Friday, 13 August 2010

IftarTanpa Nasi

Salam,

12/8/2010 - 2nd day pose :

semacam rase best sangat sebab rutin mcm lengang je.. eh ape yg lengang.. adegen masak memasank sepanjang hari macam ade diskaun gitu. macam jualan hebat hari raya arghhh lupakan jualan dikaun hari raya di Malaysia (selamat duit aku).. ini crite pasal Ramadhan di UK lahhh.. ye la .. biasa2 masak bekpes, lunch or BRUNCH (brekfes + lunch), dinner or DINCH (dinner + lunch), tambah lak ngan antara waktu makan lak.. nak nak lak Hazim tu perut x tau nk kata manjang la lapa. dia siap buat stetment lagi "my tummy bigger in inside like TARDIS (cite series Dr.Who - kat TV)" samapi dh x larat denga dia cakap xde pape nak makan ke mama?? erkk kan tadi baru 1 jam makan nasik. mama punya lenguh kaki masak duk kat dapo pon lom ilang lagi tau. kejap2 kang mama nak fish finger, kang selang sejam kang mama nak sosej la tolong la masak, ehh x sampai 1/2 jam kang goreng la kropok ni mama, tu blom masuk bab biskut, roti slice wif coklat spread yg sentiasa memenuhi meja makan yg sedepa ni. kalo air teh tu sehari 2-3 jug pon bole lichinn. terpikir jgak mayB pasal sini chocha sejuk mungkin la lapa manjang eh eh eh musim panas pon samaa jaa xde beza pon .. so simpul mati yg bole aku buat pasai mereka ni cergas n cerdas fikir dan main sooo pasai tu kuat makan.. dn paling utama sebab LELAKI.. ye ke??

Kdag2 x tau la malu kalo g umah orang or jenjalan kat luar asyik la dok mintak nak itu nak ini .. haishhhh buat malu mama lah ko ni.. tu le pasal aku slalu bwak bekal makanan kulu kilir. sumtimes rse dia ni bukan nak makan sangat tapi mayB nak kudap2 aje.. macam chip or crips ke or bhsa org kampungnya JAJAN.. argghh sengaja mama xnak paham. xleh biasa2 sgt makan menda2 mcm tu. Arwah Atok kamu dulu langsung x pernah bagi mama makan Jajan tau.. kalo dia nampak dia buang je mentah2 adehhhh terkulat kulat nenguk jajan aku kena buang .. sadisss.. tapi yg eloknya sampai besar la ni xde le kemaruk sgt nak makan menda2 camtu tidak la mintak2 dan mencari cari .. tapi kalo ade depan mata TERKAM jugak ..ahahah.. paling kesian pon cuma dapat kerek pisang, kepek ubi or pape jenis adek bradek krepek lah.. cuma bila dh kawin nih en. DC ni sangat la suka bagai nak gila ngan jajan nih .. bergudang membeli iskk iskkk.. pe lagi anak pon rintik laa.. nak kata ape..tak terkata..

jom tgok spagetti ala mee goreng aku .. mereka makan banyak tuuu maksudnyaa.. S_ _ _ P


.: SPAGETTI ala MEE GORENG :.

citer pasal 2nd day Ramadhan ni mula2 mcm plan nak buat sempai goreng ikan then buat sambal belacan pas2 sayur bening aje.. tapi DC mcm muka kelat je kalo buat menu mcm selera aku gitu si dia mcm xmo makan nasik sooo diskus2 ngan DC ok lah kita makan spagetti ala MEE GORENG aje yeh.. ala spegeti rebus jadikkan mee (haha pasai spageti kat sini murah) okehhhh.. senang koje mika.. hua huahua horey.. tapi as leceh gak dgn bahan2 kan.. ayam, udang, sotong, fish cake, fish ball, sawi n dh tentu adik bradek bawang jugak kan.. xpe la asalkan 1 menda je nak buat kan..arghh kalo nak sonang banget kena pi beli laaa.. sob sob kat mane nak beli meh habaq sat..TAK ADA bazar mazar nieh. eh bila tgok mcm x meriah je kalo xde xtra menu yek.. soo macam TERingin le nak membuat kuah SERAWA DURIAN. hehhe alang2 belalang dh ada durian yg dh siap kopek yg kami ragut kat kedai cina ritu .. wahhh best ni kalo ade Serawa Durian cicah pulut.. eh eh terpandangkan skang bulan pose dan pulut pulak berciri angin dan aku ni mmg alergic pulut. kalo makan dgn perut kosong alamat sebu ato muntah lah pulak karang soo cicah ngan roti pon okeh jugak.. alamakkk best lah best bestt..taddaaaaa.. SIAPPPPP..


.: SERAWA DURIAN dicicah dgn ROTI :.

tnya mreka lak nak makan ape? wah mcm2 wish list la yg kuar.. Hazim la smalam x wish pape pon soo arini dia lak yg buat list.. nak .. epal, sweet corn, coklat fingger.. ok laa as uols pose sampai petang hingga tersadai mcm orang Somalia.. ayah dgn baik hati g la beli kat Tesco.. Hakim lak nak Fish Finger je..

be4 buka pose tu .. ckp kat DC siap2 bagi makan kat Hariz n Puteri mee goreng yg dh siap masak tu kang nanti waktu org buka pose xde le ngacau .. tapiii udah makan dulu kan.. POONNN kacau jugak. gaknya best sangat makan reramai riuh rendah mcm 20 orang.. baru mama nak makan roti cicah serawa durian .. bummm Puteri jatuh dari kusi dgn semangkuk Green Giant Sweet Corn .. aiseyyy tu le nama xde rezeki kan.. soo tinggai separuh makan la yg half day tu yea.. sume yg pose ralit sgt tengah makan mee goreng langsung x hirau dia dok manjant blakang kusi hingga tergelecek terpelanting la dia.. wahh riuh le tangisan bulan madu itu .. phewwww..

camni le ragam orang ade anak ramai . ye takk ?? sape yg ade anak ramai tapi senyap sunyi tu ade le sumting rong. rumah bersih berkilat tu pon agak pelik, basuh baju sikittt pon aneh juga.. dentam dentum jatuh baling bola tu mcm normal price la kan.. apatah lagi kat umah orang..

kengkadang rse strees kalo pegi rumah orang yg x faham. mata aku slalu mengawasi apa yg mereka buat utk tidak mengecilkan hati tuan rumah. maklumkan hati org ni berbeda beda. kdg2 depan kita manis. tapi blakang kita dia kutuk2 anak kita buat itu buat ini .. xpe aku faham kalo ade yg x suka. BAGI AKU laa kan x kesah dan cuma faham kalo anak org len mcm anak2 kami sbb anak kami pon 2x5 aje. kadang2 dh terbiasa siap TERRR marah lagi anak orang sampai mak nya negur.. "eh eh heiii mak nya ade lagi" sooo paham la kan org x suka kita marah anak dia. BAGI AKU lah aku rse x kesah kalo ade org yg sudi marah anak aku kalo dia buat sumting yg salah kan. biar anak aku tu juga tahu bahwa org lain jugak x suka apa yg dia buat tu. entah pembawakan manusia berbeza kan..

aku ni alaa mulut je bising2 bebel2 marah2 teriak2 tapi paling cikai pon akan cubit kuaaatttt sikit je ... CUMA kalo mereka memHYPERAKTIF kan diri mereka secara high pitch or membuatkan temperature hangat 45 darjah celcius baru aku or DC akan meROTAN dorang. Kami still lagi kekalkan tradisi rotan ni. biarlah cara lama. itu cara kami. eh eh eh bukan rotan yg ikut nafsu serakah melampiaskan marah tu .. ni psykologi terapi asbab kesalahan. after adegen rotan merotan ... sesi kaunseling pulak sengah jam tau. Kena TERANG dengan JELAS pro n con apa yg mereka buat itu SALAH hingga mereka betul2 FAHAM. mungkin org len akan kata moden ni xleh lah pakai rotan2 nih. xpe lah org dulu2 tu pakai cara rotan berkesan jugak. Sedangkan Nabi Muhammad jugak suruh rotan kalo salah kan.. lagi 1 sebab aku ni bukan keturunan lembut lemah gemalai menasihati anak selower volumme yg boleh. BUKAN. soo mcm x brape nak move kalo nasihat yg berbentuk alunan muzik zapin or irama malaysia. Kami punya stail Hard Rock Cafe punya. keras tapi berattitude. k lah ni dh mcm lari tajuk lak.. selit skit2 dah arr kan..

pas2 Mila col tanya nak buah Kurma tak? eh kami memang x beli lagi kurma isk isk dh pose hari ke2 xmkn kurma ape nak jadik nieh.. so merasa la dia sket kuah durian tu (exchange). ye le husband dia kan mat saleh German soo sure mcm terpelik pelik aje makan kan kan.. lepas maghrib tu husband dia datang lagi rumah eh eh eh memang REZEKI dia hantar nasik briyani dari Masjid kat simpang rumah tu ade org sedekah.. wah mcm tau2 je x masak nasik .. soo TERjadik lah ade nasi kan.. ha kan rejeki namanya..

k lah ni la corat coret ramadhan bingkisan dr benua europe..

No comments: