Thursday 14 October 2010

Masak dan makan

Salam,

Musim luruh yg sejok. sejuk hingga menggigil. mengeletaq dagu. mcm mandi air sejuk pagi2 kalau kat M'sia. tapi yg ni teruk lah. sejuk kering. kering merekah kulit. pedih tgn. genggam tgn rase keras. dh buh losen pon keras jgak tgn. kaki lak kebas mcm rendam kat air. bila dh kebas kaki nk suam kan kena duduk dekat ngan api. xde unggun api unggun api gas pon OK la.. bleh jgak. asalkan panas. masuk dlm microwave tak bole laa.. radiasi..hehe

ngadap api gas dapo hangatkan tangan sbb sejuk sambil perah otak macam perah kain nak tos kan air. sangat susah nak pikir perihal masak. hari2 pon problem yg sama. lauk ulang2 itu jugak. x adventure. x trill. mcm guna sikit je bhgian otak kalau msak yg senang..haha poyos ayat. tapi benar

anak2 mudah.com breakfast hari2 makan cereal bubuh fresh milk pon ok. xpe mereka suka enjoy dn berselera. DC suka mkanan berat2 .. bukan batu bukan pasir yg bersifat berat..tapi berat seperti nasi dan mee. apa2 menu yg depan ada words nasi dan mee dia balun dgn kadar banyak serta selera tak berbelah bagi ..ewah.. iya laaa. x caya tnya dia..

bunyi mcm senang dan mudah bila baca dlm bentuk perkataan dan bentuk ORDER SAJA.. bila bab nk buat berkerut dahi berkerut kening .. lama2 aku jadik tua sebelum waktunya.. xmo xmo..
masuk bab pembikinan tentulah aku pilih yg mudah.com lagi.. yg sempoi yg boleh campak2 sambil tgok tv. profesional chef pon x buat tau. yak tu nasi goreng. orag yg nak makan tak jemu. yang tukang buat masak ni naik jemu sampai aku sendri x makan pon. sebab JEMU. tu yg kisahnya aku cuba meng'color'kan nasik goweng tu.

bila nk trill kan masakan mula la nk prepare bahan kena buat TO DO list lah masuk dlm organizer otak. byak bahan maka panjang la listnya. tak boleh on the spot buat. kena pulak ada bahan ayam daging lah . kena defrost dulu potong2 kecik dulu. maka nya aku suka la memsediakan pd waktu mlm sebelumya. kalau lupa atau xde rencah ayam atau daging kosonglah masakan tersebut.

kalau dh byak TO DO list untuk buat breakfast tentu lah kadar kepenatan adalah tinggi. jadi percentage masak tengahari lewat juga adalah tinggi.. yuhuu..

masak tidaklah penat mana sangat. tapi penyediaan dan proses clearing yang leceh.

job list aku sekarang sempena anak2 skolah..

pagi pagi turun buat packed lunch mereka. untuk 3 orang. tidaklah hingga berpeluh tapi memerlukan kepantasan yg tinggi. makan di skolah memang boleh cumanya kena bayar tu yg tak mahu. sorang £2. kalau sorang atau anak tunggal xpe.. ini 3 orang udah £6. kena darab dengan 5 hari £30. dgn pound itu kami bole beli lauk utk seminggu tahu. itu baru seminggu .. kalau 4 minggu (sebulan) £120.. banyak kan
lunch mereka xlah susah sangat hanya roti, roti dan roti eh senang nya.. tidak semudah word roti itu.. byak step lain yg nk kena follow. eh ini arahan ape ni. ni namanya job spec. housewify pon ade job spec tau. lagi panjang dari keja opis. roti tu kena slice wif cheesee, kena ada lauk pulak fish fingger ke, sosej ke, slice meet ke, roti john taruk telo, tukar2 kalau tak mereka komplen .. bdak2 ni demand. dulu2 suka bekalkan dorang nasi goreng, mee goreng, apa2 yg berat tapi balik umah tak abis. kalau roti2 camtu licin pulak. owh kamu sume suka yg simple je yeh.. OK la. yey! mungkin sebab kawan2 kiri kanan bwak sandwich je. so ermmmm mereka pon terikut makan berciri roti.

lepas say bye n i love u kat depan pintu rumah mengiringi anak2 ke skolah barulah bole prepare b/fast utk ayahnya pulak. mula menung sana menung sini mikir nak masak apa..?

kalau malas malasan menu ..nasi goreng ulang 5 kali cuma tuka kaler.. haha.. kalau rajin rajinan menu mee kuah2, kuey tiaw, bihun goreng. indahnya kalau DC suka makan roti saja. tapi ermmmm dia tak suka tak suka..
order kat kedai memang best.. tapi bila kena godek senduk tiap hari x mis darab 365 hari setahun darab pulak 3 tahun mahu tak terkeluar otak nieh. adehhh...

ok .. boleh bersuraii..


No comments: