Thursday 25 November 2010

Spagetthi vs Mee

Salam,

kat rumah ni hari ni ada kes lambakan makanan. apa tak nya. Padprik Ayam semalam ade lagi skit. today pulak masak Daging Merah. ala ala restoren Thai pulak, aku yang konpius. ni kat Thailand ke kat London nih. anyway aku memang suka Thai taste. masam masam pedas. segala menu Thai semacam membestkan lah. mengundang selera makan better than Indian Food. tapi kat London ni macam glamour Indian Food je. restoren Indian Food ada merata rata. Orang British suka Indian Food di samping banyak gak kaum India kat sini. Pakistan pun tumpang sekaki. siap delivery service lagi.

kalau demam deman menu pilihan tomyam. pedas dan masam. boleh mengkebahkan demam lah. macam tu punya syok makan tomyam kalau tak sihat boleh mengigau manggil manggil Bang Tomyam ! Bang Tomyam !

Daging Merah tu bukan Daging masak sambal bertukar kale jadik merah ok. ini betul punya Daging Merah. rebus daging dulu baru potong nipis then baru masak dengan sos tiram sos tomato dan nampla. hiris bawang jangan lupa. tapi tadi daging tu kejap sangat rebus gaknya liat sket macam selipar jepun. haha macam penah makan selipar jepun. aku agak agak je. rasa dia tak lah keciwa sampai nangis. Anak anak tak berapa suka kalau masak daging macam pelik rupa dia. soo berlungkus tumus la aku menggegarkan dapur empat tungku masak serentak dengan Spagetthi Bolognise. Tungku 1 - Rebus Daging (Masak dulu api kecik), Tungku 2 - Sos Bolognise, Tungku 3 - Rebus Spagetthi dan Tungku 4 - Daging Merah. WOW berkepul asap kat dapur. mencungap masak. macam ada pesta makan makan pulak. padahal masak untuk femli je. gitu la kalau dah jadik emak emak..

Daging Merah dah siap makan dengan kenyang nya bersama DC. Sos Bolognise blom siap reneh. Lepas solat isya' (7 pm) baru boleh makan Spagetthi Bolognise. sengaja masak LAMA sebab nak bagi kuah pekat. baru bestt. aku bawak keluar je Spagetthi sambil jerit "Sapa Nakkkk" apa tu ? wahhhhhhhhhh Spagetthi Bolognise OUR FAVOURITE. Thanks Mama.
Hakim kata. sambil lompat lompat pegang mangkuk.

dah tinggal 1/3 dah. hampir licin sebelom esok.


aku tahu sangat mereka memang suka gila gila dgn Spagetthi Bolognise. tiba tiba senyappppp semua makan. dengan kusyuk. seronok lah tengok dorang makan. aku pon dah sebulan tak membikin bolognise. mince meat betul punya mahal. kebetulan bersepah carot dalam lemari ais. soo seronok la menterjunkan carot potong dadu dalam sos tu. dengan cara ni je nak bagi mereka makan sayur dengan RELA. kalau tak suruh makan sayur mengalahkan nak bagi makan ubat. ubat senang je siap mintak lagi. ih ih ..

sos bolognise tu kat sini murah la. brand tesco la. tak sampai £1. kena pastikan yang ada 'V' stand for Vegetarian. selain mencari yang Halal. mencari yang murah adalah fardhu untuk kami. eh macam boleh pakai lah slogan ni. termasuk lah Spagetthi verses Mee (Egg Noodle). Mee tu dalam pack 200gm harga £1 padahal spagetthi 89p sebanyak 500 gm. itu berat belum rebus. kalau dah rebus makna dah kembang lagi banyak la. boleh rebus sikit sikit kalau nak makan. yang belum rebus boleh simpan tahan lama. aku selalu je goreng spagetthi tu buat gaya goreng mee. tak nampak beza pun dari segi rasa malah sedap je. Mee kat sini sedap. quality wise takde asid borik 3 hari je dia punya expired date. tapi tu laah kalau quantity banyak untuk yang ramai macam kami ni kena pilih spagetthi la sebagai substitute.

anak anak makan banyak hari ni. siap pesan mama jangan habiskan besok kami nak makan lagi. aik ? arini je korang dah habis 3/4 piuk lorrr.. ok ok sorok sikit untuk breakfast besok.

kalau stakat aku masak kari, masak kurma, masak sup ayam, goreng ayam, goreng ikan takde nya la aku nak papar kat skrin monitor ni. ini kira bertaraf bombastik dan jarang ketemu di rumah ini.

apa lagi buat laaa buattt.. jimat duit kekanda korang .. :) boleh makan dengan banyak dan berULANG ulang sampai esok masih ada.

2 comments:

Anonymous said...

balik mesia boleh buat kenduri resipi ni k...haku pun x reti buat...huhuhuhu

fr : sufi

Rafidah said...

boleh saja.. beressss.. ngko beli je bahan aku anytime bole buatkan.. (bahan ni kat M;sia mahal)