Thursday, 2 September 2010

Story ke Cardif (I)

Salam,

nak citer pengalaman SENDIRI pegi Cardiff.. ni pengalaman sendiri ye. pengalaman orang aku tak tahu yg aku tahu pengalaman sendiri .. heheh..

30/8 - 7.30 am dah stand by kena keluar keluar keluar rumah .. punya lah awal padahal nak nek bas pukul 10.30 am. betapa awalnya kami. yela dok pikir ntah kut2 ade menda2 yg boleh halang kami untuk sampai kat Victoria Station pukul 10.30 pagi.. sbb tu kena kuar awal. preparation jgn kata lah adehhh tak tidow malam la mikir apa nak bwak, brape baju nak bawak, bekalan makanan lagi eh banyak lah.. sampai kan DC, diri sendiri dan anak2 kena pakai baju apa pon kena pikir. pikir banyak sangat letih otak tahu.. seorang suami dan 4 anak mcm2 pikir. naik bas pulak tu, kena standby rain cover takut kalo2 ujan. kira seminggu sblom nak pegi tu dh stat pikir tau. advance tak .. tu blom bab booking2 lagi sebolan dua jugak lah book tau.. yelah booking awal boleh dapat tiket murah camni la idup berbasickan kewangan bertahap minima xde ape dlm kepala melainkan murah murah murah murah dan murah serta murah.. banyak kan murah..

sebenarnya lawatan ni DC yg plan sebab dia kata alang2 di dah kena pegi Cardiff utk present paper soo dia akan book travelodge sensorang sooo niat dia bawak kami sooo kitorang pon ikotlahh.. tup tup dia dah book tiket bas utk kami berENAM. lps book tiket tu wahh kena stat dah pikir. nak kena bwak BUGGY yg tecit sbb nek bas MEGA BAS kena lipat stroller. soo Hariz tak dapat naik buggy BOARD sebab susah nk bwak. so kami bawak beg baju yg tarik small 1, back pack 2. stroller buggy, bag camera, cuba bayang sarat tak kami. Aku dan DC bwak begpack sorang 1, DC tolak stroller, aku kena pegang Hariz yg suka lari2, Hakim dan Hazim kena tarik beg baju. tu pon terhoyong hayang tarik beg. tgok dorang dh penat aku pulak tarik. susunan akan berubah bila jumpa tangga.

pagi tu kluar rumah sama2 dgn Cik Irma. dia stuju nk tunjuk jalan ke Victoria Station sebab kami pon 1st time nek bas soooo best laa xde le sesat barat dgn anak2 yg berderet nieh. oleh krna Irma dah tunjuk jalan maka TERsangat lah awal nya kami sampai kat sanun .. dok melangutlah kami nunggu bas sampai anak2 pon boring. bila boring mcm2 perangai yg kluar. masa pon kena plan betul supaya tak awal dan tak lewat sangat. THANKS a lot Irma !!

perjalanan bermula tu OK la anak2 dah letih sebab bangun awal pagi jalan kaki kesana kemari mengejar tube utk nak ke Victoria Station soo tenaga dah kurang maka TERTIDUR la mereka sepanjang jalan selama 3 jam. bagus bagus xde byk kerenah sgt .. mama pon meng'qada lah tidur jugak .. senggut2 sbb tak tahan ngantuks. DC kata dah nak sampai Cardif tu sebenarnya nak tunjuk jambatan panjang menghubungkan England dan Wales tapi bila tengok aku tido sampai terNGANGAAA mulut tak jadik nak kejut.. (sambil buat gaya aku tido) tapi aku tetap menafikan.. hahahaa


Mega Bus ok la utk tambang murah. bas bersih. dlm dia cantek. xde vadalism nih. xde conteng2 ayat2 cinta. seat terkoyak ke TAKDA ok .. tak dibenarkan makan dan WAJIB pakai seat belt. (ada signage larangan ni) ni la unik nya UK . tgok la cemana dia educate rakyat dia siap2 buat rule xleh itu xleh ini utk safety kita jugak kan. selesa lah kami sepanjang jalan. view sepanjang jalan tak brapa nak menghayati kan .. sbb byk tido dari tgok view hahah alaahhh mcm balik Muar je.. kalo balik Muar tu tgok Sawit, Getah.. tapi kali nih view padang gembala biri2, lembu selang seli dgn hutan. masih lagi GREEN .. tak mcm London dah tak GREEN .. London banyak ASAP.. hehehe

tepat jam 1.30 petang sampai la kami kat Cardiff, Wales. jakun jugak tgok signboard mereka sume 2 bhasa.. 1 bhsa Wales 1 lagi bhsa English. isk isk mereka tanak mengaku mereka sebahagian dari England.. apa2 lah Wales. 1st impression tu boleh laa tak sesak dan tak terlalu ramai manusia sangat2. pe2 hal carik soping komplek dulu kena beli stok makanan. bila baru sampai bearing pon masih tak betul dan tercarik carik. lpas singgah M&S beli Roti, Telur, (beli yg tak boleh bawa dr London) terserempak dengan Ridzuan dan Haiza. Lelaki nya student Master dah nak balik sooo borak2 dia tolong bagi bearing utk ke Travelodge dan bagitau mana nak carik mknn halal. sooo selamatlah buka puasa kami petang tu hingga 3 hari berikut makan Chicken Cottage.. jimat kann.. thanks uolss..


3.30 ptg check In travelodge terhegeh hengeh menghangkut beg kulu kilir hoyong hayang bwak beg. so kita letak beg kasik aku tido 1 jam pas2 kuar balik baru bole jalan2.. anak2 pulak dah caj bateri (tido) kat dlm bas sooo tenaga tengah banyak daripada lompat2 dan musnahkan reta benda kat situ moh le kuarr dari hotel itu. 1st day tu DC lom stat layie conference dia maka santai2 lah dulu.. snap sana snap sini .. best lah.. sampai waktu nak buka pose baru balik. petang tu buka pose ala sempoi.. nasik, ciken cottage taruk kicap. ok laa nasik cemana makan nasik.. heheh usaha bawak rice cooker wooo Thanks Mis..bagi pinjam piuk comeyy.. petang tu kami pegi Cardiff Castle tu yg paling dekat dgn town dia sooo just tgok2 je lah Castle tu .. rhope2 nya nak masyuk bayo. xde le masuk snap gambaq dr luo je le. £10 seorang dewasa ngko.. mahal.. lupakan yea. maka kami lawat2 Castle tu kat luar aje. boring la sket sbb tgok dinding jek..


pas2 round2 town Cardiff. xde ape pon yg lain sama jek mcm Uxbridge Shopping Complex kan .. cuma banyaaakkk sangat pilihan kedai. dari yg semurah Primark sampai lah semahal John Lewis.. kami beli apa?? tengokk aje. sbb xde bajet soping2 nih. hari pun dah petang soo balik smula ke Travelodge sbb nak msak nasik utk Buka Puasa. kesian jugak tengok Hakim Hazim jalan jauh2 penat2 pun still puasa jugak. sebab kalau tak puasa pon makan menda2 merapu rapu so xde guna gak. cuma melepekkkk jek keletihan. kami bawak stok maggi banyak. anak2 ape lagi suka kemain lee.. makan maggi lauk ayam goreng .. boleh ! dah sakan berjalan pon still tido lewat jugak budak2 tu. banyak lagi tenaga korang yeh.. entahlahh..



end for Day 1.


No comments: