Monday, 20 September 2010

Food Fayre @ Brunnel Uni.



Salam,

16 Sept 2010 (Khamis) - ni kiranya story back dated laaa..ada event Food Fayre kat Brunnel Uni. sempena new intake student international nak memperkenalkan negara melalui makanan dan pakaian la pendek citer..

gamba kat bawah ni booth Malaysia.. ada byak lagi booth tapi negara lain la kan.


aku duduk kat UK ni pon bukan nya hari2 jumpa org Malaysia kan.. soooo bila ade event2 camni kena lah pegi campur orang. kitorang bawakla makanan yg tredmark M'sia bagi dorang rasa cemana makanan M'sia.. aku?? aku bawak cekodok pisang laa mcm aku citer kat entry yg lepas.hahha.. sempoi kan. tu pon mcm terpelik pelik jek muka dorang makan. klaka jugak..

member2 lain ade yg bawak kueh .... buah melaka, bingka pandan, karipap, nasi impit, rendang ayam, kuah kacang, bihun goreng. bukan stakat student international ajek yg enjoy. kami2 yg M'sia ni pon enjoy jugak membalun..huhu..best best..part nak terangkan apa ingredient dlm makanan tu erkk mcm pening. walaupon kengkadang berkerut jugak dahi mereka dengar nama bahan kan. kalo kat m'sia takde lah heran sangat sebab nama2 bhn2 mcm slalu dengar.. sini pulak semua bahan nak kena translate english.. sudahnya jadi terpikir2 apa lah bahan yg digunakan yeh.. bagi contoh 1 laaa.. cekodok bilis.. bilis apa yaaa?? dried anchovy.. pelik gak nak nyebut. tapi kalo dh lama kat sini kedengaran normal .. masa memula datang nak translate garam pon boleh lupa..hahaha... bab nasik impit lak cemana?? cuba korang try.. adakah.. rice square..atau rice cube atau hard and soft rice..heheh..tu blom part lagi susah ..ingredient dalam rendang..:)

penah jugak beli SERAI kat tesco.. cashier tu ntah org turkey atau arab ntah.. berkerut dahi tanya aku macmana masak 'lemon grass' (bukan rumput limau tau). dia mcm ingat kami makan gigit2 serai tu gaknya.. hahaha.. bila aku ckp tak makan just nk dptkan rasa serta bau.. dia lagi kerut dahi.. kesian dia. sure tak tido malam mikir cemana nak makan serai tuu..

part lain pulak slalu confius rempah ratus.. nama jintan manis, bunga lawang, jintan putih, biji pelaga.. siap study dulu kat internet. nak tahu nama dlm english punya pasal. lps tu tengok kat botol2 tesco kalau biasa nampak rempah tu kat m'sia bole laa amik .. kalo tak baca aje lah nama dia yg pelik2 itu..

anak2 lak sebut KETCHUP tu .. sos tomato ikut stail org sini la kan.. tiba tang aku tanya nak kicap atau sos tomato?? konfius budak2 nieh.. mama lak sebut ketchup tu maksud kicap kipas udang dorang lak ingat sos tomato.. pening nya la hai mula2 dh lama2 tu dh biasa..

apa2 pon pengalaman mengajar erti kedewasaan .. falsafah skit..hehe

skian dulu diary back dated aku..

No comments: