Friday, 23 July 2010

Summer Holiday Bermula..

Salam En. Blog,

Hari ni las day anak2 ku skolah utk Hariz (Nursery-xceli smalam las day), Hazim (year 2) dan Hakim (Year 3) soooo maknanya Autum Season nanti dorang sume naik tahun .. alaaa kalo kat Mesia tu mcm cuti akhir tahun nak naik kelas baru laaaa.. sini ikut musim la plak.. Musim Summer School Holiday gitu.. citer pasal holiday memang best tapi adeeiiiii nak citer kalo dok umah coti byk la xsperimen yg anak2 ni buat.. xseprimen "MENGEMAS" rumah la jawabnya..

nak kena set xtvt utk mereka xde le asyik main, tgok tv, game boy... kena g library, belajar tulisan jawi, ngaji lebih skit, baca buku latihan bhsa melayu yg dh lama tinggal tuu.. sure dh merangkak rangkak baca tuu... sooo mase mreka nak 'kemas' umah tu terhad la kan.. tapii sebenarnya mase mereka mengemas tu lah menunjukkan otak mereka sedang berfikir dan sedang cergas dan cerdas serta aktif..

tengah plan xtvt percutian yang menjimatkan kos.. tapi x tau lagi nk g mana.. mase cuti summer ni la nak kena g bercuti yg kena bermalam.. hari2 skolah biasa xleh ponteng pasal alahaiiii dasyat sungguh skolah kat sini .. kalo kedatangan tak cukup more than 95% akan kena DENDA iaitu bayar £100 setiap pelajar.. byangkan anak ade 3 yg skolah sooo £300 makk oiiii boleh buat makan sebulan woooo... tu nak kena elakkan dan kena mainten mreka datang skolah.. stakat ni ok lagi laaaa... 100% tuu attendance siap dpt present buku lagi..syabass!!

bila citer bab cuti skolah ni .. lagi 1 bab makan kena increase skit blanja.. bukan ape .. mereka ni kalo dok kat umah.. makan je kejanya.. bukan nak merunggut tapi tu lah kenyataan .. agaknya lapa je manjang.. kalo kat skul kan meraka blaja xle terasa lapa tggu waktu rehat bleh makan.. bila kat umah ni kejap2 bukak peti ais..kejap2 tnya xde pape nak makan ke? roti slice saiz besar tu mmg seminggu 3 buku lah .. nasik still makan jugak.. nampaknya aku kena lebih giatkan pembuatan kueh mueh disamping anak makan mamanya jugak bleh blaja masak menda baru.. tapi bila nak masak menda baru ni la problem nya.. selera x sama kang buat donut Hakim ngan Hariz pulun gile2.. Hazim plak xnak .. x healty katanya.. ade sugar lah.. seb bek ade buah2 bagi lah kat dia selonggok memg dia pulun abis.. fenin gak pikio ape yg mereka nak makan yg semua orang suka.. pe ek..? pe ek..? xpa lah byk blog2 chep2 handalan kat Mesia yg sgt berhati mulia bagi resepi kan nanti leh cuba..

k lah nak tido.. sok plan nk ke carboot.. hehehe.. carik baju anak2 laa.. Puteri punya baju utk winter dh x muat kena beli yg baru... murah kan .. rembat je laa.. alaaa bukan harga mcm kat harrods ke kat Hallmark ke Mark n Spencer ke.. cuma sume brand2 tu jugak .. ala 2 nd hand.. tu yg kami mampu.. sedeyyy.. org pon pelik pesal la soka sgt beli baju kat carboot tu.. pe kelas.. aku peduli ape kelas x kelas.. org mane tahu sempitnya uwang kita.. kan.. akukan anak ramai kalo sume anak2 beli baju kat kedai alamat makan maggi laa x pon telo, telo, telo.. hahahah... pada AKU la kan .. cam membazirr je beli kat kedai kan utk org x berduit mcm kami yg mkn duit elaun je.. lebih baik aku beli mknnn berhasiat utk anak2 utk otak mereka juga kan.. Alhamdullillah anak2 x pandai nak mintak2 baju2 brand n kami pon x pernah biasakan ngan brand2 ni.. ape kita bagi hambik je..mereka pon x tau pon nama brand2 ni ..kita yg tua2 ni je yg tahu.. xtau lah kalo dh besar nanti PERBAZIRAN kan SAHABAT SYAITAN.. lagipon UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI...

kalo kat Mesia dulu taim raya2 bleh la beli la yg QUALITY skit.. bole pakai lama then bila dh pakai lama2 baju tu bleh buat basahan plak.. lagi pon ade gak beli brand giant, carefour, brand cikai pon ade.. x milih pon .. cuma sesekali tu ade la beli2 yg brand kan nak jadikan award pd diri sendiri setelah penat keja..kannnn..

k lah laaaa tadi kata nak tidow.. chow lahh.. wassalam..

Wednesday, 21 July 2010

Legoland - Windsor

ahad ritu bwk anak2 g Legoland.. mmg dh lama niat nak g tapi x pegi2 .. pe la.. cm biasa lah sebab duit x cukup ahahaa.. tapi tah cemana ade lak 'rezeki' kan.. soo bwk la anak2 yg dh tah brape ploh kali ajak.. n slalu gak dorang citer yg kwan2 mereka sume dah pegi ..sian plak kan.. tmpat2 camtu anak2 lah paling enjoy.. soo stelah pikir2 n bincang2 akhirnya bleh la bwk mereka dan aku anggap ia jugak sebagai penghargaan buat mereka...

letih but happening.. tu je yg dpt menceritakan sepanjang berada kat sanun.. kepada yg nak pegi tu ade gak beberapa tips utk korang..

1) datang seawal yang boleh .. kalo bole sblom paga bukak ahaha.. tapi ni betol laaa..kalo x rugi bayo tkut x dan nak men sume..tapi yelah mcm kami yg nek bas turun bas .. nek plak train turun train .. naik bas lain lak.. haaa kira lah pukul bape nak sampai tuu.. kena lak ragam2 ditgh jalan lagi adoiii bayang je la yeh.. menheret stroller kesana kemari, mknn lagi, air lagi, tikar .. arrrhh memacam lahh.. fenin..

2) standby beli tiket online jauh lebih murah then ade diskaun 50% lak tu .. tapi ikut gak mreka punya promo.. mayB pasai musim panas kann.. soo byk promo..bila dh beli tiket online tu .. just masuk then scan je tiket yg dh print tu .. sonang kan..xyh buang masa bratoo..

3) makanan bwk sebanyak yg mungkin.. kalo bleh bwk mangkuk tengkat pon xpe.. pasai mknn mahal n xde pilihan halal kan.. tapi brabis gak beli eskrem lah.. mahal nya berlipat kali ganda.. sabo je laa..

4) mula kan permainan dari belakang ke depan.. ye lah bila masuk2 je sume serbu mainan yg depan2 soo ape kata terbalikkan.. sure lawan arah x ramai brato.. tapi memana pon sama gak ramai orang..brato tetap kena brato alahaiiii longuh kaki dok brato..

5) map - kalo bole laa hafal dulu map Legoland tu .. takut sampai2 sosat barat haa kan dh buang masa.. bila buang masa buang duit kan.. study dulu ape map n permainan tu.. kang penat brato las2 x ckup tggi.. huhhu sape yg ngamok anak2 jgak.. tapi kalo ade anak kecik ni memang penat berganda .. pasal byk yg dorang xleh main pasal x ckup tggi pas2 kena jaga mereka kita xleh main .. sabo2

6) bwk swimming suit.. or xtra baju.. pasal ade jugak mainan berair kat sanun.. bdak2 tu bleh arr nak lepas gian main air .. then ade mainan yg sure kita kena percikan air .. kuyup gakk arrr.. kalo rajin bleh gak pakai raincover..

tu je la stakat yang ingat.. nanti kalo ingat lagi tips lain2 aku edit balik ..

k arr.. babai.. ehhh sbgai penutup jom tgok gamba kat Legoland..




Tetamu Scotland



lepas event umah bang husni ngan k.sha.. konon2 bole la adjust schedule pasal ade membe UniKL BMI nak mai umah dari Scotland.. hehehe jawooohhh tuu.. silap 8 jam woo drive.. sure penat kan.. skali tetiba mreka sampai awal lak.. ms tu kami kat umah K.Sha lagi .. yelah sesekali jumpa kwn2 femli Brunnel sure byk citer kan .. terpaksa la dorang tggu sampai kami balik .. nasib dekat je DC boleh balik jap bukak kan pintu.. sian tetamu dtg tuan umah xdo.. apo nak buat.. hahaha buat lah macam umah sendiri.. alaa slalu kan datang masuk kali ke 3 sooo kena pandai2 lah.. eheh.. bila jumpa kawan2 sebumbung kerja mula laa banyaaakkkk sori mori kan sapai 1-2 pagi borakk.. letih tapi bestttt dan seronok utk org2 yg sunyi jiwa mcm aku.. yela dok umah kann.. kalo x betol emosi bole gile wooo.. ahaha..

thanks korang datang umah aku.. riuh rendah dek sore mak2 ni jerit2 manggil anak2 meriah gitu..tunggu kami dtg Scotland lak.. tapi ontah bila la tabung nak penuh.. yela tabung gergasi .. cuba la kompol dlm tabung siput ke kan cepat penuhh.. ye tak? tgok la kalau ade rezeki dan panjang umo memang akan sampai Scotland tu .. orang crite chantekk kwasan pergunungan la katakan.. arrhhhhh x yah citr arr kalo x dpt pegi sakit lak atii ni ..

sampai jumpa lagi nanti .. thanks a lot Chai n Haida..



Tuesday, 20 July 2010

Strawberry Shortcake

Salam En. Blog,

weken ni x hapdet blog pasai buzy n letih skit dgn pelbagai xtvt sejak sabtu.. heheh.. 1st event is celebrating besday husband yg wife dia study kat Brunnel University iaitu bang Husni (hubby k.sha). Dulu2 memula dtg dan kenai ngan mereka ni dok ingat couple je.. tgok sebenaqnya depa ni husband n wife dah lamaa.. heheh Sabtu petang tu depa dok blanja kami keluarga Melayu Brunnel ni BBQ.. sedapppp.. TQ soo much Husni n Sha.. b

bila ade event2 cenggini sronok kalo ade sumthing new resepi bleh kongsi ngan kengkawan kan.. tu yg 1st taim tau cuba STOBERI SHORTCAKE..fr. fotopage k.Rinnchan.. tgok2 menjadik dan emmm orang lah komen sedapp.. (ke sebab sikit..) hahaha..kalo ade sesapa nak cuba.. heheh meh arr..aku ni ade ade problem skit kalo nak buat kek.. pasal suka sgt tgok resepi kalo bhn2 dok pakai telo sampai lebeh 5 bijik tu mmg x buat laa pasal pikir mak oiiii byk nya kolestrol aku.. walaupon sebenarnya kek sume ade telo ye tak ?? kalo ade telo bebanyak tu memang alamat x buat laaa.. or aku mandai2 kurang kan telo jadik 3 lahh.. hahah.. bole gitu.. hantam saja lah labuu..bila tgok resepi ni pakai 2 biji je telo soooo pe lagi bleh la ON..

haaa tgok gamba atas tu amacammm terliur tak??


yang ni lapisan yang tengah2 dia.. sebab buat 2 lapis..



yang ni pandangan kek dari atas... yang jadik best tu pasal kek manis makan ngan whipping cream sejuk manis bersama sama dengan stoberi yang manis buah itu.. emmm best best..
ada yg nak resepi.. hehehe moh tgok resepi dari FP k.rinchan yang pandai masak itu.. byk resepi dr FP dia yg sy amik then buat .. menjadik laa..k.rin tu pandai masak dan x kedekut ilmu masakan dia..

STRAWBERRY SHORT CAKE
Bahan-bahan :
1 1/4 cawan tepung
3/4 cawan gula
1/3 cawan butter
2/3 cawan susu segar
2 biji telur
2 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp garam halus

*Buah strawberry, whipping cream dan cooking choc secukupnya.

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180 darj cel. Lapik loyang dgn grease proof paper.
2. Campurkan kesemua bahan dalam mixer bowl dan pukul pada kelajuan sederhana selama 2 minit - 3 minit.
3. Sesekali scrape tepi dan bawah bowl supaya semua gula dan butter yg melekat dapat digaul sebati.
4. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 20min - 25min.
5. Biarkan sejuk di dalam pan. Hias dengan strawberry dan whipping cream.


sempoi kan resepi dia.. tapi urgggghhh yummyy..tapi aku xde cooking coklet pasal tu x buh.. whipping cream tu aku buat mix ngan 3 sudu icing sugar.. sedang elok la manis.. xyah manis sgt kang kencing manis.. nak jugak mkn sedap2 tapi kena jaga2 gak kandungan ingredien nyer.. mixer sampai jadik cream.. cuba lah yea. tapi kan makesure kek tu sejuk dulu baru taruk whipp cream tu .. kang x pasal2 cair lak. lepas hias kek tu simpan dlm peti ais utk sejukkan whipp tu .. haaaa baru bestt..

Saturday, 17 July 2010

Asal Usul nama AKU

Salam,

haaa baru dapat duduk melepaskan lelah ngemas umah malam2 cenggini.. skang waktu uk tepat jam 12.35 tengah malam.. waktu santai boleh update blog.. sure tertanya2 apsal kemas umah malam2.. alaaaa jawapan biasa bagi ibu yg ade anak 4 kena kemas taim2 dorang sume tido.. kalo taim mereka ada mengemas bukan nama mengemas .. namanya 'sama-sama kemas' errrr.. tolong sepah lagi adaa.. camtu la kalo ade anak yg aktif nih.. syukurlah itu nunjukkan otak mereka cegas dan cedas berfikir.. tapi kadang2 tu lupa slalu marah mereka kalo buat sepah padahal normal kan anak2 pasti creatif dgn nyepahkan rumah.. cuma rse tension ngan umah bersepah nak2 kalo org dtg umah tgh bersepah ..kalo org yg paham kita anak ramai xpelah.. ni yg x paham segan la jugak..

ehh tadi nak citer pasal asal usul nama AKU.. yang selama ni menjadi teka teki ramai yang tak tahu walaupon dikalangan sedara mara atau kawan2.. tapi sekarang dh x jadik rahsia.. alaa nak gak reveal mcm dlm n3 B4 ni kan citer asal usul nama DC tu ... Kalau en blog nak tahu nama SEBENAR aku dalam surat branak or Sijil Kelahiran adalah ASLIN @ RAFIDAH BINTI MOHAMED.. haaa terkejut takk.. ehhh ni betol tauu.. bukan tipu nye.. apee nak tgok .. alaaa skang kat UK lah surat branak kat Mesia soo xleh nak scan .. kalo tak bleh tunjuk..

kenapa ada 2 nama .. haaaa citer dia camni.. dulu2 mak ngan arwah abah ade nama pilihan memasing sooo mak pilih nama aku Aslin tu pasal nama dia Asmah sooo cam sedondon la kot.. hehehe yang arwah abah pulak nak nama Rafidah tu .. so dari gado2 nak pilih nama sapa yg nak di boh kat surat branak soooo letak je 2 nama kat situ pasai tu lah ade @ ..

sejak skolah rendah mak ngan arwah memang register skolah guna surat branak sooo pakai la 2 nama tu .. tapi cam biasa lah kan cekgu sure panggil nama yang depan skali soo guna Aslin.. sampai skang kalo aku jumpa kawan2 skolah rendah yg masih kenal sure dorang akan panggil Aslin lagi.. aku lak cam pelik .. yelah pasal dh lama x guna nama tu kann.. tapi mereka ingat dan dorang ade yg tak tau pon ade nama Rafidah kat blakang .. sume ingat aku dh tuka nama..hahaha..

kenapa sampai skang guna nama Rafidah?? alkisah ni pon ade citer jugak hehheee.. okeh sampai stakat darjah 6 guna nama Aslin .. bila tiba 12 tahun kan kena buat IC or kad pengenalan.. soo yg buat IC tu kan arwah abah.. mase tu budak2 lagi soo ikut je la abah.. oleh kerana arwah abah yang pegi register IC tu soo org yg nak register kan tu tanya kenapa ada 2 nama lah mcm2 lah .. arwah abah pon register lah nama pilihan dia hahaha iaitu Rafidah lahh.. sejak hari arwah abah buat IC sampai ke hari ini hingga aku mati nanti pon nama aku adalah Rafidah binti Mohamed.. gitulah citer nya.. ehhhhhh citer x abis lagi ...

kenapa ada orang panggil aku Linda??? hahahah tu pon ade gak citer.. tah pape lah kan.. tu lah .. sape yg tahu nama aku Linda xtahu pon nama aku Rafidah.. sape yg tahu Rafidah ade gak yg x tahu Linda.. cth nye mcm sedara mara, sedara belah mak, sedara belah arwah abah, adik bradik, jiran2 mak (ex rumah setinggan Kg Puah Bahagia) sume panggil Linda.. kawan skolah, kawan blaja, kawan opis, kawan suami sume panggil Rafidah.. Kalo baca FB aku sure ade yg pening pasai ade yg panggil Linda, ade panggil Fidah, ade gak yang panggil dot (haa ni pon ade citer) pelikkan.. tapi aku x kesah apepon sume nama aku.. tapi kalo ade kengkawan opis panggil Linda aku cam pelik lah kan.. klaka.. cuba jugak tanya mak kenapa org panggil Linda sedangkan nama tu xde pon dlm mana2 registration nama aku .. pelik btol ..mak pon x tau nak jawab.. sooo aku simpulkan gabungan dari nama Aslin @ Rafidah soo amik Lin.. + Da.. jadik Linda.. boleh ke camtu .. boleh lahh..

penah jugak makcik aku bermalam dirumah .. tiba2 ade panggilan tipon kata nak ckp ngan Rafidah skali dia letak.. aku tanya nape letak .. dia jwab "ntah orang tu nak ckp ngan Rafidah .. mana ade Rafidah kat sini" kami 1 femli dok sakan gelak.. mak pon bagitau lah nama aku betul memang Rafidah ... laaaaa sian org yg tipon tu sure terpinga2 kehkehkehh.. dan makcik aku tu pon x tau kan .. ape nak kata gelakk je lah .. camtuuu laaa kepelikkan nama aku tu .. nama Linda ni memang orang panggil dari kecik .. aku terima je lah seadanya.. penah jugak aku add friend sorang anak jiran mak aku .. kan register nama FB.. Rafidah.. dia terpinga2 sape lah yg nak fren ngan dia nie.. soo dia belek2 gamba kat album aku.. nasib ada gamba aku ngan mak .. kehekeh kalo x dh tentu dia ignore je aku request fren kan.. hahahhaa..

panjangggg kan citer pasal nama je.. tapi kalo orang tanya aku malas nak citer panjang2 soo slalu aku akan ckp .. alaa biasalah kat banda guna nama kampung Rafidah.. kat kampung guna nama glamer skit Linda.. hahahaa bole camtu ..layan je lah..

tapiiiii kawan2 opis panggil Dot .. tah apsal tah.. elok2 nama Fidah panggil Pidot lahh. alah macam Rafeah panggil Pe'ah tuuu.. hehe.. citer nya ade lah ex opismate dulu suka sgt pnggil aku Dot pasal dia kata pendek nama tu senang.. soo sume terikut ikut sampai laa ni.. maleh aku nk larang dah sukati korang laaa asalkan jgn panggil Angelina Jolie udahhhh.. dorang kata panggil Dot tu mesra haha.. mesra lah sangat.. pasal kat opis byk gak mulut kann.. daannn nakal2 sikit je.. sikitttttt je.. huuhu.. ni kalo kawan2 opis baca sure muntahhh ekekekeeee..

tapi sebenaqnya bagus juga arwah abah dulu register nama Rafidah tu .. at les ade maknanya dalam islam... maknanya PEMBANTU.. moga2 nama tu sesuai ngan diri aku.. BANTU.. InsyaAllah..

dah la tu citer pasal nama je berjela2 .. xpe la kan at least en blog ni tau jugak .. akhirnya dpt gak citer kat umum kan kan kan.. pasni kalo ade yg tnya lagi aku tekan buton PLAY je lah kat blog .. bole jwb camtu tak?? bole la bole laa bole laa..

okeh.. dh lotih nak titun plak .. babai..

Thursday, 15 July 2010

Roda Hidup

Salam,

Hari ni nk citer pasal roda2 hidup kat dunia tak kira kat mana kita berada ... di Uxbridge ke, London ke, Malaysia, opis ke, dlm umah ke, luar rumah yang penting atas mukabumi ciptaaNya ini. Hati kita slalu disakiti orang tapi dan ada juga kita menyakiti hati orang tanpa kita sedari. Mata ini selalu sangat nampak silap orang tapi x nampak silap kita. Telinga ini selalu dengar dan marah orang kutuk kita tapi mulut x sedar kita jugak ade kutuk orang.. begitulah yg aku maksudkan roda berputar selagi ade hayat dikandung badan..

Aku cuba utk mengingatkan diri ini bila apa yg berlaku baik atau buruk atas diri aku adalah BALASAN buruk dan baik atau jahat perbuatan aku.. mcm bayar cash lah pendek kata.. Allah maha adil. Alah cth nya pagi2 aku marah kat orang kedai pasal bagi barang salah tiba2 lepas 2 jam aku terlanggar batu lalu jatuh dan lutut berdarah haaa camtu lah maksudnya dikecikkan skop.. cuba membayang skop stori itu dalam kehidupan kita yg besar.. Aku cuba juga menenangkan diri ini pabila perkara buruk berlaku dlm hidupku..mungkin aku jua pernah berbuat dosa kepada orang .. kalau hari ini orang menyakiti kita ntah2 kita juga pernah menyakiti hati orang itu tapi kita TIDAK TAHU atau TIDAK SEDAR.. mata ini selalu nampak diri kita ini baik, x pernah menyakiti hati orang, x pernah kutuk orang, x pernah itu x pernah ini ... cuba kita dengar kata2 dari musuh kita atau kawan2 baik/rapat yg iklas komen pasal kita tentu berhelai2 kertas kajang akan dia critakan.. aku pon sebenaqnya nak jugak dengar pasal diri sendiri pada pandangan orang len kan .. ade ke orang nak citer.. nangis la kalo denga kan.. tapi kalo ikhlas dan demi kebaikan ape salahnya kan ...

errmmm tu lah lumrah hidup maka nak BERLAPANG DADA dan BERSYUKUR atas ape yang berlaku pada diri ini.. InsyaAllah...

Wednesday, 14 July 2010

Asal Usul nama DC

Salam,

Nak reveal lah .. cehwahhh mcm nak bukak rahsia silap mata pulak kan .. xde pape pon .. xceli sume owang tertanya2 cemana orang bleh panggil En. Saharuddin b. Othman ni DC. Aku sendiri pon sebagai isteri terchenta pon dulu t'tanya2 gak .. apsal sume owang panggil mamat ni DC.. heran b ajaib lak kan .. tah mana datangnya lah huruf DC tu kan .. ropa2 nya dia sndri yg citer hahaha.. gini critenya..

pada satu masa dahulu ewaahhh kalo buat gaya citer cenggini sure tertido bacenya .. soo buat ayat2 pasar ni interesting sket nak baca ye tak?? betol3 (versi upin ipin) kisahnya dolu2 dia ni kan bekas or ex teknisyen atau bhasa melayu nye juruteknik .. haa slalulah tolong student buat projek akhir soo bila dia siap je sumting yg dia buat di suka sangat cakap "Cun" lah.. dek kerana sangat dok cakap Cun sana Cun sini Cun situ .. daahhhh lah orang dok gelar dia tu Din Cun hahahah lawak pon ade .. tah pape tah sejarahnya kan ... layankan je lah.. bis tu dorang pendekkan nama dia tu yang panggil di DC.. kan dah jadik DC sampai skang..

lagi 1 punca org panggil DC ni.. kat BMI tu nama Saharuddin ade LIMA orang sooo kalo ckp sharuddin mana alahai jenuh lak nak terangkan fizikal.. kalo dah fizikal pon sama kan panjang citer tuu.. sooo pendek kata cakap je DC haaaa kan senang sorang je.. walaupon pelik nama tu tapi dia mcm serasi je nama tu .. hehheeehhee.. termasuk lah aku .. kadang2 dok panggil abang x denga.. panggil DC menyahut lak tu..

tapi nama Din pon mentain gak... yelah nama baik xleh abaikan ye tak .. nama tu kan membawa panggilan kita di akhirat kelak... kat kampung, mak abah adik bradik sedara mara jiran even kluarga belah aku pon sume still panggil Din cuma tambah Cik kat depan jadiklah Cik Din.. penambahan Cik tu bukan bermakna Cik utk nama pompuan tu tau.. ye lah DC ni anak yg ke 8 daripada 10 adik bradik soo dah ke 8 dah xde panggkat lagi dah soo kena lah tambah Cik kat depan alaaa mcm long, ngah, alang, andak, anjang uda soo dh no 8 dah habis guna sooo letak lah Cik aje .. mayB singkatan dr PakCik kot .. ontahlah.. iyekan ajelahh..

panggilan DC ni dikalangan kawan2 aje.. soo kawan boleh lah panggil dia DC or Din tapi ade gak yg panggil Sahar .. tapi cam pelik skit sbb jarang org panggil dia ngan nama tu tapi kalo dia dengar dia sahut jugak cuma cam lmbat skit tindakbalas kimia tu ewahhh.... even anak2 pon dh tahu .. ayah ni DC kan ... ahahah klaka la pulok.. boleh laa..

penah skali tu mak mertua aku ikut kami g family day kat Cameron Highland .. dia pon pelik orang panggil anak dia DC.. klaka kan.. mak x tau pon kwn2 pggil DC heheh..

k lah sekian reveal utk arini..

Tuesday, 13 July 2010

Cerita Kettle..

Salam,

pagi2 buat rutin harian jadik panasss pasai kettl xleh nak ON.. yg jadik marah tu pasal dah 2nd time.. haiyaa asyik dok beli kettle x sudah2.. udah le kena beli yg beso bile beso mahal bila mahal mulalah nak convert duit mesia.. adehhh.. ni la keja aku x abis2 nak convert xleh ilang perception convert duit mesia.. mana taknya kettle £12 soo duit mesia idok ke 60 hengget .. disaat sesak nunggu elaun masyuk ade2 je lah yg rusak .. sabar je lah.. ASSOBRUMINAL IMAN.. Allah nak uji kesobaran aku gak nya.. soo bermulalah back to basic method.. masak air dalam periuk hahahaaa.. banyak skali dapat.. habis citer..

menurut kata kawan yg dh bermastautin sini lama kemungkinan pasal lime scale.. citer bab lime scale ni pon satu hal.. adeii.. kate org melayu ape tu mcm keladak.. kalo dibia keras kat kettle dia melekat dan akan jaduk berkeping2 .. aduhh duk byg kan mcm tu dlm perut kita.. kalo umah sndri bleh gak pasang filter kat pipe nieh.. apakan daya umah sewa.. tulah kat mesia dulu dh lama x masak air.. sebab pakai penapis air RO bersekali ngan air panas.. best btol .. kalo ikut ati mau jek aku bawak penapis RO yg tersadai berkarat kat umah tu .. tu lah org kata rumah ku syurga ku.. rindu ngan rumah yang kami beli dari hasil titik peluh gaji kami sendiri..

sebab lain kettel tu rosak gaknya pasal aku suka masukkan air penuh then bile menggelegak tu percikan gelegak tu dah kena fuse .. ade btol nya jugak kan.. mekacheh k.Norashikin .. lepas ni masak air 3/4 jek xleh lebey..

kadang2 pengalaman cam ni barulah bleh mengajar kita erti susah hidup kankankan ..huaaaa..

Saturday, 10 July 2010

Hariz dan 6 batang GG nya robohh..

ni alkisah lain plak.. hehhe.. pe lagi citer pasal Hariz lah.. GG dia memang dh lama sakit asyiklah tak tido malam kami dibuatnya.. terjerit pasal berdenyut kot.. gg dia memang byk berlobang.. cemana lah x berlobang tido sambil nyusu.. dulu botol susu.. skang ni cwan tommee tipeee tu .. x larat nak marah nyonyot btol sambil tido.. skang aku ngan DC yg sengsara.. bila dh melalak tiap mlm pasal gg sakit mulalah baru nak pegi bwk g jumpa GP aka dokto ..udah le tu kena buat appointment dulu lah memacam lah..dh dekat 6 bulan buat apointment baru lah dapek cabut..

gg dia tu rosak geraham berlubang 2 kiri kanan... b4 tu dh tampal tapi still sakit x tido malam koo.. mak aiii.. lotih den.. yg lagi 4 tu gg depan bhgian atas.. dh tggal suku jugak sooo cabut skali .. elok cabut je lah.. pasal kalo x cabut nnti dia tumbuh gg kekal gg dia akan senget sebab gg kekal tummbuh nak tolak gg susu yg still ada tuu.. so gg kekal dh jadik senget x cntek dah macam abang dia Hakim camtu laa abis senget2 gg kekal tumbuh .. kitowang lewat bwk g jumpa doctor so gg kekal dh tumbuh.. gg Hazim lak mmg dh tercabut sndri yg depan soo xde prob la.. yg gg graham abag2 dia tampal sume ok dah x sakit... lagipon doc ckp kalo bengkak pasal berlubang takut kena jangkitan kuman masuk dlm gusi then create prob lagi teruk.. huhu soo cabut je lah..
tapi kan cabut gg doc tanak budak rase sakit soo..dia bius habis .. bius pengsan trus.. ade mmber kt sini ckp bius abis tu mghilangkan 1 memori kat otak dia.. so cemana dari dok x tido mlm merengekk sakit kitowang decide cabut je lah 6 batang gg dia..

dari segi layanan memang marvelos lah..mayB wad kanak2 kot dorang tanak budak2 ni takot tu yg layan punya lah mcm raja.. wad dia siap bleh order nak tgok dvd ke nak psp ke nak game ape pon bleh.. bole pilih cadar spiderman, toystory, pooh ke .. ape yg bdak2 nak lah.. kalo mainan jgn cakap lah melambak2 smapai dorang xnak balik lahhh.. tapiiiiiiii bab nak buat appointment ngan jumpa docto tu mak aiii berchentaaaaa.. yelah dh mcm sepital gomen kat mesia jugak ... berbulan2 baru lah dapat jumpa,.. Q nya panjang...sakit arini minggu depan baru jumpa doc.. tu blom doc cancel appointment pasal salji lah.. mcm2 lah.. kena brsabaaaa je lah.. setengah tahun baru dapat cabutttt... tapi ok lah kena saba ye lah namapon free kan.. kena la ikut urutan.. hospital cabut gg tu mcm labour room nk branak.. ala operation theate mini gitu.. plak tu sowang je bleh masuk sooo DC jelah yg masuk...heheh gitulah citernyaa..

jom kita tgok suasana Hariz kat sepital Hillingdon, London...


dia tengah layan TV .. CBBC Chanel ..pe lagi katun lahh.. nak bagi diam layankan ajer ape dia nak .. tu muka baru lepas nangis x henggat.. pasal abis dah ubat bius kut baru sedar baru rasa sakit.. cuba tgok tv dia tu canggih kan.. TV tergantung siap ade robotic arm yg bleh gerak2 pusing2 tu.. cehh.. kalo suasan cam wad2 biasa kat Mesia jugak..


tgok muka yg sembap.. tuuu pilihan dia sarung duvet n bantal tu.. SPIDERMAN lah pe lagi.. yg kat depan dia tu hehehe tempat tadahan air liur melelehhh jek (ngencess) bersekali ngan darahh..


ni lah kami ... aku, nenek Rohana n Puteri.. temankan Hariz dan terus nak bawak dia balik kalu dia dh x sakit... kat sudut wad tu ade xtvt kraftangan utk kanak2 nak lukis ke kaler ke.. best kan xde lah bdak2 ni boring melanguttt je.. kalo dh xde menda nak buat mulalah panjat sana panjat sini.. ade tmpat2 melukis..mengaler bleh la dok diam Puteri tu...

bizi btol aku ngn DC aritu.. DC sebab nak kena bwk Hariz masuk operate theattre.. pukul 7... aku anta anak g skull pukul 8.30 am trus menyusul kmudian kat sepital... camtu lah kalo anak2 ramai kalo ade adegen camni mula lah jadik kelam kabut.. waktu ni DC dh balik pasal dia ade poster conference kat Universiti.. sian ayah masuk lewat anta Hariz punya pasal.. nasib ade nenek temankan aku g spital ritu.. kalo x gagau jugak lahh.. Maceh nenek..

skian je citer tuk arini.. dh ngantukss nak tidoo..babai..

Friday, 9 July 2010

XTVT Musim Panas aka Summer...

Salam,

Ngan sape lak yg aku bagi salam tuuu.. xpe lah kalo xde owang baca skalipon anggaplah aku bagi salam pada rumah kosong ... blog ni di create adalah saja2 je nak isik masa lapang utk stori mori citer2 sementelah aku kat London .. eceehhh hebat no bunyiknya.. pada hal neman somi je kan kat sini .. pape pon isteri solehah kan si cc suami.. cehh wahh solehah ke InsyaAllah..

Ni nak citer kat blog ni pasal ape xtvt musim panas kat sini.. dulu2 memula datang jakun gak.. nape lah lambat no nak malam .. alkisah rhopenyaa.. mak oiii siang subuh jam 2 pagi ateee malam nya 9.30 ptg.. fuhh lame btoi.. kalo x dok kat London sampai kiamat pon dok tahu gini kan.. ada hikmahnya dok sini at least tau gok laaa musim summer siang yg panjang..hehehe.. mcm katak bwh tempurung pon ade gak.. enjoy je lah life kat sini.. xde xtvt menarik pon .. pasal kalo ade xtvt menarik pon sume pakai £££ emmmm ape nak buat bajet xde.. bukan xde.. tapi kena jimat2 .. mane lah tau kot2 kompol2 duit bleh g jalan jauh sket..heheh berangan ...

lepakss kat padang bola buduh2 tu je anak2 enjoy pasal lapang ..luas.. dh lari lah sampai penat..hahaha jom tgok ape lah yg dorang buat kat padang tuu..

haaa tgok lah budak tecit nih .. dapat naik basikal roda 3.. yela abang2 sume ade basikal asik rebut2 je.. nahhh enjoy lah ya Puteri..


ngeee abang Hazim tolong tolakkan yea.. tgoklah abg Hazim pakai kasut roda.. dh teror dh dia pakai kasut tu.. kalo x dolu2 asik2 jatuh jea.. tapiiii naik basikal fail .. nx time cuba lg okeh..


haaa tu abang Hakim punya xtvt la .. ngan basikal dia tu.. berdesup peginyaa.. amboi lumba ngan mama pon mama leh kalah .. cemana nihhh.. haisshhh...


Abang Hariz ni amboiii bergaya ngan scooter yeaa.. elehhh cam pandai bwk pon .. lom pandai layiee.. xpe lahh lame2 pandai kan.. praktice make perfect.. cuba okeh 'dun givup' kata ayah..

itulah kesah mereka dan kenderaan masing2 hehehe.. aku ... dan DC alaamaakkkk kenderaan kami KAKI lahhh .. naik nipis tapak kaki ni haa jalannnn je.. teringin gak nek keta apakan daya .. kalo sume belik keta sape lak nak naik tube ngan bas tu.. kang kosonggg lak kenderaan tu kan.. sian dorang xde pelanggan yg mcm kami.. apa2pon kami redha.. ayat pujuk hati ... rezeki manusia kan berbeza beza.. eeheeehh

Wednesday, 7 July 2010

Imbas Kembali..

Salam,

tiba2 rase teringat kepada kawan2 kat office di M'sia dan ingin berkongsi email yg mereka titipkan buatku, aku akan ulang baca dikala aku rindu pada kalian :

Slm....

Hayy org2 London.
Sori lama tak hantar bingkis berbingkis...
Dot... soklan wajebul ko pose X 2day aku tau la DC misti pose nyer...budak2 tentunye sihat kan ......
Lagi2 puteri mesti rajin tolong ko buat pengat pisang untuk juadah berbuka pose....
Pas 2 goreng dadar utk shauk he....he...he.....
Pose kat london mesti bestkan..... tekak tak lah kering sangat. tak lah macam kat malaya skrg ni suhu + jerebu mencapai 31 dj farent.
Ko tau dot......skrg banyak tul sampel kuih raya kat atas meja......spare jek duit bnyk2. Sir Razif cuti 1 minggu mulai 1 Ramadhan, SP aku cuti hari ini. Fara dah msk keje dah.......
Dot aku dgr citer Sempena raya ni ada satu kompeni bas sediakan pengangkutan bas benti2 dari london ke myanmar dot.......kalau btul bleh lah ko ejas balik KL 25 hari sblm raye dot.... esuk pagi raye sampai la kat batu mude....he...he....he...gurau je dot jangan mare tolak pahala pose kang....
bai der wei......Aku ucapkan samat berpose ...........bai..........
Dot ko suruh DC masuk paper mana untuk ucapan pelajar perantauan.
En Z kim salam .......ez z chakap jumpa banyak telo cicak kat bilik DC.........

--------------sekian---------------

email di atas diterima pada tarikh : 24/8/2009;....

di bawah ni email pada hari lainnya..jom baca ...

Wooooooooooo.........pekaba......Slmmm.......... masuk la pintu tak kunci.......

Rase sejuk la bukak la heater.. OKladort skrg pkl 8.49 En Idr G kursus kat kuantang ISO 2 yang aku mengagahkan jari jemari aku mengetik k bod hih...... Suasana tenang pagi ni....kita rang baru lepas layan nasik belauk Green wood sambal chili lebih huh....... hilang mate hitamku. pastu G berasap ngan kang kat belakang .....meleleh pulak ayak lioq aku..... pn umi plak layan sambal jering.. ade ke patut...... aku nak jering dia....cepat2 dia masukan mulut pas tu baru dia nak bagi aku........apa lagi........ naik balik uban aku......dari 7 helai bertambah lagi lah.......

Eh.. Dot ko kat UK tak berniat ke nak jumpa Snow White..... kaba nya X jauh dari tempat korang tinggal.
Aku sef internet (Goggle) lokasi bearingnya 25o utara dan 125o selatan daru rumah ko...ko cari la ngan Dr DC pas 2 ko e mail gambar key!!!!!!! kalau ko jumpa epal merah ko jgn makan bahaya.... lagi satu logik tak dot kalau salji tu kalau dimasukan kdlm mangkuk pas tu ko campur kacang, cendol, sagu merah hijau air gule merah hijau kuning buah longan susu cair lebih sket maka ia akan jadi ABC...... kan texture salji tu sama ngan ais batu kepal kat kedai makan tom yam DEEN batu 8 ...kok ye lah ... sef bajet btul .

Citer psl 3 stooges (Mama besar Azie, Mama Sedang Zaidatul dan mama
kechik Nora) mmg sah lah kalau ko balik 3 thn akn dtg.... ko mesti tak knl pnye... Imagine baru sbln dia minum ubat diet SP dah turun 4 kg Nora 2 kg dan zaidatul 3 kg hitung panjang sebulan los 2KG X 36 = 72kg X Gaji(Fomula) jadi berat dia tinggal 14 kg dlm masa 3 thn ..

Dort yang ana e mail surat2 ko sampai tak risau plak takut tak sampai.......yang penting surat J Card klau tak sampai susah ko nak soping kat UK .

OKladort melalut plak aku ni slm den kat klrga......nnt SP akan hantar berita2 yang lebih padat tepat dan Gayat

-------------------------- sekian-------------

email diatas aku terima pada : 18 June 2009

bila mengimbas kembali email yang lama2 ni membuat kan aku senyum sendiri .. thanks korang bagi email yg lawak2 camni .. i likee..

wassalam...

Berita Sedih..

Hari ni pagi2 b4 buat b/fast n lunch bag utk anak2, aku bukak FB nak tau kot2 ade citer2 or status menarik yg boleh buat aku tersenyum sampai petang hehehe.. tiba2 terpanggil dgn status sorang kawan iaitu :
"Jafri Zulkepli Hew : takziah buat sahabat kami di Brunel ini, Mahadi Bahari dan isterinya Dr Halimah Mohamed Noor atas pemergian anak lelakinya yang menanti saat untuk dilahirkan. Moga Allah mengurniakan kesabaran yang tinggi dan limpah rahmat yang tak berbelah bagi buat diri kalian sekeluarga... amiiiiinnnnn..."
terus hati tersentak, mulut terkedu...sambil mengucap 'Innalillahiwainnailaihirojiunn' Allah hu Akbar.. besar sungguh dugaan Mu kepada hambaMu yang kuat, tabah dan sabar menempuhinya... lama aku termenung didapur memikirkan bagaimana sedihnya perasaan mereka yg merasai kehilangan itu.. sampai terlupa nak masak apa tadi...

Tuesday, 6 July 2010

Bermulanya cerita hidupku...


Assalamualaikum w.b.t

Inilah keluargaku. Alhamdulillah moga2 kami akan jadi keluarga yg bahagia.. happily eva after. Dari kiri tentulah suami ku Saharuddin aka DC aka Cek Din, yg belakang baju skolah tu anak yang sulong; Hakim, yg tengah berbaju skolah juga tu anak yg no. 2 ; Hazim, yang didukung ayahnya tu No. 3 ; Hariz dan aku dukung itu anak bongsu kami ; Puteri. EMPAT orang sumenya anak2ku .. stakat ni hehehe cukuplah kan ... taraf hidup tinggi..


haaa yg ni plak gamba kami sekeluarga mase musim sejuk (winter) aikk nape winter..hoho lupa nak bagitau ... kami sekuaga skang berada di London, United Kingdom... tapi skang di London musim panas.. panas yg amatss..sampai pening kepala, camtu lah dok kat negara 4 musim nieh...

Cukuplah stakat nie pengenalan berkenaan kluarga.. aku baru nak blaja berblogging .. orang len dh sampai level Master, Phd dah.. aku baru nak amik UPSR hahaha..

Wassalam..