Friday, 10 September 2010

Malam Raya


Salam,

9 sept 2010 - ewahhh tajuk macam best gilek.. kalau ckp pasal malam raya seolahnya mcm terbayang la adegen sebok2 kat dapo prepare masak2 utk makan besok sebab besok raya.. sure bau2 rempah, bau2 santan, bau2 tumis2 kan kan kan tapiiiii adegen kat sini bertentangan dengan adegen yg aku sebut kat atas. sedey tak sedey kan.. ehh korang mana sedey sebab korang kat M'sia adegen best best.. tapi adegen aku tak bestt..

xtvt malam raya aku.. adalah jatuh kepada adegen buat sekut raya.. ade ke patut.. org len buat kueh raya last week ramadhan. aku lak buat kueh maratoon 4 jenis kueh skali hadapp hamik koo.. kematu punggong wooo seb bek DC udah prepare beli dapo portable bole le bersila kat dapo kalo tak abis urat sarap aku terbeliat.. maklom le udah byak urat putus sejak melahirkan 4 anak ni..hehe..

kueh ape..? alooo peberet DC lee rempeyek. pastu yg lain2 tu biskut ala2 cookies omputeh je laa budak2 suka makan kan. pasai apa yg aku gile pi buat malam raya ..sebabbb kalo aku buat sebelom mlm raya sekut2 tu akan jadik sekut puasa..kahkah ye la udah habis dirembat anak2 ni haa.. kalo buat mlm raya haaaa baru betul sekut raya.. apa apa saja la kan .. kukies lain biskut choc chip, biskut pandan, biskut strawbery, biskut cornflake ... udah le tu.. kira 5 jenis gak le.. stat 12 tghari habis 1 pagi .. tu pon onn off dgn buka pose lagi. tak termasuk ramai pembantu makmal yg nkk nolong tu haiiiii puteri pon nak jugak nimbang tepung dgn butter.. tak yah laa nak oiiiii besaq nanti la bleh blaja. okehhh.. kiranya malam raya tu umur aku sehari tu dihabiskan kat dapo je laa.. masa tu jugak aku buat prep bahan2 masakan nak buat utk raya.. byak la nk prep bahn masak utk raya.. kerisik laa, goreng kacang laa.. bikin nasik impit laa.. eh tak tertaip laa.. cehhh preparenya mcm nak buat rendang semua bagai padahala tidak pon..

dengan itu aku ngan DC pon sepakat tidak mengasapkan dapo dgn masakan raya.. pelik takk pelik?? takde la pelik sangat2 sebab ni kat London kan.. kalau ko duduk kat kampung Baru ke ..duduk kat Muar ke.. duduk tanjung malim ke memang la pelik tapi duduk London normal laaa.. hahah bukan malas bukan bukan.. pikir2 sebab besok raya pon ada jemputan raya open house kat rumah member2 kn soooo kita makan saja le kat rumah mereka. hehe jangan membazir sahabat syaitan. sebab aku pastii kalau aku berlungkus tumus tertonggeng tonggeng kat dapo dh tentu tak berusik mknn tu nnti sooo OK kan kalau tak masak. kesian kawan2 yg buat open house kalau mknnn merekatak habis kan membazir ceh wahh nak slamatkan diri dari dipersalahkan..

lagi 1 sbb yg nampak mcm tak salah kalau tak masak ialah.. besok jugak member DC, Sham dari Reading nak mai beraya kat umah. soo skali harung la kan.. xyah buat keja 2 x kan kan kan.. time kasih sebab hangguk..kehkehkeh

penutup malam raya xtvt wajib utk org mcm kami yg tercampak kat London .. dah tentu le telepon femli kat mesia sbb waktu tgh2 malam laa dorang kan awal pagi raya soo wajiblah mintak mahap sume bagai.. memula DC laa tipon mak dia .. baru je dia ckp "mak..c.din mintak maaf yea mak,halalkan makan minum c.din yea mak, apa2 yg c.din buat mak terasa hati ke..c.din mintak maaf yea mak" lepasss tu terus le dengar mak dia menangis terisak isak .. syahdu la xtvt penutup mlm raya kami. kejap je DC cakap dgn mak dia sbb dia kata mak makin galak nangis soo xleh ckp lama2 kesian kat mak.. aku pun turut berkaca mata.. lepas dia ckp ngan abah dia aku pon col mak aku. aiseyyyy..telefon h/p mak kan baru je hilang lastweek soo nombor yg baru plak xde. col supi soh bagi new number phone mak dia kata no yg sama.. laaaaa.. mase tu dh waktu org solat raya pulak kat M'sia. sudah tak larat nak tunggu lagu sebab klopak mata dah berat sangat2.. aku pon tertido soo besokkk pagi2 moning laa jawabnya..sedeyy x dpt ckp dgn mak..

jom jom tgok kueh raya aku..

cookies raya tu tgok laaa.. susun dlm botol ala2 cut cost. prasan tak pakai botol coklat spread. jenuh gak ngumpul botol2 tu sbb mmg plan nak taruk kueh mcm chantek je botol tu kan..recycle je laa jimattt.. bajet murah..haha

cuba perati betol2 kaler sekut tu .. coklet, kuning, hijau dan pink.. hahah memang sengaja nak buat kalerpul sebab mcm nampak banyak.. padahal sikit jek jenis.. ni yg dh simpan dlm balang .. ada lagiii simpan tmpat len. sebab 1 adunan banyakk pulak dapat sekut tuu jenuh ralit aku ngerjakan sekut tu tau..



haaaa tgok aarrrrr rajin tak anak branak ni di malam raya.. mari le meramaikan dapur.. posing jangan tak posing.. rambut tuuuu kasik kaber skit kang masyuk dlm kerisk tuu sape nak jawab.. haishhh..

walau pon rupa saya nie tak brapa nak cun tapi rasa saya cruncy nutty choclatty dan sedap lah.. tu kata tuan yg makan itewww... ngeh ngeh ngeh..

sooo tamatlah alkishah malam raya yg tak brapa nak meriah ini.. nanti aku sambung lagi citer hari raya pulok...

jom tgok Prelude pagi raya nieh...

haaa tengok laaa anak dara ayah ni udah melaram dengan baju kurung yg mama bikin utk dia.. ok nanti citer lagi yeh.. letih kekenyangan nak tido.. Salam Aidilfitri..

2 comments:

Ana said...

wahhh...x tahan aku nengok sekut ko dot...awat kt sini dulu x buat sendrik..

atehhh....DC dah mcm mat bangla memasak kat dapur...pakai la topi chep...kang x pasal2 ada menu baru plak dia masak...

tahniah la berjaya gak korang memasak lauk pauk hari raya walau pun agak susah nk carik brg2 sumer...mesti best nih...

Rafidah said...

hahahaha kan aku kata..kalu kat M'sia aku buat bankrup kwan2 yg juai sekutraya.. kehkehkeh..
dc tu cehh wahhh mcm gaya2 chep ajek.. bangla pon bangla laa asalkan gaya chep tu ada..hahaha
aku pon x sngka aku TERPANDAI lak masak.. huhu