Friday 28 January 2011

Kurma Ayam

Salam

bukan nak bagi resepi masak kurma. eh tak kan lah tak tahu masak kurma cemana. sama je lah ngan masak kari. prosedur nya tetap sama. kena ikut tertib serta tomakninah lah. kalau derhaka menjadik jugak tapi kureng sedap lah. tapi kalau ko punya tertib melampau derhaka memang la tak jadik langsung. iya mana lah tahu kut kut ko masuk ayam dulu. pastu santan, pastu bebawang, pastu rempah. macam pelik lah pulak.

selalunya kegagalan masak benda benda bersantan ni ialah masa nak naikkan minyak. paham ke. alah nak apungkan minyak di atas lepas siap masak tu. aku dulu tah brapa ratos kali fail. tapi...lelama tu eh TERTAHU pulak nak buat. xde tanya sesapa pon. just try n error je.

sebenarnya tak lah susah .. kau tuang je lah minyak lepas siap masak.. nanti otomatik minyak akan ada di atas.. OK OK aku tipu.. PEMUDAnya instead of PETUA.. lepas masuk santan tu PERLAHAN kan API then kacau perlahan je. biar api kecil serta semangkuk kesabaran hingga masak dan nampak dengan mata kepala sendiri dah masak barulah boleh padam api. ITU JE. mudah kan. macam tak mencabar. ecehhh skang bole ar cakap. dedolu masak cemana tengok. hahah segan silu nak masak kat umah mak mentua. tu yang amik part potong bawang je tu. hehehehee abis itu je jawatan kosong yang ada.


eh jap.. kalau masak rumah mak mentua seteror mana pon aku masak aku still tanya lagi mak mentua tau .. mak, lepas ni masuk apa? nak masuk banyak ni ke halia? macam macam soklan. sambil tu boleh borak borak kat dapur. iya lah kan kena lah masak ikut selera MIL. kang kalau aku masak ikut sukati tekak haku tak fair pulak. aku suka masak sayur separuh masak. cruncy cruncy je. tapi untuk orang tua tak bleh la buat macam tu kan. kena masak sampai layu. sambil duduk dapur tu jeling jeling la cemana dia masak. apa step dia buat yang sampai anak (DC) suka sangat mak dia masak. apa lauk dia suka. apa lauk dia selalu masak. apa dia tak suka.. haaaa GITU la.

sapa la yang google nak carik resepi Masak Kurma terserempak ngan blog haku ni sure menyesal punya.. hahaha

dedulu masa memula datang tak bawak apa apa rempah tau.. memang tak bawak sebab penakut. kut kut lah kastam UK cek kena buang tak ke leleh ayo mata. dah sebulan tu terringin pulak nak makan kurma. rempah Malaysia ni memang takleh challenge la. ade jual sini punya brand Pakistan ke omputeh ke nama Korma ke Qurma memang tak sama langsung ngan Kurma M'sia. ye kan dah membesar ngan rempah Mesia. carik jugak kalau sampai Land End (nama tempat) skali pon. kengkawan ramai yang berhati mulia sedekah rempah kurma. terharu..

dah lah citer masak kurma ni.. jom kita makan limau pulak...




amacam terliur tak limau putih ni. chomel je kan. percaya ke ini limau. kalau kata wedges memang lah xde rupa kan. kalau limau macam ade la iras sikit. adik limau kot..

#

#

#

hahahha sebenarnya ini BUKAN limau ... ni COKLAT VANILA with Sprinkle Hundred Thousand. manis gilak. manis sampai pening OK.. but part Vanila tu sedappp.. aku dok makan mendalah ni nyonyot vanila white coklat tu then bila dah melting vanila coklat tu baru terasa sprinkle aku buang sebab manis tahap kencing manis. fail aku.

menda ni didatangkan dari dalam kotak then dalam dia bulat berbentuk SEBIJIK BUAH OREN yang dibalut aluminium foil. keras dan berat. sekali bukak hamekkk koo seketul oren tiruan telah siap di belah cenggini. rasa dia memang ada campuran oren oren skit. pelik ah budak budak ni tak suka. sebab manis sangat kot. haku lah terkulat makan sorang. feeling macam budak kecik gitu. abishhh diet aku.

chow..

No comments: