Sunday, 26 September 2010

Malaysian Night - Trafalgar Square

24/9/2010 - pagi tu husband Kak Izan nak pegi jalan2 ke London sooo ape lagi DC la jadik tourist guard nya. aku ?? aku nak pegi jugakk.. bukan ape sangat, saje je nak tenguk cemana la suasana Malaysian Night kat Trafalgar Square tapi tak boleh pegi..huh !.. sebab anak2 kan blom balik skolah lagi ..harus la muncung ... DC pown bagi cadangan nanti dia akan balik awal then dia bawak aku pulak dgn anak2. maka boleh senyum...

be4 pegi tu dengar org citer suasana mcm pasar malam kat M'sia. tapi yg ni mereka kumpulkan semua restoren2 citarasa Malaysia kat London ni akan bukak gerai booth makanan termasuk brg2 makanan buatan M'sia dan bercitarasa M'sia. untuk orang yg dh lama tak balik macam aku ni mungkin sesuai kot. kot2 ade le makanan yg tak boleh aku buat dengan tulang 18 kerat ni. boleh la ku rasa kedeliciousan nya kan. kiranya macam malam itu adalah MALAM MALAYSIA DI LONDON.

lepas anak2 balik skolah. rushing tukar baju, rushing makan alas perut, rushing minum teh, rushing bersiap then aku lak rushing masak utk tetamu dan DC yg akan balik jap lagi. janji pukul 4.. sekali dh 4 lebey pown lom sampai.. hukhukhuk hati sudah macam tanak kluar bunga. anak2 siap, mama siap, bekalan siap, nasik dan lauk dh siap. sedang elok je aku tengah makan DC n husband Kak Izan serta rombongan anak2 pon pulang. bunga yg tadi tanak keluar dah kembang.. hihi. DC rushing makan, solat, rushing toilet maka kluar pulak kami sekeluarga bersama keluarga bujang dh tunggu kat Tube Station.


korang rakyat M'sia kena rasa bangga tau mat saleh sini suka dengan M;sia sebab sesampai nya kami kat sanun ramai warga negara asing termasuk warga British memenuhi ruang di sana sini. kitorang and the bujengs geng berlepakan di Trafalgar Square bersnap sana snap sini hingga malam. petang tu round dulu cari makan pelik2 yg nak di sambar sebagai santapan. semua ruang depan gerai FULL seFULL nya. bila kitorang dh jumpa port baikkk punya dekattt ngan toilet. sbb anak2 senang nk g toilet kerna sejuk berangin brrrrrrrr.. dan utk berwudu' . DC pon meriki2 makanan sementara aku sebagai penjaga port dan mengawal anak2 main. kiranya malam tu kitorang full swing pecah record berada di luar tanpa ada tempat tertutup.

mula2 rasa mcm kebal la diri ni lelama bila dh masuk malam tu rase sejuk menyengat. mungkin baju kami tak ckup tebal. tapi anak2 memang kebal tetap maintain walau sejuk bedi. aktif mcm musim panas aje dorang ni ..haihh heran aku. mungkin dh adapt gaknya.

setelah sejam beratoo.. DC bwak rojak pasembo.. OK la not bad. dgn harga £3 utk 1 bekas.. phewwww.. mahai nak gile. skit lagi akan gile sbb aku suka congak congak dgn beli bahan £6 (sbb beli 2 bekas) dapat makan 1 femli. mak aihhhh.. mencekik leher betol dorang ni .. ni laa sekali je.. 2nd trip tu nk carik mee goreng mamak hampir sejam brato makanan pon habishhhh.. cis.. dapat ayam goreng jek.. dlm hati kata aku goreng pon sedap gak. tak leh kata kuat2 hehehe..

tengah lepaks2 tu terjumpa Aidi geng Brunnel. snap sana sini lagi. then dh pukul 9 malam baru dorang ajak nak pegi bergambar view London Eye dan Big Ben. sooo kami pown dgn lalalalallalal pon pegi..

waaaaa terjakun la kejap utk kami2 yg tak penah kuar malam sebegitu lewat berpeleseran di Kota London bila melihat view diwaktu malam yg asyikk.. gemerlapan lampu sana sini. meroyan gak laa amik gamba.


overall nya..night market tak de le best mana pong.. tengok performance tarian2 melayu kann.. zapin inang chak pong gamelan silat byak lagi laahh.. kat stage pon OK gak la. TAPI bab tenguk view London waktu malam memang SANGAT BEST..

lepas berpeleseran tu kitorang pown pulang. 10.30 malam baru nak gerak balik. naik Tube Circle Line, tukar Metropolitan Line hampir 12 malam sampai Uxbridge. jalan kaki lagi nak sampaikan ke rumah pukul 12 lebih baru sampai rumah.. anak2 pon dh merengek sana sini mungkin sebab sejuk. kesian kamu. besok pagi plan ke CBS pulak..ayokkkk marathon berjalan sakan.

sampai umah jee sedang elok jek tetamu (Kak Izan n femli) pon baru sampai dari pegi jalan ke Surrey rumah kawan dorang. ehhh serentak pulak sampai yea..

3 comments:

Ana said...

mana gamba pasar malam trafalgar square dot? nak gak tengok camana ghupenye...gamba full view big ben ngan london bridge ada tak? dot..kalau ko baik ati..kirim la kt aku fridge magnet from uk..alamak nk perbanyakkan collection jer...nak gi uk tah bila zaman le...

Rafidah said...

gamba banyak kat DC punya Album FB. tajuk Malaysia Night 24 Satuday... check it out hehe alaa Na stakat Fridge Magnet no big deal laa.. settle punya..

Ana said...

mekacih la dot...aku nih sapa2 staf bmi yg pi kursus ke jalan2 ke obersea..tu la menda alah yg aku nak sgt2...plus cokelat! thank u in advance la for your kindness...