal cakap "kesian orang yg naik bas, kena keluar duit £2 cash utk naik bas, top up osyter minima £5" orang
jalan kaki cakap.. UNTUNG jugak kita JALAN KAKI tak payah ada MODAL.. hahaha...

Moral perbualan di atas .. adalah BERSYUKUR dlm subjek kehidupan..

Friday, 20 August 2010

BABAT

Salam,

Esok ada majlis berbuka puasa kat Brunnel bersama dgn rakan2 seper'nasib'an.. boleh la merasa ber'iftar berjemaah kan.. dah lama x makan ramai2 x sabar rasanya.. sooo today En DC pegi menyembelih EKOR lembu.. eh eh eh bukan dia la yg sembelih mamat Arab kat sini laa dia tinggal beli ajek.. alang2 dh beli tu kedai halal tu ada lak jual BABAT. adakah kedengaran aneh pada pendengaran korang.. hehe bagi aku xde la alien sangat bunyiknya sebab femli aku biasa cakap Babat.. mungkin bahasa Jawa kot.. tak pasti .. tengah rebus Babat tu tetiba mcm terINGAT kat arwah abah. Arwah memang suka apa2 dan mana2 bahagian anggota lembu kecuali kepala..haha.. yela dulu sewaktu hayat dia slalu jadik AJK utk majlis korban kat surau. bila ada KORBAN ajek selaku ajk dapat lah mana2 bhgian lembu sebagai saguhati selalunya KAKI lembu dan BABAT ..eh citer panjang2 BABAT tu menda ???? cuba teka ? teka lagi ? terus teka? haahhaha sume salah.. iaitu PERUT lembu. heheh kalo tgok yg raw memang x lalu la nak makan .. kene bersihkan sume bagai. tapi beli kat sini OK la dah siap bersih punya tinggal nak rebus then terus masak. DC teringin nak makan Babat Masak Lemak Cili Api. ok ok ok .. aku pun lama dah x merasa lauk aneh mcm tu.. boleh jugak lah. tu je lauk kami arini. sempoi kan.

jom tengok..

.: PERUT MSAK LEMAK CILI PADI :.

tgok gamba ni mcm pucat je x ckup kuning tapi kalo real OK aje kale dia.. silap teknik camera kut..

ok babai.. rindu malaysia..

Thursday, 19 August 2010

Xsperimen FAIL

Salam,

19 OGOS 2010

dalam minggu ini je aku dah gila bayang dengan En. Laksamuddin hampir siang malam pagi petang senja hingga ke dinihari lah. dh xleh tahan dah nak nangung rindu ini. ni la bahana berada jawooh di rantau orang .. hei hei ingat ape.. ade lelaki lain ke dalam hidup aku.. oh no no no .. bukan la .. ni LAKSAM laa. mknan ni kan mcm fofular kat Klante kan. bila tgok resepi kuah dia mcm sonang jek. bila bab nak buat mee dia tu mencabar laaa.. lost betul. pas2 nak makan sowang aduhhh pedih betul anak tekak yg ngengada nih. nak buat trial xsperimen utk makan sorang alahaiii rase mcm main pondok2 mase kecik pulak. tapi kali ni main mak mak kat pondok besar yi haaa.. resepi asal 3 cwan tpung beras setengah cwan tpung gandum. cemana pulak aku nak mengecilkan nisbah resipi ni akhirnya aku main hagak2 aje lah.. naahhhh amik ko KERAS.. hingga tak boleh digulung indah2 seperti dlm iklan masakan lah. las2 aku salahkan brand tepung NATCO tu haha.. dh x pandai buat, tepung lak yg salah kan..Apakah beza Ground Flour dengan Rice Flour?? kamus apa yg haruz aku rujuk?? (sambil mengaru kepala yg tak gatal) nak ngelakkan kemuflisan tepung aku balun la jugak. eh rase ok dah xde la lari jauh bila dah di simbah kuah bersama ulam2 sayur itu.. arhh marbeles la.. NOT BAD. but aku kena teruskan latih tubi lagi hingga masuk sukan olimpik. eh tetiba. sudahhhh lah tajuk N3 pon Fail.. memang Fail laa xsperimen ini .. huh

tgok arrr laksam yg x jadik nieh..

.: LAKSAM YG KERAS :.

Align Centre.: SET LAKSAM BERSAMA KUAH DAN ULAMNYA :.

nak update pasal anak2 xde citer yg berskala tinggi la pulok.. semua berada dalam situasi terkawal buat ms ni laa.. sok2 xtau la keajaiban apa pulak..

eh mcm nak citer .. start this week aku mulakan gerakan khas mengajar Hakim n Hazim baca surah Yasin ayat 1-16 .. sepanjang pengajian itu, Hazim diiringi dengan sedu sedan ketakutan akibat dari sambil lewa tengok baris baris sambil membaca.. haishhh kena tegass.. nanti MUA.. ape tu .. ntah aku slalu denga org ckp.. korang agak2 je lah maksud dia. surah2 lazim yg lain masih diteruskan. sambil membetulkan lidah yg dh tergeliat itu. Hariz seperti menampakkan kemajuan bila dapat mengikut abang2 membaca surah Al-Fatihah secara HAFAL bukan kenal. Alhamdulillah proses pembelajaran yg boleh diPUJI.

Vocab Puteri pulak semakin bertambah banyak cakap dengan gaya kegadisan sejati.. "Mama, niyok aHajim nieee !" (means : Mama, tengok abang Hazim ni) ehhh skang ni dia dah pandai buat pilihan sendiri samaada nak Susu or Teh or Fresh Milk, kalo ade nescafe pun dia nak jugak. euww demand. sambil buat gaya tunjukk minuman ape dia nak. tahu jugak nak roti slice yg dibakar. kalau x bakar xmo.. amboii..

adios




Ladies Day Out

Salam,

18 Ogos 2010

las week Makcik Rohana telah membuat permohonan untuk temankan dia utk claim VAT kat Central London. lpas dapat kelulusan En Suami, aku menabur janji manis OK, 10 pagi yeahh.. pagi tadi kelopak mata yg mungkin digayut oleh segerombolan syaitan..eh eh syaitan kan kena ikat bulan Ramadhan ni.. abis sape yg gayut klopak mata aku tadi.. iskk isk cuba pikir lagi.. arggghh entahlah sgt liat nak bangun pagi. owhh aku tidow lepas subuh memang la TAK sepatutnya aku boleh bangun terlalu pagi .. hoi subuh pukul 4 lorrr.. en.suami menggegarkan sekujur tubuh mcm menghayun buaian barulah boleh dibeliakkan kelopak ini... MasyaAllah tgok 'panggilan rindu' (means : miss call) berato tersusn indah mengikut time.. waduhh sudah terlajak perahu rupanya.. mcm halilintar bersiap dan berlari-lari anak ke Town Centre Uxbridge.. hoho cara lari2 anak itu berjaya cemerlang memintas Makcik sbb aku sampai dulu kat Tube.. yeahh..

ni 2nd time Ladies Day Out.. bersama Makcik, Mis, Aku..1st time dulu kami just terjah Uxbridge aje.. la ni cubaan mengukur jalan di Central London dengan skop Mall yg meluas. Agenda UTAMA nya utk temankan dia clain VAT kat Harrods .. eiyuwww... buntang mata tgok harga barang2 kat Harrods tu mcm management dia suka suki limpa dia jek letak price yg membubuh nafsu utk org kebanyakkan macam aku ni beli .. huh KEJAM! jadi kami mampu tumpang lalu aje la yek sambil jadik escot makcik .. habis urusan yg <15 min itu.. ukur jalan diteruskan dengan Mall yg MAMPU BELI.. Primark.. NOT BAD for new item kan.. nak mengaku secara JUJURnya inilah 1st time aku masuk Primark yg digembar gemburkan murah. bukan x caya tapi takut mengelejat nak beli sume menda termasuk cashier kat situ ..haha.. direct jek kat tmpat apa yg NAK beli sahaja.. tgok suar jeans Hakim yg plus minus sebanyak satu tahun lebey x ada yg new soo rembat lah sebarang 1,2, yg berkadar harga boleh terima. berjangkit pulak TERbeli tight Puteri yg dh ketat seketat namanya.. ye lor.. umur dia 24 months skang masih pakai lagi tight yg umo 6-9 months.. penderaan betul kan emaknya ini.. (dgn alasan pasal saiz umo tu murahhhh) banyak la adegen beli belah kaum hawa yg memasukan elemen hasutan, pilih saiz, kaler, belek telek, compare rega.. yihaa dh lama x dpt merasai babak2 ini di sini.. sangat seronok dan damai.. dengan kawalan nafsu men'sopping kadar minima okeh. thank uols .. great fun lah dis day out.. sampai rumah ter terjun lah di katil selepas membakar jisim kalori yg banyak.. maka terlelap lah utk melepaskan hawa letih bersama Puteri diCC.. whoaaaaa... 8.00pm bebbb terjaga memasak buka puasa sambil membaling baling accessories dapur sebab memerlukan kadar kecepatan sehingga 200km/j. Seb bek DC dh goreng itu seabass .. sooo tinggal buat sambal masam manis untuk mandikan dia.. THANKS BANG ! n for da Kek Batik jugak..yummy lah..

meh check this out as evident.. huahuahua..


.: Me :.


.: Mis berposing dengan Teddy Bear :.

.: Aku ngan makcik :.

.: Aku ngan Mis :.

entah kenapa waktu upload gamba ni hati jadi sayu dan hiba.. mungkin inilah last moment kami ber ronggeng.. dan lepas ni aku TERpaksa ditinggalkan dengan Talak Tiga oleh kawan.. sangat sedih dan touching.. apatah lagi makcik tu dh macam mak jugak.

dorang nak balik aka pulang ke Malaysia dah ... makcik balik 22/8/2010 dan Mis selepas Hari Raya.. alahaii sambil mengenangkan kan waktu mula2 datang sini TIADA teman bicaraa.. strees dan sunyi jiwa lah secara extream . nanti aku akan alami lagi. dorang sedang gumbira nak balik .. aku ??? sob sob sob.. ape nih ape ni lap lap lap airmata tuuu.. ini lah adat dunia. bertemu.. berpisah.. ajal.. maut.. jodoh .. semua ditangan Allah s.w.t.

ditambah pulak Mila jugak akan pulang ke Indonesia bercuti selama 3 bulan .. uwaaaaa... meng'kuasa duakan kesunyian aku ..Apakah akan ada sinar untuk aku.. aku perlu.. perlu..perlu kawan wanita berperwatakan ke'mama'an untuk memenuhi jawatan kosong di hati dan jiwaku.. perlu bicara soal anak..soal masak2 .. soal menu2.. soal karenah anak2.. banyaklah persoalan ke'mama'an semasa.. secara LIVE berkadar 2 kali seminggu.. ada sapa2 nak mencalonkan diri sila ketuk rumah no 83..arghhh sedih..

nak nangis.. OFF PC.. zzzzzzz

Tuesday, 17 August 2010

OCRA

Salam,

pagi tadi dengan semangat ke'student'nan aku melangkah ke Brunnel University dengan gaya 'jalan kucing' dalam gerimis mengundang arhh semangat itu luntur seperti dicurah Clorox pabila kelas rupanya CANCEL.. uwaaa xpe lah xtvt jalan kaki tadi berjaya jugak mengurangkan 500 calori aku..ehh sayang woo kalori..

rentetan dari citer Puan, Tuan, Cik, Abang, Kakak LALAT yg smalam aku citer tu.. hari ni punya update graph bilangan semakin menurun akibat dari kehebatan kami membantras dgn xtvt pecah lemak me'libas lalat. agak nya mereka macam tahu aku mengadu domba kat blog pasal dia. yela mane x bengang, kalo kongsi2 byar sewa rumah xpe lah jugak.. haishh..

menu day 7 buka pose .. mcm biasa kita kena bincang dengan anak2 TEKAK yg nak makan. kalo xde reply maka aku akan sukati mem'rekabentuk resepi sendiri.. eh ada replay pulak.. DAGING MERAH ala THAI.. hamboi udah ngalahkan restoren ini macam xpe la.. aku REDHA..ye lah dari makan menda yg tak suka lebih baik tanya dulu kan.. kalo tak, kena share skit menu kat tong sampah yg tak puasa itew. huh mana boleh..

sayur pulak stok yg menunggu giliran queue ialah OCRA.. eh mcm aneh je bunyik .. seakan ORCESTRA pulak.. eh tak la takk bukan dari keturunan muzik atau mana2 bunyian.. itu performance yg ahli mujik ok. mne bleh samakan ahlil mujik itu dengan sayur yang 'mulia' ini. OCRA ni ialah nama international nya.. kalo bhsa kampungan ialah BENDI aje.. ahah.. elehhh sebut bendi sume kata arrrhhhhhhh bendi kee.. owhhhhh.. panjang ko punya owhh yeh. aku dulu pon cenggitu jugak. haha.. teringin nak buat asam rebus.. tahukah? sila rujuk www.myresipi.com yee.. skali stok cili boh pulak xde nak guna hujung sudu jek xkan nak kena mulakn prosedur potong cili kering, rebus cili kering, blenda cili kering sambil taruk mnyak masak (supaya biji lumat).. ahh itukan memanjangkan prosedurnya maka kita ikut jalan pintas aje lah.. tak payah masak asam rebus.. eh senang kan.. goreng aje sama telur n ikan bilis. ok jugak... citer sayur pun nak berjela jugak. yelah nanti entry ni nampak pendek x chantek ok. ahah sian org yg baca keciwa..

tengahari sdang aku lena NAP.. tetiba .. gedeganggggg !!!! heiii apakah bom yg roboh dlm itu bilik hahh! dengan terkejut monkey, akupun bergegas ke tempat kejadiah ecehhh mcm laporan brita BBC pulak.(BBC tu London punya mcm TV3 lahh).. skali rupa rupanya anak2 ku yg hebat berpencak silat di bilik telah menJATUHkan sebijik TV 29' jenis TUBE ok sangat BERAT (tuan rumah punya)..uwaaa.. Alhamdulillah tiada kecederaan dilaporkan. hanya TV itu yg injured kemek sikit. diaorang ni memang pandai main emosi.. mereka nangis dulu sebelom punishment dijatuhkan .. dengan muka 20p (20 sen) gigil2 ketakutan.. tahu takut yee.. maka selibas dua 'hadiah' yg paling manis ditinggalkan untuk Hariz yg bersarkis memanjat tingkap blakang TV dan telah menolak TV tu dari blakang lalu jatuh menyembah bumi.. hasil dari laporan abang2 yg membela diri..tu libasan sayangg nama manjanya.. ahah. gitu laaa.. hari2 ade saja citer mereka.. ade saja citer mereka hari2.. eh apa neh..? eh betul la takkan aku nak citer pasal anak jiran yg memang xde anak.. buat2 paham je la.. hari2 blog ini berlalu aku akan hidangkan dengan menu karenah kekretifan anak2 aku.. sampai korang boleh keluar airmata darah baca. aku citer yang best berskalaa tinggi je la.. takkan anak aku tengok katun, jalan kedepan kebelakang pon aku nak citer.. mcm x menarik ato menolak jek..

sahur smalam terima mesej dari seorang teman yg dh baca blog MERAPU ini.. kata dia aku bejaya membuat dia tergelak sorang.. eh eh eh.. kalau nak gelak makesure pintu di tutup rapat tiada anasir lain hinggap di badan anda OK. ditakuti anda berpotensi lulus kemasukkan semester baru ke Universiti Sakit Jiwa bagi tahun 2011.. tula akibat menghabiskan sisa masa membaca blog nih..ahah..

nak tgok gamba takk.. boring kan hanya paparan huruf saja di monitor korang.. kita tgok gamba la pulak..
kepada yg x suka words .. tak ada nombor yg nak aku bincangkan.. hehe



eh tak tak bukan gamba mcm smalam..





ni real...PERCAYA LAHHHH..(lagu ct nurlijah)






betul real laa..









.: OCRE GORENG TELUR :.
Made in Sri Lanka punya sayur aka Uncle Bendi





nextt...






taraaaa.....







.: DAGING MERAH ala THAI :.
dilarang menonton ini diwaktu siang kerna bisa menjatuhkan air liur kamu !

elehhh korang ... tengah perut menyanyikan irama keroncong fridge megnet kat peti ais berbentuk coklat pon rase nak makann..keh keh keh..

dah dah bole teruskan kerja skang.. jangan ngular ye.. nanti disoal di padang mahsyar.. kalo nak ngular jugak.. pastikan tendangan 'penalti' atau 'tendangan percuma' pada tambahan minit yg disediakan.. hehe (selingan berbentuk nashihat) walaupun aku sebenarnya BUTA bola.. jgn jadik macam aku banyak ngular dari kerja sekarang nih. lama2 aku akan berubah menjadi sebentuk BOLA jugak..oh tidakk tolong jangan bayangkan.

Monday, 16 August 2010

KFC

Salam,

sebelum aku merepek pasal tajuk N3 yg kat atas tu nak citer dulu pasal Mr. Lalati.. haha.. ape tu.. mcm nama india jek bunyi nya. hidup sebagai surirumah ni menda2 kecil pon akan aku rase seperti membeban weightage otak aku. Mr. Lalati ini telah menjadi tetamu x diundang oleh kami sekeluaga. Mr.Lalati ini ato dengan nama dasarnya LALAT..urrghh sgat menstressskan aku. ape taknya mereka lebih ramai dari bilangan keluarga kami. nak kata rumah ini sangat kotor dn sampah sisa makanan sana sini TIDAK juga. Tong sampah itam itu telah aku tutukan auratnya. dari manakah makhluk pengacau ini datang. engkau x stress kah kalau dia terbang2 secara kurang ajar melanggar langgar hidung kau.. ahh strees sungguh. jadi job spec tambahan aku sejak 4/5 menjak ini adalah sebagai PEMBUNUH. yeee haaa pembunuh lalat. senaman yg xde modal kan. hanya perlu menghayun pemukul lalat kulu kilir. aku rasa lalat ini sangat remaja awalan lah pasal dia terbang tidak laju. kalau dewasa matured 300 miles per hour tak terkejar dibuatnya. ramai jugak mayat2 bergelipangan sana sini. lni lah sindrom SUMMER kat sini. pelawat ini akan datang menziarahi kami bila tiba musim summer yg sejuk2 utk carik mknn dan cepat membiak pulak tu. arrhh sangat bosan. ini jugak jadik xtvt kekeluargaan dengan lari berganti ganti menjadik pemburu lalat. sudahlah cerita pasal lalat musuh ketat aku..benci..!

mcm biasa citer menu berbuka.. sup lagi.. eh gila sup kah.. mcm segar dpat hirup sup. last week aku masak.. masak lemak cili api telur itik .. asyik2 citer telur itik ehh stok tengah ada kita marathon makan saja lah lepas gian secara besar besaran.. ala sup sempoi suhun, pucuk dan pecah telur itik dalam dia.. sempoi anak sangat suka.mcm boring sikit lah maksan sup aje kan kita xtend skit menu KFC.. heiii ingat aku beli ke hah.. xde la.. buat juga.. ritu ade promo kedai paki jual BABY Ciken. alahai sangat baby. 3 ekor £5 murah pulak. plan nak goreng dgn tepung KFC laa.. skali tgok ayam dia bogel pasal dh kena buang kulit la mcm x best kan makan ayam goreng salut KFC xde kulit walaupon aku bukan pencinta kulit. KFC togel pun licin jugak.

rase mcm plain jek menu itu ku plus kan dengan sambal belachan.. alaa nak citer pasal sambal belacan semacam tak bernafsu sebab aku sorang je melayan keindahan kepedasan itu dicicah oleh ulam english (means salad). En DC itu memang tidak bernafsu dengan sambal belacan. aku aje melayan dengan syok sendirinya.. sedih kan

hari ni buka puasa dengan tenang aman damai lagi mengayikkan kerana dua beradik yg tak pose itu telah selamat dibuai mimpi indah. eh damai sungguh berbuka tanpa dayang dan hulubalang pengiring.. kejadian ni jarang2 berlaku. hehe.

jom scroll..













muka aku semacam merelakan gitu arhhh.. geli kan.... sape nak gelak .. sila gelak sekarang sementara stok masih ada.. hahahaaa jangan muntah darah sudah laaa.. hak hak kak (gelak gatal)

macam xde motif taruk gambar ini . sangat tak relatednya dengan tajuk di atas. mencium aku di khalayak ramai.. eh mse tu xde orang lah.. kami memang suka amik gamba cenggini. SERIUS ! aku xtau pon dia buat mcm tu bila tgok balik gamba kat digi cam tu lorr nape buat camtu .. jawapan "saja" memang xbleh terima.. huh! punca nya sebab xde gamba makanan. maka gamba geli gemalan ini peneman N3 yg korang baca..

ok lah malam ni kena tido awal pasal esok ade kelas english.. eh aku attend kelas english .. huhu nanti lah cerita yeh.. next next N3 kan banyak lagi masa..


Baju Raya

eh eh eh macm ade OT pulak utk taip lagi N3 kan... nak citer pasal smalam. Bulan Ramadhan ni timing tido macam lari tune banyak la.. yela bayang ehh.. buka pose 8.30 mlm. terus makan berat2 gitu .. 9 pm - 11 pm tu la nak solat maghrib, ajar anak2 ngaji, aku pulak ngaji, tunggu Isya', solat isya' terus, turun bawah balik kemas pggan manguk makan tadi tup-tup dh pukul 12 eh eh mcm cepat btol .. mana nak layan FB lagi ahaha..nak layan you tube ceramah Uztaz Kazem yg klaka tu.. eh cuba la tgok You Tube Uztaz Muhammad Kazem b. Elias.. best tau.. ceramah agama yg lawak slumber berunsur nasihat. lps tu kot2 ade program muvie kat Tv yg kalo best.. TERtengok berjangkit sampai 1-2 pagi .. peh tu alaamakkkk alang2 kan pukul 4 nak prepare utk sahur pulak yela kena panaskan lauk ke goreng telur ke goreng nasik ke . erk tu blom masuk selit2 hapdet blog nieh. kalo aku tido sure terlajak punya.. soo bertahan lah sambil2 dengar Explore Qur'an (dengar ngaji2 kat internet) sampai la subuh pukul 4 lebih.. pas2 baru la masuk tido.. kan mcm sengsara tak tguk jadual aku nih.. bila dh tido pukul 5 .. ape lagi mengheret mimpi2 sampai 11/12 tgahari .. sampai Hariz kejut nak fries lah, nak fish finger lah.. sbb dia bekpes roti ajer. huh.. kalo dia x kejut alamat tah pukul bape lak aku bangun. puteri pon tido berjemaah sekali. panas sejuk mendung pulak mendorong bangun dgn liat lak lagi .. ahaha..

eh nak citer pasal ahad smalam laa.. udah tido pkul 4/5 pas2 ckp kat DC lak ajak dia g Carboot/Market Hounslow esoknya. pukul 9 dh kejut adehh kelat nya mata mcm jalan sambil tido je.. mcm biasa x mandi yg penting perfum. haha. sini mandi 2 hari skali ok.. bwak lak Puteri kulat2 tido lagi tros letak jek kat stroller n tolak. yg len tido tinggal je.. dh biasa. ehh bila laaa nak sampai pd isu tajuk nieh.. hahah

dh sampai sanun nek 1 bas sengah jam trus lah jalan2 then plan nak beli kain untuk baju raya puteri.. sian dia dtg sini baby lagi manalah ade baju2 kurung bagai .. ehh mcm cantek lak kain bunga kecik b/ground putih jenis cotton .. tangkap la 1 wahh best laa.. bila lak aku nak operasi menjahit nih.. heiii.. xde tempah2 ok.. sedeyyy..sob sob sob.. takut2 tahun depan baru bleh pakai.. jangan laaa sian dia .. tengah kumpul azam utk jahit jugak ni.. xkisah la senget benget ke.. asal ade rupa baju kurung..

kami sekuaga dh ade baju memasing. kirim kat Cik Dah yg dtg holiday tahun lepas.. xde la xcited sgt pasal nak pakai 1st day Syawal aje.. Macheh la kat Supi pasal pilih baju tu walau sebenaqnya x soka sgt kaler utk DC tu .. haisshh awatla kaler tu yg ko pilih wehhhh.. tgok la kalo dia nak pakai ..pakai lah kalo xnak heheh.. kita peram ajek yee.. sampai DC bertukar menjadik putih.. hahaha.. xkan punya..

dh terjah pepagi yg kelat kat Hounslow tuu.. kita mancing la seabas atau nama kemelayuan nya Siakap, ketam batu eh mmg keras mcm batu ok .. dapatlah bermenukan sup ketam buka puasa tadi (2x setaun je).. lengkali xmo lah mkn ketam lagi sangat melambatkan kelajuan pemakanan kami terketuk sana ketuk sini kang jiran ingat kami buat renovation umah pulak padahal makan ketam jek.. hahah.. makan yg 160 mile per hour dah dislowkan jadik 50 mile per hour jek.. mcm drive kat jln jem.. huh !


.: MR. CRAB ROCK :.
(pepandai jek aku bagi nama)
hensem tak sy.. ketam ni byak pegi gym ni pasal tu badan dia ketul2 ahaha
kat sini kalo nak beli ketam kena make sure beli mase dia hidup kalo dh 'meninggal' takut ade poison.


tgok la lengan dia.. macho kan..
kat bhgian ni manis sangat isik dia tapi nk dapatkan bole gegar rumah..keh keh keh
terpaksa masak sup ..
walau pon masak lemak cili padi legi masyukkk takut membazir santan sebab...
nk lemaskan dia dlm periuk kena penuh air


pas2 smalam mcm rase nak minum air lain skit lah.. xde la lain special pon KOPI SUSU panas.. ehh sedap pulak. xde minum sejuk2 nih. ps2 xtra menu buah tembikai yg merah nyala itew.. peberet Hazim.. dia makan dengan kuantiti dan kualiti yg BANYAK..Hakim pulak makan berlaukkan Nugget.. wahh 3 pinggan tuu.. bukan makan pinggan laaa.. mkn nasi berlaukkan Nugget berkuah sup ketam plus kicap.

tu je nak citer..eh tetiba byak citer pasal ketam dari baju raya kan kan prasan tak ...chow cin chow..


Keshah Puteri..

Salam,

citer bab anak ni memang la x abis2 kan .. dari kecik tapak kaki sebesar 2 jari emaknya (ni ayat fofular mak aku) sampai dh akhir hayat dia..

teringat dolu2 mase peknenkan dpt tahu peknen kan dia hepi la sgt pasal mase tu timing ok la nak peknen kan. Hariz pon dh mcm besar skit. peknen anak no 4 tahun 2008..umo aku 30.. wahh muda gitu .. byak org xtau mcm ngandung anak sulong (aku yg perasan) eh betol laaa muka mcm fresh peknen anak sulung ..haha.. tapi waktu tu rs leteh teramat2 sbb melayan kerenah 3 hero yg dh ade kan.. cuba bayang. tapi bayang aje x ckup kena lalui, lain sgt. hebat nya Allah nak uji. sgt pressure. sampai upah 2 org indon lah nk suruh kemas umah yg mcm erkkk tongkang pecah (ayat fofular mak aku). tp aku rse tongkang yg pecah tu lagi chantek lah kalo nk bandingkan ngan umah aku hehe..tu baru citer weekend. keja daily lagi uhhh.. mujur En. DC sgt2 rajin nolong.. masak.. urus anak walau kengkadang lebih SUKA buat sendiri. ade je yg x kena kalo org tulun..haha byak songeh kan. yela yg mane dia bole buat dia buat yg xleh buat alahai gagah la buat jgak.. blom citer gosok baju keja, bju skolah, bsuh baju, sidai baju segala tentang kain baju adehh..itu baru bab baju .. ada byak bab lain citer N3 kemudian. eh xde MAID ok..

mase dh 4 bulan dh sampai mase utk scan jantina.. urghhh fobia n b'debar2 jantung mcm lari naik treadmill laa.. fobia 1..anak lelaki lagi, fobia 2 .. anak lelaki lagi, fobia 3.. ala paste je la fobia 1 n 2 tuu.. ahah.. tapi bla scan doc ckp yg ni mcm lain lah, slalu sy buat mcm ni (sambil tgah scan) mmg dh nampak tapi yg ni mmg xde. ini GURL ni.. ala aku xde la hepi pon pasal mcm2 kemungkinan kan .. tapi DC lah senyum2 hati dh bunga2 dah. jln mcm x pijak bumi lah. aku lak mcm biasa je. pasal xnak xcited sgt takut scan sepital tu rosak ke..haha..

persiapan pon xde la beriya iye mcm anak sulong yela psal anak ke 4 .. biasa2 je. xnk beli baju ropol2 tu sbb TAKUT. tapi TERbeli la jugak 1 pasang sbb geram tguk baju chantek sgt. DC mcm biasa la soh beli, aku jek yg tanak buat dekk je. msih dlm mood x percaya..orang tnya pon xmo kata apa2. slalu kata doc x nampak lagi. mood x percaya lagi. (arhhh walaupon dh bincang nak buh nama apa nanti keh keh keh)

mse peknen pon aku rse biasa tapi DC kata sayang ni lain la prangai.. nak me'LAWA. asyik nk beli baju walau dh tgah tggu hari boleh lagi mintak nak beli baju maternity. asyik nak beli mekap, brooch yg chantek2 tu. arghh sume yg berciri dan berspesifikasi chantek dan comel aku NAK. mengidam ngidam tu xde la sgt. tapi lebih pda unsur kebendaan yg indah2. siap tuko cat kaler rumah ngan kaler merah bata n peach. seb bek x mintak kaler pink .. uwaaa DC kang ahaha..

puan dokto dh estimate due date 16/8 tapi mase 8/8 tu mcm nak lompat2 suruh dia keluar tapi xde apa2 tanda. bkan ape, pasal tarikh tu cantik aje. mcm berangan la kalo lahir tarikh tu kan cantekk kat no IC dia .. 080808-10-bla bla bla.. hingga 14/8 boleh aku bgtau dokto "sy dh x larat nak bawa dh doctor" hua hua hua.. tp dokto semacam paham kan..

bila dh taim nak deliver mcm biasa sume anak pon memang xde rase ato bhasa kedoktorannya contraction .. mcm biasa aku di induce (masuk ubat drip) utk contraction.. lahir saja doktor Nor Fidak suruh IQAMAT hahaha.. CONFIRM la PEREMPUAN.. arrghhh mse tu trus rse hilang sakit bersalin. DC telefon femli kawan2 dgn sore yg semacam sebak tanda kesyukuran lepas iqamat. aku sampai rse nak melelh airmata gembira yg amats.

bila balik rumah mak, mak pulak dh standby jahit sume bantal dan tilam berkain bunga mase aku kat sepital . wow 24 hours jek aku kat sepital mak dh siap dah.. HEBAT MAK..adik aku USOP la memang x caya langsung sampai nak tgok bukti .. haaaa ambik ko tgok laaa... haha

dh kata xde baju2 berciri kewanitaan maka pakai aje baju abang2 dia yg skema itu. habis je pantang maka meroyan lah aku mencarik baju utk Raya berfesyen bunga bungaan dan kalo x bunga, ropol dan kalo x ropol pon MESTI pink lah haha kemaruk kan. ye laaa dah 7-8 tahun aku tunggu saat dan tika ini maka aku melepas kan gian ku ini dengan dahsyat.

bila dh lahir perang pulak nak taruk nama ape.. haha.. yg pasti ada ILMI --- ---- . yg las tu aku yg nak sangat2 nama INSYIRAH.. DC pulak nak sangat la nama PUTERI. haaa hamik ko letak je lah sume kaut sume skali bungkus.. pas2 nak susun lak.. Puteri Ilmi Insyirah kah or Ilmi Puteri Insyirah ke or Insyirah Puteri Ilmi or Insyirah Ilmi Puteri hahaha perang lagi.. bila dh makan berdamai.. sepakat pilih Ilmi Puteri Insyirah ... sbb nak samakan ngan abang2 dia.. bole! yg mengheret kepada maksud 'kegembiraan'. kan ade Surah nama Al-Insyirah..

lahir dia lagi 2 minggu nak puasa lps tu raya.. then aku n DC berhempas pulas prepare nak ke UK pulak. dpt offer dtg London pon aku dah pregnen 5 bulan gitu. rezeki kamu la jugak. dtg UK mase tu dia baru la 4 bulan 2 minggu .. isk iskk mcm lembut je lagi nak bwak ke negara sujuk2 kan. sian tapi xpe dia mcm steady je. cuma dlm flight phewww .. berpeluh walau flight aircond kuat. pasal dia dok teriak olmos 10 jam. lagi 2 jam tido, lagi 2 jam nyusu. antara teriak sana sini tu dok berdukung la .. sampai bengkak lengan nieh.. ye loo 14 jam flight direct.. KLIA to Heathrow.. urhhhgghh mengeliat keletehan. sampai UK memang betul2 winter. berbungkus bungkus mcm lepat pisang dia ku keja kan. hanya tinggal muka aje kalo boleh tutup muka ku tutup gak tapi lemas lak kang.. ko jangannn.. sbb sejuk ter ter amat. 3 minggu lepas dpt umah sewa tu turun la salji rahmat itu. brrrrrrrr sujuk mmg x kuar umah langsung.

citer bab perangai dia.. mcm ade ciri kesopanan dan kesusilaan walau dh dilatih abang2 dia supaya mengganas tapi dia menten supan. betol x tipu punya. xceli takut gak abag2 melatih secara berlebih lebihan tinju ke WWF ke sumo ke karate-do ke.. tapi latihan yg tersebut tadi GAGAL. permainan berciri ke'girl'an pun turut menemani sepanjang pembesaran dia. yg lagi penting baju2 berorentasi ropol dan pink tetap peneraju utama mengiringi dan membaluti badan dia. sini lagi heaven baju2 girl wooo penah mcm nak terbeli BERKOTAK.. seb bek ditenangkan oleh DC kalo x habis ku hangkut baju kat carboot yg berdouble double mahal itu.. haha. eh bayang la skirt comel, jeans bunga2, baju beropol sume selai 50p aje.. = RM2.50 tau.. kan mahal tu.. haha

bila mcm dh anak dara nieh.. eh mmg anak dara ape.. kitorang slalu curik2 tgok dia. sbb dia suka mem'mekapkan diri haha.. tau lak tu lipstik pakai kat bibir. eye shadow pon blasah gak pakai kat bibir.. habis mekap mama dikerjakan nya.. xleh nak marah pasal ye laa anak dara kan. bila main baby baby (anak patung baby laa) siap tepuk2 soh baby tidow. dh penat tepuk soh mama pulak tepukkan .. boleh ! huh ! layan je..dukung baby mcm betul sangat dok kendong anak mcm betul2 tu haishh klaka pon ada. tapi kena tgok curik2 pasal kalo tegor dh x jadik dah macam kena CUT gitu.. trus STOP lakonan dia. soo kalo dpt tgok tu kena intai2 je..haha

abang2 lak kena jadik bodyguard dia..haa kan hebat ade 3 bodyguard dan kdg2 Hariz jugak pembuli no 1 dia. tapi tu la aku ngan DC dh bagi responsible kat abang2 dia tu kena JAGA adik. kalau jadik apa2 kat adik awak be responsible to her ok. cth adik jatuh abang2 yg kena dulu, adik nangis kena bagi adik pinjam dulu apa yg dia nak tu. Stakat ni Alhamdullillah abang2 memang boleh diharap walaupon dorang menggustikan adek tu. "Awak kena jadik penjaga ke 2 adik selepas MamaAyah tahu" kami kena letakkan tanggungjawab kat bahu mereka utk mem'matured kan dorang..

sekarang, Puteri punya peberet adalah bwak jalan atau kluar dari rumah. x kisahlah kalo stakat kuar kat blakang umah jek. boring gaknya mcm aku jugak. kalo dpt kuar tu mcm MERDEKA gitu .. tahu lah lahir bulan kemerdekaan. tunjuk pintu sambil sebut "tom ! tom ! tom arrrr.." (means : jom). kdg2 terus duduk dlm stroller bagi isyarat dh standby nak KELUAR. Dia gak suka tiru cakap kami semua. cara cakap ber'irama kami jugak dia tiru. manggil abang2 pon mencopy cara kami panggil jugak. siap dengan tempo nya lagi cuma pitching jek lari sket. pasal pelat. word2 engling dh terikut abang2.. shoesss, come, stop, no.. bila ckp NO.. wah mcm Madam yg Garang. dia sangat garang.. ikut sape tah .. hak hak hak.. aku x ehh.. x caya tnya DC. korang jgn komen yeh.. hahahaaa..
jeritan dia memang high pitch kalah Ziana Zain (sbb aku suka K.Ziana) sampai beberapa second masih lagi bergema kat tinga nieh. mungkin berlatih nak jadik musabaqah Al-Qur'an agaknya.. xmo artis2 nih. sgt suka jgak duduk kat dapo jadik assistan aku. tolong ketuk sudip goreng sudu dlm periuk .. boleh ! pandai jgak mam'bagitau poo poo sambil buat isyarat ngipas2 hidung sambil memuncungkan mulut dia nak nunjuk busyuk. cuba korang buat. tapi korang buat x comel ok. sgt pemalu kalo jmpa org untk minit2 pertama .. bila dh warm up siap duduk atas riba.. haha.. ada banyak lagi tapi x tertaip pasal lenguh jari.

besday dia xde kek pon sebab kalo xde besday dh slalu buat kek.. haha bole x bagi alasan camtu. ini betul betul bukan cobaan..lgpon bulan Puasa mood buat kek merundum. hoho

utk ucu dan atok kat M'sia tu tggu lah kepulangan cucu dara ini.. tgoklh gelagat dia nanti sampai mcm rase nak gigit2 dia.. haha (pasal aku slalu gigit dia)

k lah harap TERHIBUR dgn stori yg berkisar pd citer seorang Puteri dr keturunan kebanyakkan .. ahah..

Saturday, 14 August 2010

Puteri's Birthday

sekejap jek dah pose hari ke 4 kan.. kan ..orang kat Mesia dah puasa yg ke 5 dahh kami kan lewat skit. alaaa lewat beberapa jam ajek.. xyah lah nak padan muka kat aku.. haha..

skang ni tengah tunggu buka pose.. xde ape sgt nak stori.. menu je la.. Nasi Tomato mkn ngan Ayam Msak Merah je.. sempoiii.. xde xtra kuih xde bubur2 xde air tebu xde popia2 bagai sempoi sesempoi yg boleh.. xyah membazir la kan. hari2 pon air nescafe tarik dan teh O .. biasa kan ..

eh dlm menu2 biasa tu tetiba sampai lak sedekah dari Mis.. ermm Apam Balik nmpak best (pasal lom makn lagi..eheh).. dh minit terakhir ni sampai lak lengkong sirap santan dari Makcik errmm best best.. REZEKI kan

nunggu azam Maghrib sambil layan IKIM.fm wahh syok dengar alunan nasyid2 dan kata hikmah..

semalam tgok video you tube kat FB .. ihh dasyat puting beliung kat Bazar Ramadhan di Jasin tu .. Ya Allah.. sekarang ni Allah bayar cash atas dosa kita.. xtau lah apa dosa2 yg kita buat.. sangat takut.. mungkin pembaziran yg berlaku dlm bulan Ramadhan ni. kdg2 pegi membeli makanan kat bazar ramadhan tu sbb lapar mata.. beli mase tgah lapa kan sure lah mcm2 nak beli.. cuba pegi la bazar ramadhan tu waktu tgah kenyang dan perut penuh mungkin x beli pon mkanan tu .. boleh jadikkan ikhtibar. xmo membazir lahh..

mungkin ade yg kata "elehhh ko bole la ckp pasal ko dok kat London" ... iye memang sini xde Bazar Ramadhan tapiii meh nak bagitau KISAH BENAR.. kami kalo kat Selayang pon memang x pegi le bazar ramadhan ni pasal tahu kalo beli sure x abis dn terbuang. sayang sangat..

8.30 pm - eh eh ok lah nak buka pose nih .. babai .. jom makan

ok ok bole sambung balik ..

11.59 malam - Hari ni 14 August 2010 besday PUTERI ke 2 tahun ermmm dah besar dah dia ..esok nak citer panjang pasal Puteri pasai dah ngantukss sgtt .. ni kira mcm Prelude la keshah Puteri 2 tahun.. ahah.. cam pelem lak..

biasa.. biasa..

baru puasa ke 3 hari kan.. kena lipatgandakan amalan2 ngaji2 doa2, buat perkara baik2 kan kan kan..

seronok kalo dapat chatting dengan kawan2 x kira lah kat mana kawan kat UK ke, kat M'sia ke, kat German ke, kat lorong sebelah ke, kat pelusuk M'sia ke... dpt borak2 chatting ngan kawan memang best. ye la kalo borak citer2 biasa2 aje. xde ape yg menarik pon nk di citerkan kan.. tiap kali chatting tu sronok mereka menghujani aku dengan soklan RAYA TAK BALIK KE?? hehhahah.. pe nak jawab .. ehh balik raya pertama dah ade depan pintu umah tunggu je la kami naik jet.. hua hua hua.. BALIK LA.. rayu lagi..

TIPU lah aku kalo aku kata aku XMO balik wehhh.. apakan daya.. ceh wah.. nak terangkan 1 persatu pon paham ke? camni biar aku sediakan calculationnya yea. bukan calculation brape batu .. or brape jauh uk ngan m'sia or brape kelajuan angin pesawat oh tidakkk .. sebut calculation tentu kena ade calculator kan dipasangkan dengan WANG (£0000/RM00,000)..

kami ni berENAM.. 2 dewasa... EMPAT kanak2.. aku ulang 4 kanak2.. haha.. cuba tolong cekkan brape rega tiket kapal trebang yg kena ade kat tangan utk balik Raya then balik sini balik .. adehhh meh laa aku bagi estimated yea.. anggaran laa.. tiket pergi saja utk pakej kluarga aku nie.. RM14,480 pergi sahajaaaa.. kalo balik pulak ape susah DARAB la dgn DUA.. tolak campur bahagi ..kira2 30 K beb..30K !! huh.. mane nak cekau .. mana? mana? mana?.. sape nak derma kilat ke? derma anak yatim ke? (eh aku anak yatim tau), sape nak bagi zakat pade musafir? ahaha.. kecik tapak tangan stadium webley aku tadahkan ....tahukah 30K tu boleh beli ape.. bukak la catalog avon ke.. ARGOS ke, keta honda civic ke keta viva ke.. macam2 bole dapat.. keta sebijik ? bole ajee

Kami ni BUKAN lah berketurunan anak2 raja ke, bangsawan ke, panglima ke, bukan keturunan yg kaya raya dan berDUIT .. cuma ORANG KEBANYAKKAN aje.. sama mcm org2 biasa yg biasa terlalu lah biasa .. TIDAK MAMPU nak sedia wang sebanyak itu apatah lagi DC memang x keja part time ke, full time ke, half time ke .. hanya harap duit elaun SAHAJA.. xmo la kata xde duit .. kan kata2 tu 1 doa so kena kata x mampu atao x cukup wang.. kan macam mesra dan cantek serta kebanyakkan je bunyi nya.. xpe la 1000ml SABAR dan 1kg REDHA lah secawan SYUKUR semangkuk ALHAMDULILLAH.. tu la resepi menghadapi ketenangan ini .. walau sebenarnya hati ini meronta, melonjat, meraung, menangis tau NAK BALIK ! NAK BALIK ! sambil hentak2 kaki, guling2 kat tanah, jerit kuat2 sambil menendang nendang pintu, tendang dinding, tarik baju .. bayangkan.. betapa kronik dan ganasnya TUNJUK PERASAAN ini ..

dah dah dah bayang ke belom .. kalo blom teruskan membayangkan .. ahahah.. kronik kan kena jumpa specialist kan kan kan.. tapi xpe .. aku hepii .. ehh bukan senang tau orang kebanyakkan macam aku nak berRAYA kat London tau .. slalu mcm dengar org kaya2 mak datin, datuk2 aje.. ini kami .. hehe xpe lah

kalo Aidilfitri jatuh hari sekolah maka sekolah la anak2 ini .. kalo jatuh weekend .. bola kami cuti Raya kan.. walau sebenarnya boleh je kalo nak apply cuti utk anak2 ni.. tapiii apalah erti cuti untuk kami ni .. paling hebat pon DC bwak anak2 pegi solat Aidilfitri kat Masjid Pakistan then balik rumah makan lah makanan2 raya yg mcm korang kat Mesia makan tu .. pas2 g la jumpa kwan2 melayu yg lain. kalau ade yg menjemput kami g open house maka ada lah kami di situ kalo x jemput xde la then buat ape lagi .. xde apa2 pon diam saja duduk diam xde ape yg menarik pon nak citer pasal raya kat sini .. citer ni melalui pengalaman raya tahun lepas..

k lah .. slamat terhibur dan pd yg dh baca stori mori ni dan yg x sudah2 cakap kesian tu sudah lah teruskan lah kesian lepas kesian kan kami terus kan kerja kamu yea.. kami sini ok ok saja.. xde yg xcited pon hanya BIASA BIASA saja.. babai

Ciken Wing berMadu n Murtabak

Salam,

tajuk N3 tentang makanan aje.. ye la tu je yg menarik boleh tulis. tajuk lain sure lah pasal anak2 dan suami xpon pasal aku lah kan dan yang best sikit pasal jalan2, yg x best pasal rindu2 mak yang paling x besh sure citer2 marah2 la..

day 3 pose ni memang lebih baik dari day 1 n day 2. ye la Hakim n Hazim ni dh x rengek2 mcm mula2 dulu .. cuma minit2 terakhir tu ade rungutan2 mini tentang kenapa jam ni lambat sgt jalan lah.. bateri dia rosak ke or smells gud la mama masak. haha.. layan kan aje kan.. wish list pon dh x brapa nak wish sgt dah. mcm tenang jek puasa mereka tu. yg kesian Hazimlah .. Hariz suka sangat makan DEKAT dengan dia soo dia jadik tension pasal bau roti bakar lah, Hariz minum pon dia boleh marah Hariz. memang la angin dah dia puasa sure la terliur bau2 makanan n bunyik tegukan air walaupon stakat air masak aje.. sabo je la..

pagi2 monin tadi Hazim bangun je tido trus kata "mama, see my tooth fall off" hah! nasib baik x tertelan. sejak 2-3 ari dok ngadu gg geraham dia dia goyang sakan dah memang tggu masa nak tercabut. dia makan pon x selesa. dia kata mcm denga gg dia berlaga laga.. nak aku cabut takut berdarah banyak pulak takut dia lak sakit.. alih2 pagi ni dh tertanggal sndrik.. x berdarah pon. pelik gak.. xpe la bagus la tercabut sndrik. xyah aku jadik dokto gg. risau jugak takut dia tertelan..erkk gg geraham besar tuu.. Hazim nak bagi kat 'tooth fairy'.. nanti dapat money mama.. haishh tu kan fiksyen aje..xleh caya laa.. iskk iskk dorang ni suka sgt caya citer2 omputeh pasal tooth fairy tu .. nak wat cemana dh nama dok kat London byak terdedah ngan citer2 dongeng2 camtu kena yakinkan yg menda hanya khayalan.. alahai jenuh lak nak terang ape itu khayalan?? alamakk ! (bab tu kita kasik kat ayah terang yea)

eh nak citer pasal menu buka pose .. incik DC ni dulu2 lah suka sgt makan ciken wing yg kat pizza tu. so nak baei alang2 mahal dan sikit je dapat kan sooo try la buat perap pakai madu, halia parut garlic parut, gula, garam then tambah kicap nak bagi hitam.. ehh ehehh menjadik pulak.. cuma mungkin kurang masa marinate tadi .. stat marinate pon dh pukul 4 kan mana lah nak serap sgt kat ciken wing tu tapi rasa ada pon jadik lahhh dapat sekelo ciken wing puas makan buat lauk siap ratah lagi .. haipp haipp tinggal sket utk sahur.. sembang2 pasal ciken wing pizza hut tu ntah bape lama dorang perap gaknya yea. DC kata ntah2 sebulan hua hua hua.. alaa sebulan perap pon abang balun gak.. hahah nx time kalo nk buat lagi kena perap 3 hari 2 malam kot aishhh mcm pakej bulan madu lak yea..

.: CHICKEN WING WIF HONEY :.

tengah prep perap ciken wing ... DC kata alaaa ni yg maleh tgok blog masak2 ni .. aikk dia pon rajin gak baca blog masak2 ape la laki aku ni mcm suri2 je.. eleh nak carik idea makan2 la tu.. nape lak.. ye la kan dh tringin nak makan MURTABAK.. hahah .. ala klo nak uli je la tepung utk kulit .. mence meat dah ada.. huh ! indah ya kalo ade bazar ramadhan kan stakat nak makan 2 keping aje.. alang2 buat .. buat la lebih boleh bagi kat Makcik, Mila, Mis eheheheee 3M pulak tetiba ada related lak.. hahah

.: MURTABAK DAGING :.

mase DC goreng murtabak tu kalut2 kat dapo kan nak tebar kulit la nak bancuh inti la nak goreng lagi aku memang serah 95% kat dia .. eh eh eh aku buat inti je.. Hariz lak merengek rengek nak kan murtabak yg dh siap goreng tu .. DC sibuk kata nanti nanti nanti tggu azan maghrib dulu, mane lah budak tu paham kan.. nangis2 sampai tertido dia.. alahai siann betul kang kempunan pulak.. kitorang abis buka pose je terus la kejut dia utk jamah la murtabak tu wuihhh kebil2 mata makan nak seketul jek.. pas2 sambung tido balik .. abis abang2 dia solat ngan ayah, ngaji ngan mama .. abang2 nak makan pringles .. sian kat Hariz tido.. ok la kejut la dia lagi utk bagi mkn pringles tu .. mak aiiiii rase mcm magic je .. panggil laa Hariz ! bangun nak makan pringles tak ? amboiiii terus bangun duduk cerah mata sume haiiihh budak ni kalo sebut mkanan yg merapu rapu bkan main terbeliak mata kamu yeh.. byak MSG penarik minat btol la.. terjadik lah acara makan crip berjemaah sepasokan ahli kuaga kami termasuk la si tecit Puteri ni .. x padan ngan tecit sibuk juga ndak .. siap nk pegang xmo kongsi lak tu .. eiii.. share le nak oii..

lepas makan2 pringles tu terus la Hariz segar sampai la ni xleh tido lak .. dh pukul 1.30 pagi dah x tido lagi dia heii bila da kamu mo tido.. bila dh xmo tido tu mula la memacam mintak nya susu lah, biskut lah, minum tah bape gelen.. org len sume dh hanyut dah .. dh kenyang tido kan tadi..

ni le panca ragam anak2..


Friday, 13 August 2010

Little Britain Lake

tetiba mcm ade mase plus minus 1 jam lagi mentara nak tunggu Puteri bangun dari tido. kalo dia bangun alamat x dapek la nak merapu kat blog ni kan. nnti dia skali dok tolong nak naip yg tak pape tah..

xceli nak citer pasal citer tertunggak. ni kalo kena saman dan melambak kena bayar. dek krana ni blog aku sooo sukati aku arr nak tulis bila. ikut kesesueiian jadual n mood si penaip yea.. alaa tujuan asal nak naip blog ni pon bkan ape saje2 nak corat coret moment2 indah life kat UK yg di katakan BESTT sangat tu.. (orang kata lah) patutnya dari mula2 datang dulu dh create blog ni kan .. baru la best tapi dah half way kat sini baru le terhegeh hegeh nak naip blog. alaa dulu2 tu payah internet lembap maklom lah ceroboh orang punya. ntah sape punya line tah dia xde pasword sape soh x boh pasword kami pon taram la pakai xyah baya.. skali ade sehari tu dia dah bubuh pasword daaa maka melopong laa kami xde internet. DC pon dgn lemah lembutnya pasang la BT line for Internet line ... haa baru la laju


8/8/2010 (ahad) ritu Mila ada col tanya nak ikut x dia pegi Little Britain Lake kat Cowley River ni je jalan kaki. so bila pikir x penah lagi pegi soo trus stuju. padahal ari tu aku ngan DC puasa.. konfiden la mcm dekat je kan Lake tu. Janji ngan dia pukul 3. skali nunggu dia bersiap akhirnya pukul hampir pukul 4.45 petang la jugak gerak dari umah Mila.. soo xde le bwak pape bekal utk bdak2 ni pasai konfiden mcm dekat ajek.. skali jalan punya jalan mcm xde tanda nak sampai lagi pon .. ropenya punya jauh berjalan kaki dh dekat dengan Yiew Ley dah mak oii patut la kaki aku mcm sengal ajek.. bdak2 ni kalo dh jalan lama sgt mula lah boring.. haus la lapa la.. memacam lah.. uncle Habib lak bila dengar trus bwak belanja anak2 ni makan aiskrim .. amboi lompat2 la ape lagi memang peberet dorang kan .. Uncle Habib lak x pandai nak ckp bahasa Malaysia soo anak2 xde problem la nak cakap english ngan dia .. aku je la yg teragak agak kalo nak ckp .. bole sbnarnya kalo bahasa pasar la kan.. Uncle Habib dan Untie Mila cakap GERMAN sesama mereka. kami 'nganga' je la kalo dengar.. ahahah mcm ayam ckp ngan itikk la kann

bila sampai jek nampak lake yg luas tu bersakan sakan lak mcm nk terjun. udah le xde pagar yg safety gitu kang ter terjun kang sape nak jawab.. bwak mereka tempat2 mcm ni memang kena saba.. anak2 ni manalah tau sangat nak tgok view2 yg chantek2 yg mereka tahu ade tmpat utk mereka tak .. errkk sebenarnya carik PLAYGROUND. be4 sampai lake tu memang dh jumpa playground tapi dok sabakan kata nak g lake dulu baru bleh g playground. pada mereka macam x menarik lah hanya g tasek2 yg kaku mcm tu aje.. x pape yg dorang nak main kan tu yg nmpak boring. budak tengah ligat camni le.. habis tawaf 1 lake tu soo kita pon terjah la playground idaman qolbu dorang.. baru main kejap2 dh kena balik pasal mama ayah puasa nak masak untuk buka pulak.

jauh bejalan kaki ke Lake ingat dorang penat balik terus tertido.. hanya Hariz dan Puteri (dh tertido sejak kat Lake lagi) aje yg tido .. yg lain stil main lagi .. haisshhh mereka mcm x kenal erti PENAT agaknya.. kita punya lah mcm nk terpatah kaki dorang slumber aje..

sepanjang jalan tu kami dok petik blubery .. eh mcm best kan .. kengkonon nak buat la jem ke.. bila dah balik terpikir mcm leceh la pulak nak buat jem sooo aku blend then tapis biji2 kasar.. amik pati jus aje.. pas2 jadikkan pati utk buat jus bluberry tanpa pengawet.. hanya gula.. ermmm sedap gakkk fresh and pure.. walllaaaaahhh

sambung citer tadi ..sampai umah dh jam 8 petang laaa pasal terang lagi .. kan musim panas pukul 8 masih terang mcm pukul 6 di negara Khatulistiwa.. Maghrib pulak 8.40 mlm sooo ape lagi macam katun la masak tu yg terjun aje telo itik balingkan dlm periuk (eh xlah) masaklah masak lemak cili api then goreng kailan .. setel ... phewww... just nice je timing.. Mila ngan Habib x henti2 mintak maaf pasal ajak g lake xtau yg kami puasa.. eh ape salahnya kan en DC ckp jangan jadikkan PUASA sebagai alasan menghentikan aktiviti riadah .. ceh wah .. tu pon pasal konfiden ingat dekat aje.. skali ambik ko .. kebas kaki...!

nx time bole g lagi nek basikal ke .. kita berkelah aje kat sana.. alaaa ade omputeh camping ape .. siap mancing lagi .. dapat ikan bkan makan pon lepas camtu aje.. SUKA SUKA..

yg penting anak2 enjoy dengan playground mereka tu .. aku lak membayangkan Lake tu mcm Tasek Titiwangsa tuu.. tapi ni lagi best pasal berhutan lagi .. macam ala2 tasek tu dalam hutan rimba gitu ..

k lah skian dulu corat coret melawat Little Britain Lake..gamba urutan ke sana bole rujuk aku punya FB yeh..

babai

IftarTanpa Nasi

Salam,

12/8/2010 - 2nd day pose :

semacam rase best sangat sebab rutin mcm lengang je.. eh ape yg lengang.. adegen masak memasank sepanjang hari macam ade diskaun gitu. macam jualan hebat hari raya arghhh lupakan jualan dikaun hari raya di Malaysia (selamat duit aku).. ini crite pasal Ramadhan di UK lahhh.. ye la .. biasa2 masak bekpes, lunch or BRUNCH (brekfes + lunch), dinner or DINCH (dinner + lunch), tambah lak ngan antara waktu makan lak.. nak nak lak Hazim tu perut x tau nk kata manjang la lapa. dia siap buat stetment lagi "my tummy bigger in inside like TARDIS (cite series Dr.Who - kat TV)" samapi dh x larat denga dia cakap xde pape nak makan ke mama?? erkk kan tadi baru 1 jam makan nasik. mama punya lenguh kaki masak duk kat dapo pon lom ilang lagi tau. kejap2 kang mama nak fish finger, kang selang sejam kang mama nak sosej la tolong la masak, ehh x sampai 1/2 jam kang goreng la kropok ni mama, tu blom masuk bab biskut, roti slice wif coklat spread yg sentiasa memenuhi meja makan yg sedepa ni. kalo air teh tu sehari 2-3 jug pon bole lichinn. terpikir jgak mayB pasal sini chocha sejuk mungkin la lapa manjang eh eh eh musim panas pon samaa jaa xde beza pon .. so simpul mati yg bole aku buat pasai mereka ni cergas n cerdas fikir dan main sooo pasai tu kuat makan.. dn paling utama sebab LELAKI.. ye ke??

Kdag2 x tau la malu kalo g umah orang or jenjalan kat luar asyik la dok mintak nak itu nak ini .. haishhhh buat malu mama lah ko ni.. tu le pasal aku slalu bwak bekal makanan kulu kilir. sumtimes rse dia ni bukan nak makan sangat tapi mayB nak kudap2 aje.. macam chip or crips ke or bhsa org kampungnya JAJAN.. argghh sengaja mama xnak paham. xleh biasa2 sgt makan menda2 mcm tu. Arwah Atok kamu dulu langsung x pernah bagi mama makan Jajan tau.. kalo dia nampak dia buang je mentah2 adehhhh terkulat kulat nenguk jajan aku kena buang .. sadisss.. tapi yg eloknya sampai besar la ni xde le kemaruk sgt nak makan menda2 camtu tidak la mintak2 dan mencari cari .. tapi kalo ade depan mata TERKAM jugak ..ahahah.. paling kesian pon cuma dapat kerek pisang, kepek ubi or pape jenis adek bradek krepek lah.. cuma bila dh kawin nih en. DC ni sangat la suka bagai nak gila ngan jajan nih .. bergudang membeli iskk iskkk.. pe lagi anak pon rintik laa.. nak kata ape..tak terkata..

jom tgok spagetti ala mee goreng aku .. mereka makan banyak tuuu maksudnyaa.. S_ _ _ P


.: SPAGETTI ala MEE GORENG :.

citer pasal 2nd day Ramadhan ni mula2 mcm plan nak buat sempai goreng ikan then buat sambal belacan pas2 sayur bening aje.. tapi DC mcm muka kelat je kalo buat menu mcm selera aku gitu si dia mcm xmo makan nasik sooo diskus2 ngan DC ok lah kita makan spagetti ala MEE GORENG aje yeh.. ala spegeti rebus jadikkan mee (haha pasai spageti kat sini murah) okehhhh.. senang koje mika.. hua huahua horey.. tapi as leceh gak dgn bahan2 kan.. ayam, udang, sotong, fish cake, fish ball, sawi n dh tentu adik bradek bawang jugak kan.. xpe la asalkan 1 menda je nak buat kan..arghh kalo nak sonang banget kena pi beli laaa.. sob sob kat mane nak beli meh habaq sat..TAK ADA bazar mazar nieh. eh bila tgok mcm x meriah je kalo xde xtra menu yek.. soo macam TERingin le nak membuat kuah SERAWA DURIAN. hehhe alang2 belalang dh ada durian yg dh siap kopek yg kami ragut kat kedai cina ritu .. wahhh best ni kalo ade Serawa Durian cicah pulut.. eh eh terpandangkan skang bulan pose dan pulut pulak berciri angin dan aku ni mmg alergic pulut. kalo makan dgn perut kosong alamat sebu ato muntah lah pulak karang soo cicah ngan roti pon okeh jugak.. alamakkk best lah best bestt..taddaaaaa.. SIAPPPPP..


.: SERAWA DURIAN dicicah dgn ROTI :.

tnya mreka lak nak makan ape? wah mcm2 wish list la yg kuar.. Hazim la smalam x wish pape pon soo arini dia lak yg buat list.. nak .. epal, sweet corn, coklat fingger.. ok laa as uols pose sampai petang hingga tersadai mcm orang Somalia.. ayah dgn baik hati g la beli kat Tesco.. Hakim lak nak Fish Finger je..

be4 buka pose tu .. ckp kat DC siap2 bagi makan kat Hariz n Puteri mee goreng yg dh siap masak tu kang nanti waktu org buka pose xde le ngacau .. tapiii udah makan dulu kan.. POONNN kacau jugak. gaknya best sangat makan reramai riuh rendah mcm 20 orang.. baru mama nak makan roti cicah serawa durian .. bummm Puteri jatuh dari kusi dgn semangkuk Green Giant Sweet Corn .. aiseyyy tu le nama xde rezeki kan.. soo tinggai separuh makan la yg half day tu yea.. sume yg pose ralit sgt tengah makan mee goreng langsung x hirau dia dok manjant blakang kusi hingga tergelecek terpelanting la dia.. wahh riuh le tangisan bulan madu itu .. phewwww..

camni le ragam orang ade anak ramai . ye takk ?? sape yg ade anak ramai tapi senyap sunyi tu ade le sumting rong. rumah bersih berkilat tu pon agak pelik, basuh baju sikittt pon aneh juga.. dentam dentum jatuh baling bola tu mcm normal price la kan.. apatah lagi kat umah orang..

kengkadang rse strees kalo pegi rumah orang yg x faham. mata aku slalu mengawasi apa yg mereka buat utk tidak mengecilkan hati tuan rumah. maklumkan hati org ni berbeda beda. kdg2 depan kita manis. tapi blakang kita dia kutuk2 anak kita buat itu buat ini .. xpe aku faham kalo ade yg x suka. BAGI AKU laa kan x kesah dan cuma faham kalo anak org len mcm anak2 kami sbb anak kami pon 2x5 aje. kadang2 dh terbiasa siap TERRR marah lagi anak orang sampai mak nya negur.. "eh eh heiii mak nya ade lagi" sooo paham la kan org x suka kita marah anak dia. BAGI AKU lah aku rse x kesah kalo ade org yg sudi marah anak aku kalo dia buat sumting yg salah kan. biar anak aku tu juga tahu bahwa org lain jugak x suka apa yg dia buat tu. entah pembawakan manusia berbeza kan..

aku ni alaa mulut je bising2 bebel2 marah2 teriak2 tapi paling cikai pon akan cubit kuaaatttt sikit je ... CUMA kalo mereka memHYPERAKTIF kan diri mereka secara high pitch or membuatkan temperature hangat 45 darjah celcius baru aku or DC akan meROTAN dorang. Kami still lagi kekalkan tradisi rotan ni. biarlah cara lama. itu cara kami. eh eh eh bukan rotan yg ikut nafsu serakah melampiaskan marah tu .. ni psykologi terapi asbab kesalahan. after adegen rotan merotan ... sesi kaunseling pulak sengah jam tau. Kena TERANG dengan JELAS pro n con apa yg mereka buat itu SALAH hingga mereka betul2 FAHAM. mungkin org len akan kata moden ni xleh lah pakai rotan2 nih. xpe lah org dulu2 tu pakai cara rotan berkesan jugak. Sedangkan Nabi Muhammad jugak suruh rotan kalo salah kan.. lagi 1 sebab aku ni bukan keturunan lembut lemah gemalai menasihati anak selower volumme yg boleh. BUKAN. soo mcm x brape nak move kalo nasihat yg berbentuk alunan muzik zapin or irama malaysia. Kami punya stail Hard Rock Cafe punya. keras tapi berattitude. k lah ni dh mcm lari tajuk lak.. selit skit2 dah arr kan..

pas2 Mila col tanya nak buah Kurma tak? eh kami memang x beli lagi kurma isk isk dh pose hari ke2 xmkn kurma ape nak jadik nieh.. so merasa la dia sket kuah durian tu (exchange). ye le husband dia kan mat saleh German soo sure mcm terpelik pelik aje makan kan kan.. lepas maghrib tu husband dia datang lagi rumah eh eh eh memang REZEKI dia hantar nasik briyani dari Masjid kat simpang rumah tu ade org sedekah.. wah mcm tau2 je x masak nasik .. soo TERjadik lah ade nasi kan.. ha kan rejeki namanya..

k lah ni la corat coret ramadhan bingkisan dr benua europe..