Wednesday, 14 July 2010

Asal Usul nama DC

Salam,

Nak reveal lah .. cehwahhh mcm nak bukak rahsia silap mata pulak kan .. xde pape pon .. xceli sume owang tertanya2 cemana orang bleh panggil En. Saharuddin b. Othman ni DC. Aku sendiri pon sebagai isteri terchenta pon dulu t'tanya2 gak .. apsal sume owang panggil mamat ni DC.. heran b ajaib lak kan .. tah mana datangnya lah huruf DC tu kan .. ropa2 nya dia sndri yg citer hahaha.. gini critenya..

pada satu masa dahulu ewaahhh kalo buat gaya citer cenggini sure tertido bacenya .. soo buat ayat2 pasar ni interesting sket nak baca ye tak?? betol3 (versi upin ipin) kisahnya dolu2 dia ni kan bekas or ex teknisyen atau bhasa melayu nye juruteknik .. haa slalulah tolong student buat projek akhir soo bila dia siap je sumting yg dia buat di suka sangat cakap "Cun" lah.. dek kerana sangat dok cakap Cun sana Cun sini Cun situ .. daahhhh lah orang dok gelar dia tu Din Cun hahahah lawak pon ade .. tah pape tah sejarahnya kan ... layankan je lah.. bis tu dorang pendekkan nama dia tu yang panggil di DC.. kan dah jadik DC sampai skang..

lagi 1 punca org panggil DC ni.. kat BMI tu nama Saharuddin ade LIMA orang sooo kalo ckp sharuddin mana alahai jenuh lak nak terangkan fizikal.. kalo dah fizikal pon sama kan panjang citer tuu.. sooo pendek kata cakap je DC haaaa kan senang sorang je.. walaupon pelik nama tu tapi dia mcm serasi je nama tu .. hehheeehhee.. termasuk lah aku .. kadang2 dok panggil abang x denga.. panggil DC menyahut lak tu..

tapi nama Din pon mentain gak... yelah nama baik xleh abaikan ye tak .. nama tu kan membawa panggilan kita di akhirat kelak... kat kampung, mak abah adik bradik sedara mara jiran even kluarga belah aku pon sume still panggil Din cuma tambah Cik kat depan jadiklah Cik Din.. penambahan Cik tu bukan bermakna Cik utk nama pompuan tu tau.. ye lah DC ni anak yg ke 8 daripada 10 adik bradik soo dah ke 8 dah xde panggkat lagi dah soo kena lah tambah Cik kat depan alaaa mcm long, ngah, alang, andak, anjang uda soo dh no 8 dah habis guna sooo letak lah Cik aje .. mayB singkatan dr PakCik kot .. ontahlah.. iyekan ajelahh..

panggilan DC ni dikalangan kawan2 aje.. soo kawan boleh lah panggil dia DC or Din tapi ade gak yg panggil Sahar .. tapi cam pelik skit sbb jarang org panggil dia ngan nama tu tapi kalo dia dengar dia sahut jugak cuma cam lmbat skit tindakbalas kimia tu ewahhh.... even anak2 pon dh tahu .. ayah ni DC kan ... ahahah klaka la pulok.. boleh laa..

penah skali tu mak mertua aku ikut kami g family day kat Cameron Highland .. dia pon pelik orang panggil anak dia DC.. klaka kan.. mak x tau pon kwn2 pggil DC heheh..

k lah sekian reveal utk arini..

No comments: