Thursday, 3 February 2011

Wedges dan Kopok Lekor

Salam

Mitos mengatakan 'makan kentang, nanti pandai cakap omputih'.. urghhhh SALAH SALAH sila delete OK.. Kentang adalah kabohidrat. maleh arr citer panjang. kang kena bukak buku sains Hakim 'healty food'. orang putih makan sama macam kita makan nasik. ia sebab pengganti nasik. mereka makan kentang sebab dari lahir mereka dibesarkan dengan memakan kentang. cuba kita lahir sampai tua bangka mak ayah bagi makan kentang tentu kita pon tak mahu makan nasi. carik kentang jugak. camtu lah mat saleh..KANNN.. kaitan kentang dengan boleh berbahasa inggeris tak berkait secara sangat. tapi orang inggeris memang makan kentang betul lah berkaitan.

kat London ada macam macam jenis kentang. setiap jenis lain rasa dia. tak caya cuba round bahagian jual kentang saja. ade baked potato. ada baby potato, Roestor Potato. setiap jenis memainkan peranan terhadap rasa kentang. kalau kat M'sia cemana eh? kentang ..kentang je la kan.. pe lak nak jenis jenis lak an.

arghhh lupakan memacam jenis. yang aku tahu AMBIL yang MURAH. sedap jugak. penerjunan kentang dalam kari, kurma, sup adalah sebab nak nampak lauk semacam banyak dan meriah.


kengkonon english stail la ni makan kentang saja. penemuan rempah apa ke nama tah.. berperisa mayonis lemak masin masin lah skit. tapi minyak kotor lah. alahhh selalunya goreng togel pon habis jugak. omputih makan dengan dish. kita makan ratah gitu gitu je. ala2 cekodok minum petang. anak anak ni balik sekolah nak makan makanan panas.. kesian dorang kat skolah makan packed lunch yang pagi tadi buat kan dah sejuk bedi, keras, liat, makan pun sikit ja. kalau kita pon tak lalu dah nak makan. fizikalnya dah macam baru keluar peti ais. cuaca sejuk beri kesan jugak pada makanan dorang. dorang balik skolah aku berusaha sediakan apa apa saja yang fresh panas. air teh or milo pon nak yang suam. tunggu mereka balik baru boleh buat. SUAM baru habis dengan licin. lapar betul. makan roti pon kena toast dulu.

mereka balik skolah, aku sebizi makcik kantin melayan karenah murid murid yang berebut rebut nak beli makanan. sama lah. tak menang tangan. Malaysia senang yeh.. Makcik! pisang goreng kasik 2 ringgit kopok lekor 2 ringgit.. 5 minit SIAPPPP.. dah boleh makan dah..
kenyang bruppppp Alhamdulillah. sini ?


terbaik dari ladang .. by Saharuddin Othman AKA DC

kau uli lah kopok lekor mulakan dari ikan sebenar sampai berubah jadik kopok.. ala ala Siti Fatimah membuat roti dari gandum dikisar jadik tepung hingga berubah manjadi roti yang terus boleh makan. menitis peluh di dahi semata nak makan semangkuk kopok lekor. kunyah pon kena perlahan lahan sambil menghayati pembikinan nya sampai rasa terharu hingga nak menitis airmata. pedih amat hingga menyayat hati. jatuh kat lantai pun kutip balik sebagai tanda menghargai. syukur

tabah lah wahai hati..

7 comments:

ishamizu said...

Wah pandainya buat kopok lekor! yum2.
Anak2 Linda dah besar2 ye..mesti terer speaking kn! ;)

Rafidah AKA Linda said...

ishamizu - alamak.. buat kopok tu ikut resepi jek..hehehe..
anak2 mmg dh pandai speaking plus lupa kdg2 nk ckp melayu. :))

Ana said...

waaa...jelesnyer aku, DC dah pandai buat kepok lekor...hehehe...kang balik BMI bukak booth jual kepok eh...petang2 laku dot! atau ko jual online jer....aku order siang malam kay!

Rafidah AKA Linda said...

bagus gak idea jual online tu Na. hahahaaa.. bukak booth kat parking lot pon ok gak.. ngehngehngeh

Yan-t said...

alaaaa ciannyaaa.....nti balik Msia cari la kopok lekor, bsepah sana sini...nk lg best p ganu iyerrr.....jgn cedeyyy2

Rafidah said...

yanti - sedey laaa.. balik sok balun habis. rindu London pulak.. :))

Yan-t said...

biasa lah tuh...ko dh duk situ 3 thn mesti la ada pasaan tuh