Wednesday, 29 September 2010

Pantang

Salam,

Autumn utk tahun 2010 ni, udara dingin sedang menyengat kitorang kala hujan membasah bumi. tak hujan pown sejuk kalau hujan lagi lah bertambah sejuk. dalam rumah pon sejuk luar rumah lagi la sejuk. ruang tamu pon sejuk kat dapur bertambah sejuk.. banyak kan pantun aku.. haha..

dulu2 memula dtg sini heran nape omputeh ni kebanyakkkan rumah mereka suka pasang kapet. toilet pon kebanyakan rumah cuma 1 setiap rumah. rumah ni contohnya 95% adalah kapet. lebihnya tika getah jek. tu pon toilet dan dapo je. lepas tu rumah sini banyak pintu. setiap ruang ada pintu. nak masuk bilik dh tentu berpintu. dari ruang tamu ke dapo ada pintu. toilet memang ada pintu la kalau tak indahlah mengintai kan .. ruang makan dan ruang tamu pon berpintu. pendek citer pintu sangat ramai berbanding penghuni rumah. terpelik pelik la aku du sibuk dok ngira brape pintu kat rumah ni. semua sekali 10 pintu .. banyak kan .. mungkin rumah ni agak lama usianya beratus tahun tau.. ratus.. fuyoooo kalo kat mesia dh jdik rumah hantu dah. rupa nya semuanya berSEBAB..

tu la bila tak terpelanting kat negara barat yg ade 4 musim ni memang la sampai kiamat tak tahu. sungguh jakun. ye lo dorang pasang karpet seluruh rumah kecuali toilet dan dapo sebab kaper kan penyerap sejuk. kalau pijak kan kurangkan sejuk laa. mungkin sejuk masuk ikut celah2 bulu2 kapet. agaknyala kan.

kenapa banyak pintu pulak?? ye laaa bila musim sejuk nak datang kena tutup pintu supaya udara terperangkap dan sejuk tu takleh masuk. kita kurung diri dalam tempat tertutup jgn bagi sejuk tu masuk. owhhhhhh panjang muncung meng'ouhhhhhh'kan. masa Autum dan Spring yang sejuk nak jimatkan gas, heater tak payah pasang pon takpea.

toilet tak leh la ade kapet pasal kalau bashah hapak lah baunya. camtu gak ngan dapo. tapi kalau pesen lama punya rumah ada yg berkapet ..huh jenuh la mandi ala kepit gitu punya la tanak air mercik kuar kena kapet. takde kebebasan dalam bermandi manda. sebut pasal mandi .. org puteh jarang mandi sbb tu gg kuning..haha eh ape kena mengena mandi ngan gg. gg kuning tu sebab minum arak lah. jarang mandi sebab udara yang sejuk kering kalau kerap mandi akan mengeringkan lagi kulit rasa bersisik. boleh jadik ikan duyung..caya tak.. bagus kalo tak caya. kiranya mereka ni mcm ANTI AIR la.. sungguh anti air.. sbb tu toilet hanya 1. rumah pesen baru dgn develepor baru baru la jumpa toilet lebih dr satu sbb jaman skang dorang dh tak anti air. ye laa air bersifat sejuk menbedi kan.. tu yg tak suka tak suka.. agaknya laaa

bila tempat2 yg xde karpet ni mula laa terjengket jengket kaki aku nak jalan. soooo kena la pakai ala ala orang pantang kan. bukan pakai pilis, makan jamu tu ..bukan bukan.. aku pakai STOKIN 24 hours tahu.. kalau kat Mesia sure rimas tak bebas kaki tu rasa terkurung. kat sini best pulak pakai sock tau. rasa warm je. tu la beza nya dok negara panas ngan negara sejuk. Puteri pon tahu dah.. kalau lepas mandi dia lak yg mintak pakai 'shoccskkk.. shocckkk'. kalau dia, aku suka pakai kan dia tight (mcm skali ngan sluar tu) kalau dia pakai skirt laa..

kalau kaki sejuk boleh kebas dan kejang sapa tak tahan menderita laa sampai tak boleh masak.. eh boleh kan kebas kaki tak boleh masak ada kaitan kan kan kan..


cantek tak kasut aku yg gebus itew.. beshh woo pakai kat sini WARM je. kalau kat Mesia ni jumpa tepi jalan pon tak kutip kan. nak buat hape kalo amek pon. bukan leh pakai panas..

tapi kasut ni pon pakai time pertengahan autumn, winter hingga early spring.. summer kaluu aku pon baling gak dlm lemari..

harga kasut 50p (RM2.50) ..geram tak ?? hehehe

adiosss...

1 comment:

armouris said...

info tentang gigi kuning di SIHAT SELALU - Gigi Kuning