Tuesday, 12 April 2011

Cuti Panjanggggg

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

mak aiiii lama gila tak haodet blog.. wuuuuwuuwuwwu.. sebenaqnya KAMI pegi BERCOTIIII yuhuuuu.. baru balik..

cuti JAUHHH... penatttt sesangat. adventure gilaa.. AMAT seronok...

DC kata ni Bufday treat untuk aku... ngangangahh.. 10Q kanda!!! :))

aku nak crita pasal cuti yang amat amat adventure untuk hanya kami berENAM ni. phew pheww.. berBULAN BULAN preparation ..AKHIRNYAAA berjayaaa jugak berjalan dengan lancar dan di permudahkan. ALHAMDULILLAH..

route perjalanan kami adalah ... tengok MAP kat bawah ni...


amacammm teror tak kami rancang percutian sendiri. nak pegi keliling europe tak mampu. melawat jiran UK pon kira dah bersyukur dah ni.

A - Uxbridge, London
B - Dover (Port Ferry)
C - Paris (Disneyland, Paris town)
D - Nederland (Keukenhof - Tulip Garden)
E - Amsterdam (Amsterdan Town)
F - Brussel, Belgium (Atomium, Mini Europe, Grand Palace)
G - Calais (Port Ferry)

rancang cuti keluarga sendiri ngalahkan rancang buat family day BMI. comittee nya hanya kami berdua je. aku dan DC. fuh fuhh berpeluh..

mula merancang masa winter bulan doblas ritu. start booking booking semua. kira kira bajet yang ciput. macam macam hal dari kekecik biskut sampai sebesar tiket.. phewww..

sangat mencabar... nantikan corat coret merapu aku tentang cuti ini kat sini. OK .. haha bajet macam berebut orang nak baca.. padahal ntah ada ntah tak. takpe la kan kalau takde aku buat catatan sendiri untuk anak cucu.. :D

setelah empat ratus kali pikir maka kami setuju untuk pegi cuti cuti ni. dengan bajet yang terhad serta rezeki anak anak yang ada sedikit kami guna NGAM NGAM untuk cuti ni. betul la kan ada hikmah atas semua kejadian kehidupan kat sini. elaun lambat masuk buat kitorang belanja secara kedekut. belanja kedekut dapat menyimpan. dapat bonus atas gaji adalah rezeki anak anak. TIDAK bershoping mewah mewah beri kitoran PELANGI cuti ini. INDAH betul pengalaman dan dugaan yang Allah berikan.

nak balik Malaysia bajet yang ada tak cukup untuk kitorang berenam. alang alang nak duduk UK lagi setahun kami pikir sehabis dalam. baik la kitorang g cuti je. korang kena ingat. kami takda sambut Hari Raya secara maha hebat, kami takda makan makan bombastik. kami tak ada baju branded untuk digayakan. kami takada keluarga sedara mara nak di ziarah. sooo ini lah cara nak menghiburkan hati yang lara bergurindam airmata. cuti ini terubat jugak kesediahan berjauhan.

jauh jalan luas pemandangan. pengalaman mengajar kehidupan. melihat negara orang yang menginsafi diri. tengok kemajuan negara luar cemana.. anak anak jugak boleh belajar. semoga cuti ni beri kami pengajaran dan pelajaran buat kami...

percaya tak SEMUA ni DC drive sendiri.. dengan kereta MPV berumur 14 tahun... kami pon hampir tak percaya .. tapii dah selamat dah pun..:))

percaya tak sebutir makanan pun kami TAK BELI.. hebat kan... kecuali ais krim dan segelas coffee latte untuk DC masa dah nak balik kat atas ferry sebab stok air nescafe yang dibuat tak cukup. oh ada lagi beli air slurpee 1 cawan kongsi 4 beradik masa kat Paris. breakfast, lunch, dinner semua MASAK. termasuk jajan anak anak semua bawak dari rumah. penuh kereta dengan makanan.. termasuk 5 ekor ayam, nugget, burger.. hahahaa..DC kata penjaga bajet KEDEKUT betul. eh ngko ingat senang ke nak bawak anak berempat dimana 3 budak lelaki dan sorang bapaknya yang kuat makan ni. harus lah stok makanan sentiasa ADA.. nanti cerita ehh..

stok makanan jajan dan juice aku start beli sejak bulan 1 .. asal ada offer aku rembat je kat tesco. then balik rumah sorok dalam kotak. beli sikit sikit hingga penuh kotak besau. sehari sebelum pegi aku pack kan sepelastik tesco tu sampai enam bag (dibahagi dengan enam hari) sehari amik satu jek. tu belum termasuk set nasik dan lauk, air panas termos serta pelbagai jenis roti.

OK OK .. aku nak cerita ikut step dulu laa ikut dari hari pertama hingga hari ke enam.. sooo TUNGUUUU... destinasi pertama Disneyland..(kasik warm up letak gamba sekeping dulu)

13 comments:

manueng said...

haha...dah agak dah....duk lama menyepi, mesti pergi makan angin punye...tepat tekaan sy...hehe ;)

lama betul kak fidah ngan somi plan semua ni...bagus jugak berjimat cermat...hidup tak bermewah sgt, tp dpt pengalaman jln2 tgk tempat org...tak tentu lg lepas ni ada peluang nak jalan2 mcm ni lg...so berbaloi la kan :)

sy pun ingat nak jln2 ke europe jugak before blk malaysia nnt...tak tau la macam mana ni hah...hadui~

Fazlinil Irma said...

OHHHHH... SAYA SANGAT JELEESSS..!!

huruf besauu tu.. tanda memang lah sangat.. T___T

Pika pongpong said...

wahh kak fidah.syiiookkk nya dapat pi jalan2.

hoho.. mesti puas hati sangat2 kan. sy yg baca ni pun rasa appreciate sngt plan kak fidah n uncle DC punya plan.
sikit2 lama2 jadi bukit.. hoho

sy tggu next story haaa..
+gamboo skali.
hihi..
*eksaited pulak

Sharifah Mohd Sharif said...

Jlesssssssssss nye aku ..tahniah kerna berjaya membahagia kan diri n fimily...next story..

Eyrique Ettiqaz. said...

slmt bercoootiiiii dan best nya dpt pusing2 ng org..ape2pon,jaga keselamatan nama ng kita,malaysia kt ng org...(aikk terbagi plak iklan pesanan khidmat masyarakat)

mast@work said...

bestnya jalan2..

kami golden week makin dekat.. tapi bajet ilek la nak jalan jauh2.. harap2 menteri kewangan kami boleh keluarga bajet tergempar.. ha ha ha..

bila tahun la saya nak sampai europe gamaknya ni

Maya said...

wawiwu..jalan sakan yer, bujet hebat takpe asal hati gumbira, bila hati gumbira,ikat perut pun jadi kenyang..ye dak??

Ana said...

selamat kembali wahai cik fidah...lama beno nunggu ko balik...waahhh...seronok nyer bercoti coti malaysia..eh..bukan coti coti europe...JELES HAKU!!! dapat gak sampai disneyland, parrihhh..bagai...waaaaa!!!! aku guling2 jer kt sini...balik2 sg. besar, kluang dan sekarang port baru hospital....waaaa!!!!...sedih kaluuu...

Rafidah said...

faiz - pandai yea teka.. haha..
pegi la europe tu selagi masih ada kat sini.. ko boleh ikut Kelana Convoi tau.. :D

Ima - jeles ? sila lah.. hahaha

Pika - tunggguuu cerita seterusnya yeh :)

Rafidah said...

sharifah - jangan la jeles :P

eyrique -dh selamat dah pon.. :))

mnast@work - kumpul duit boleh nya pegiii..:)

kak maya - betul tu kak.. berbaloi ikat perut.. hati gumbira :)

Rafidah said...

ana - ko punya route tu memang untuk orang yang ada KESABARAN tinggi je.

Rafidah said...

ana - ko punya route tu memang untuk orang yang ada KESABARAN tinggi je.

manueng said...

kelana convoi? nnt sy google tgk...first time dgr ni hah...hehe ;)