Friday, 23 July 2010

Summer Holiday Bermula..

Salam En. Blog,

Hari ni las day anak2 ku skolah utk Hariz (Nursery-xceli smalam las day), Hazim (year 2) dan Hakim (Year 3) soooo maknanya Autum Season nanti dorang sume naik tahun .. alaaa kalo kat Mesia tu mcm cuti akhir tahun nak naik kelas baru laaaa.. sini ikut musim la plak.. Musim Summer School Holiday gitu.. citer pasal holiday memang best tapi adeeiiiii nak citer kalo dok umah coti byk la xsperimen yg anak2 ni buat.. xseprimen "MENGEMAS" rumah la jawabnya..

nak kena set xtvt utk mereka xde le asyik main, tgok tv, game boy... kena g library, belajar tulisan jawi, ngaji lebih skit, baca buku latihan bhsa melayu yg dh lama tinggal tuu.. sure dh merangkak rangkak baca tuu... sooo mase mreka nak 'kemas' umah tu terhad la kan.. tapii sebenarnya mase mereka mengemas tu lah menunjukkan otak mereka sedang berfikir dan sedang cergas dan cerdas serta aktif..

tengah plan xtvt percutian yang menjimatkan kos.. tapi x tau lagi nk g mana.. mase cuti summer ni la nak kena g bercuti yg kena bermalam.. hari2 skolah biasa xleh ponteng pasal alahaiiii dasyat sungguh skolah kat sini .. kalo kedatangan tak cukup more than 95% akan kena DENDA iaitu bayar £100 setiap pelajar.. byangkan anak ade 3 yg skolah sooo £300 makk oiiii boleh buat makan sebulan woooo... tu nak kena elakkan dan kena mainten mreka datang skolah.. stakat ni ok lagi laaaa... 100% tuu attendance siap dpt present buku lagi..syabass!!

bila citer bab cuti skolah ni .. lagi 1 bab makan kena increase skit blanja.. bukan ape .. mereka ni kalo dok kat umah.. makan je kejanya.. bukan nak merunggut tapi tu lah kenyataan .. agaknya lapa je manjang.. kalo kat skul kan meraka blaja xle terasa lapa tggu waktu rehat bleh makan.. bila kat umah ni kejap2 bukak peti ais..kejap2 tnya xde pape nak makan ke? roti slice saiz besar tu mmg seminggu 3 buku lah .. nasik still makan jugak.. nampaknya aku kena lebih giatkan pembuatan kueh mueh disamping anak makan mamanya jugak bleh blaja masak menda baru.. tapi bila nak masak menda baru ni la problem nya.. selera x sama kang buat donut Hakim ngan Hariz pulun gile2.. Hazim plak xnak .. x healty katanya.. ade sugar lah.. seb bek ade buah2 bagi lah kat dia selonggok memg dia pulun abis.. fenin gak pikio ape yg mereka nak makan yg semua orang suka.. pe ek..? pe ek..? xpa lah byk blog2 chep2 handalan kat Mesia yg sgt berhati mulia bagi resepi kan nanti leh cuba..

k lah nak tido.. sok plan nk ke carboot.. hehehe.. carik baju anak2 laa.. Puteri punya baju utk winter dh x muat kena beli yg baru... murah kan .. rembat je laa.. alaaa bukan harga mcm kat harrods ke kat Hallmark ke Mark n Spencer ke.. cuma sume brand2 tu jugak .. ala 2 nd hand.. tu yg kami mampu.. sedeyyy.. org pon pelik pesal la soka sgt beli baju kat carboot tu.. pe kelas.. aku peduli ape kelas x kelas.. org mane tahu sempitnya uwang kita.. kan.. akukan anak ramai kalo sume anak2 beli baju kat kedai alamat makan maggi laa x pon telo, telo, telo.. hahahah... pada AKU la kan .. cam membazirr je beli kat kedai kan utk org x berduit mcm kami yg mkn duit elaun je.. lebih baik aku beli mknnn berhasiat utk anak2 utk otak mereka juga kan.. Alhamdullillah anak2 x pandai nak mintak2 baju2 brand n kami pon x pernah biasakan ngan brand2 ni.. ape kita bagi hambik je..mereka pon x tau pon nama brand2 ni ..kita yg tua2 ni je yg tahu.. xtau lah kalo dh besar nanti PERBAZIRAN kan SAHABAT SYAITAN.. lagipon UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI...

kalo kat Mesia dulu taim raya2 bleh la beli la yg QUALITY skit.. bole pakai lama then bila dh pakai lama2 baju tu bleh buat basahan plak.. lagi pon ade gak beli brand giant, carefour, brand cikai pon ade.. x milih pon .. cuma sesekali tu ade la beli2 yg brand kan nak jadikan award pd diri sendiri setelah penat keja..kannnn..

k lah laaaa tadi kata nak tidow.. chow lahh.. wassalam..

No comments: