Wednesday, 23 March 2011

sambut ala kadar

sempena hari tua mama lagi setahun hari ni.. tetiba.. pagi tadi ayah berkata

DC : meh abang buatkan kek untuk sayang..

aku : hah? betul ke ni?

DC : iya.. (sambil cek resepi internet terus masuk dapo keletang keletung)

aku : OK OK ..

lepas sejam ...

TADAAAAAA


whoa whoa.. kek cekelat.. hamboi kemain siap topping coklat masakan lagi kau.. haha.. comel la abang ni.. sayang dia..

sedap ok kek ni. walaupon presentation nya xde la sechantek macam chef handalan yang buat. tapi sebab di buat dari hati.. maka sedap nya berganda.. WOW! ko tak caya ke dia buat.. serius weh memang dia buat..

memang dia yang mix the mixer. dia tuang dalam loyang. dia bakar. aku ? tolong tengok je la. kan aku birthday women arini soo kena jadik MADAM.. haha.. eh tak lah aku tukang carik barang tersembunyi. mana tak nya.. "sayang mana mixer. sayang mana vanila esen. loyang bulan ni mana letak" heh terpekik pekik manggil aku carik barang tak jumpa. sooo aku kena skali la tolong buat.. aku tukang sukat sukat timbang kati.. ejas api. topping tu aku yang mekap kan.. hihi.. hasilnya serius SEDAP.

dah tengahari tu .. dia amik Hariz terus pi beli ayam.. skali lagi tetiba "takpe takpe sayang rehat .. biar abang masak.." fulamak full servis ni.. "nak masak apa tu?" aku tanya. "nasi ayam" cewahhhh ok ok cepat skit eh.. madam lapa ni.. kahkahkah.. hari special bergurau dimaafkan.. ehe

sejam lepas tu .. ok jom makannn...


alaaa tak nampak pulak ayam bakar salut madu. ceehhhh macam nasi ayam hainan kat gerai taman melawati lah.. delicious. Puteri pon kata "nak lagi nak lagi nasyik ciken".

sebelum makan tu Hakim panggil mama "i want to show and give you something" .. "apa dia" .. "this is for you"

waaaa.. suwet nya anak bujang aku. DC kata dia beli dan pilih sendiri pakai duit 'chore' dia kumpul yang kami bagi. ahhh terharunya mama !

Hakim siap tulis..

anak lelaki jarang nak buat benda benda macam ni. selalu aku dengar kawan kawan yang ada anak perempuan yang rajin bagi kad kat mak dorang. nampaknya Hakim dah ada perasaan nak buat mama rasa happy dan tersenyum ..:)) lagipun kat skolah rajin buat event dan bagi kad kad ni.

so hari ni mama punya perut full servis kenyang luarbiasa. kami sekeluarga sambut ala kadar je. tu pon dah BEST dah.. apesal la birthday setahun skali eh.. kalau tiap bulan kan best.. kikiki...

10 comments:

YAYA AZURA said...

selamat ulang tahun kelahiran ye..
tapi yg ke brape?
best ek dapat jd mem sehari..hihi..suami siap buat kek n siap masak tuh!

manueng said...

happy birthday kak =)

terer gak suami akak masak... tp opkos la tak dpt lwn tuan dapur kan...hehe;)

Rafidah said...

yaya - yg ke 33 dik.. hehe.. tua sudaa.. woh sronok ah jadik madam..hihi thank eh wish

faiz - thank for the wish. boleh je masak kalau darurat..hehe

nuruljannah sukhri said...

selamat ulangtahun kak.. best nye bila2 anak2 buat semua ni..mst tersentuh kan dapat hadiah cam tu..mahal atau murah tak penting, yang penting dari hati..mcm kata akak kat entri ni td

rafidah said...

jannah - thanks for wish. nanti bila baby dalam perut jannah dh besar dan buat mcm ni jannah pon akan rasa mcm nak nangis terharu :)

ishamizu said...

KFidah, happy 33rd birthday! u still ook young la, kak! jeles ni, apa rahsianya? hihi..

Wah so sweet la husben akk buat kek, msk nasi ayam..presentation mmg tk ptg, jnj husben kita buat, kn! itu tandanya sayang! ;)

Wow, n3 bwh nk dpt preent gi jln2 Europe eh??bestnyaa...sy pun kaki dh gatai2 je ni nk jalau jauh..hihi..tgu mak dtg la nti..

Tk care..may Allah bless you always..:)

Rafidah said...

Izu - hahahah xde la muda nya.. rahsianya.. buat lawak dan ketawa banyak.. kakakkakaka..

tu lah kdg2 ok jugak sesekali jadik Madam besar ni. tapi kalau selalu ternak lemak la akak.. :D

tu la Izu lama lagi kan kat sini boleh la plan betul2 pegi jalan tour habis semua negara kat europe pulak. kami nak pegi seberang sempadan je. itu pun dh bersyukur.

thanks eh wish and the doa. AMIN

CT annie said...

wow ... romantika jugak cik DC.. yg paling best buat cake tu yg kena appriciate..mahal tu x penting nampak mcm sedap aje kek tu ..

Rafidah said...

ct - itu lah terkejut jugak bila dia tiba tiba kata nak buat kek pastu terus masuk dapo.. ekeke..
memang sedap pon plus plak topping tu. anak2 cakap napa ayah buat sikit sangat. tak puas makan agaknya. dia nak buat banyak takut tak sedap pulak..

Anonymous said...

bagus tu .. wajib bg galakan.mesti rajin DC masok dapor.. hehehe