Thursday, 17 March 2011

lauk tanpa bawang

tipikal menu asia confirm ada bawang kan kan. ehh tetiba berhati mulia nak bagitau menu yang tak guna bawang. takkan bawang takde kat umah kau ngamuk ngamuk ngan husband hentak hentak pinggan kat sinki kan. aku suka masak benda benda simple yang ala ala femalas punya masakan. letih la kan tengok menu masak bahan sampai 2 - 3 mukasurat. pastu habislah ko pusing pusing keliling dunia carik bahan tak jumpa. terus tak buat. tension jek..

kebetulan kejadian ni saving bawang merah dalam umah adalah zero..

kali ni sempoi gilos.. main perap perap je simpan dalam lemari ais. nak makan masak je. semudah ABC dan 123.. bagus diperlakukan kepada.. ayam ayam ayam.. kalau daging gajah boleh makan kau pakai la gajah punya daging. statement DC kalau lapar tahap kebulur.. "abang nak makan GAJAH ni!" haih..

-ayam teriyaki-

yang ni tak payah susah susah peluh puluh dahi bagai. sonang yoo .. gila senang. tak sempat peluh nak kluar terus terbantut.. bahan ikut sesedap rasa depen kat bape juta ekor ayam kau nak buat. main rasa rasa je ni. xyah sukat2. leceh..

ok pelakon utama resepi ni tentu lah AYAM (separuh ekor). itu kira hero la.. ok heroin nya MADU. bwang putih 3 butir dan halia sinci (parut/tumbuk). kicap masin, gula dan garam sket je. kau ramas lah dia bersekedudukan dengan ayam. DAHH siap. simpan dalam petisejuk. minima sengah jam. maxima seminggu .. eh tak la sampai seminggu. seharian dah la.. pastu masuk dalam oven boleh. biau sampai masak. nak masak atas dapur pon boleh ajaaa..kena kacau gaul takut lekat. api pelahan. efek bagus kalau pakai non stick koli.

tapi tu lah masak menda perap perap ni kena plan. aku slalu tak plan nak masak. kadang kadang menungg tengok ayam ... apolah aku nak bikin sama kau ni ayam. perap ni kena plan besok nak makan hari ni buat..haaa camtu la.

kalau ada kederat xtra rajin lauk ni makan la dengan nasi ayam bersama salad2 pakej tu. best jugak.

dah dah pegi buat..

6 comments:

manueng said...

huhu...plan nak masak nasi ayam sok...bleh la guna resepi ni...hehe;)

p/s: rumah ni nye bawang besar tlebih2...huhu

YAYA AZURA said...

menyelerakan...tak de bawang pun sedap..

faryahya said...

elo fidah..ni msa bile ko buat....ko kata beli keta...kereta honda jazz ke. Nanti bawak balik malaysia tak...

Rin_Aff said...

nmpak lazat...bole try laa..
awak kreatif...xde bawang pon bole masak...hehe

Rafidah said...

faiz- rajinnya bujang ni..bagus bagus!

yaya- budak2 suka la sbb manis kan..

kak farid - keta? isk mana mampu beli honda jazz tu. lagipun x muat la kami kan ramai..hehe honda shuttle je model lama 1998. xtau la nk bwak balik malaysia ke tak.:)

rin - mmg lazat. yg penting senang nak buat.. terpaksa jadik kreatif :)

manueng said...

bese la kak...uk ni mahal sume...nak jimat kene masak sdiri la...huhu

p/s: tp bila dtg malas duk order mknn pakistan jugak kdg2...hehe =p