Tuesday, 20 July 2010

Strawberry Shortcake

Salam En. Blog,

weken ni x hapdet blog pasai buzy n letih skit dgn pelbagai xtvt sejak sabtu.. heheh.. 1st event is celebrating besday husband yg wife dia study kat Brunnel University iaitu bang Husni (hubby k.sha). Dulu2 memula dtg dan kenai ngan mereka ni dok ingat couple je.. tgok sebenaqnya depa ni husband n wife dah lamaa.. heheh Sabtu petang tu depa dok blanja kami keluarga Melayu Brunnel ni BBQ.. sedapppp.. TQ soo much Husni n Sha.. b

bila ade event2 cenggini sronok kalo ade sumthing new resepi bleh kongsi ngan kengkawan kan.. tu yg 1st taim tau cuba STOBERI SHORTCAKE..fr. fotopage k.Rinnchan.. tgok2 menjadik dan emmm orang lah komen sedapp.. (ke sebab sikit..) hahaha..kalo ade sesapa nak cuba.. heheh meh arr..aku ni ade ade problem skit kalo nak buat kek.. pasal suka sgt tgok resepi kalo bhn2 dok pakai telo sampai lebeh 5 bijik tu mmg x buat laa pasal pikir mak oiiii byk nya kolestrol aku.. walaupon sebenarnya kek sume ade telo ye tak ?? kalo ade telo bebanyak tu memang alamat x buat laaa.. or aku mandai2 kurang kan telo jadik 3 lahh.. hahah.. bole gitu.. hantam saja lah labuu..bila tgok resepi ni pakai 2 biji je telo soooo pe lagi bleh la ON..

haaa tgok gamba atas tu amacammm terliur tak??


yang ni lapisan yang tengah2 dia.. sebab buat 2 lapis..



yang ni pandangan kek dari atas... yang jadik best tu pasal kek manis makan ngan whipping cream sejuk manis bersama sama dengan stoberi yang manis buah itu.. emmm best best..
ada yg nak resepi.. hehehe moh tgok resepi dari FP k.rinchan yang pandai masak itu.. byk resepi dr FP dia yg sy amik then buat .. menjadik laa..k.rin tu pandai masak dan x kedekut ilmu masakan dia..

STRAWBERRY SHORT CAKE
Bahan-bahan :
1 1/4 cawan tepung
3/4 cawan gula
1/3 cawan butter
2/3 cawan susu segar
2 biji telur
2 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp garam halus

*Buah strawberry, whipping cream dan cooking choc secukupnya.

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180 darj cel. Lapik loyang dgn grease proof paper.
2. Campurkan kesemua bahan dalam mixer bowl dan pukul pada kelajuan sederhana selama 2 minit - 3 minit.
3. Sesekali scrape tepi dan bawah bowl supaya semua gula dan butter yg melekat dapat digaul sebati.
4. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 20min - 25min.
5. Biarkan sejuk di dalam pan. Hias dengan strawberry dan whipping cream.


sempoi kan resepi dia.. tapi urgggghhh yummyy..tapi aku xde cooking coklet pasal tu x buh.. whipping cream tu aku buat mix ngan 3 sudu icing sugar.. sedang elok la manis.. xyah manis sgt kang kencing manis.. nak jugak mkn sedap2 tapi kena jaga2 gak kandungan ingredien nyer.. mixer sampai jadik cream.. cuba lah yea. tapi kan makesure kek tu sejuk dulu baru taruk whipp cream tu .. kang x pasal2 cair lak. lepas hias kek tu simpan dlm peti ais utk sejukkan whipp tu .. haaaa baru bestt..

No comments: