Wednesday, 4 August 2010

Isle of Wight - Southhamton

ahaa banyak btol N3 kali ni .. sebab dh lama tangguh .. kira citer2 ni sume yg berlaku kat aku minggu lepas yg dok sepi tanpa kaba brita bizi la bizi laa kan dh kata surirumah lagi bizi tau dari keja kat opis aloooohh windu btol la ngan opis.. bkan windu keja ahakkss.. rindu nak kacau org .. espeseli kengkawan purchasing unit.. lebey2 lagi jiran I incik Icha Chailon.. haiyaa Jilo Jilo .. ahahh (Yap-Oce yg ska kacau aku tu), kat mek aji, bang lajip, kak city, bang mat yg hebat itew.. wahh ni kalo dorang baca blog aku ni pasti sure sunyum simpul mati kan.. dh lama x marah2 ahaa bkan marah nasihatt.. ye la tuu.. lindu gak kat nola yg suka ckp .. jahatt dottt.. lindu lagi kat Diana yg kekek2 gelak kalo aku wat lawak spestik ..dia pon gelak senget2 spestik gak .. rakan2 seperjuangan seperjumaatan ahaaa.. alaa geng kuar tiap ari jemahat.. ana, diha, nyah.. arrhhh kangennn kangen kangen.. tau ke ape kangen tu ... bukak kamus bhsa jawa..

eh eh oppss nk citer pasal percutian kehkeh sebut percutian mcm kelass gitu mcm ala2 mak datin yg bwak duit berkepuk kepuk dlm poket.. ceh.. kalo org kebanyakkan cam aku ni bukan nama percutian.. nama nya "lawatan bajet". pasal ape.. asyik la dok kira ni brapa baya.. yg ni bape lak.. x ke bajet nama dia.. ape2 la asalkan jimatkan bajet.. bila dh pikir seranumnya akhirnya sepakat membawa bekal ke Isle of Wight pada 2 JULAI 2010.. xtau ke ape menatang tu eheeehhh.. bagi yg xtahu lajin2 lah nengok peta UK okeh.. jgn jadik mcm aku bila dh sampai UK barulah tergediks nk nenguk peta UK.. kalo x tak haram halal nama tmpat London je yg aku tau .. yg lain zero info .. rse cm x penting. bila dh ade xperien dok kat UK terkial kial la membeli map England nieh.. + lak cik abang yg very de proaktif belikan sebijik world map utk bini kesayangan (geli tak) menambah ilmu di dada.. eceh..

panjang kan citer (asyik pendek je kan) ni sbnarnya sebuah pulau.. ckp pasal pulau dh tentu kena naik fery lah bagai.. stelah kajian demi kajian dibuat 1st plan nak la naik keta sewa .. balik ari, senang citer.. rupanya x senang.. keta yg di book online MPV mmg xde then payah nk dapat.. dh la mahal xde plak tu haishhh bikin sedey T_________T maka merajuk memuncung bole sangkut baju si isteri sebab mcm x nampak gaya bole meneruskan lawatan bajet itu.. adehh FRUST.. bayangkan la dh nak pegi dh bangun pepagi prepare mknn sume beg2 mknn sume tetiba cansel x ke frust tertonggeng..

try plan balik .. so las dpt la decide nek je la train walau sebanyak mane train kena naik kami gagahi jua.. bukan mudah tau nak pegi lawatan bajet dgn bawa 4 org anak yg aktif sepanjang jalan.. WAJIB ade kesabaran yg tggi tau.. kami pon nekad lah plan.. bertolak dari rumah seawal 6 pagi .. heiii bertolak 6 pagi maksudnya aku kena bangun 4.30 pagi adoiiii kelat lagi mata wehhh .. buat apa... masakkkk mee goreng, nasik goreng, ayam goreng sume yg goreng2 .. yela xkan nk bwak msk lemakk cili api lak, or kari ayam lak.. kang tumpah2 tengah jalan kang 1 keja lak nk kena jadik Dewan bandaraya.. x sesuai.. bawak air nescafe dlm termos, fresh milk, teh O, junk food yg dh siap beli kat tesco pd ari sblomnya..prepare kan .. banyak dan beg sangat lah sarat ngalah org peknen 9 bulan.. dgn bwak stroller yg ade buggy board, camera, tripod dan tikar.. sunguh bersungguh.. bayangkan la plan nek keta bleh sampai 3 jam.. bila nek bas, train, feri, bas, adalah deley menjadik 5 jam setengah .. tapi xpe.. xperience kan.. aduhh letih x tau nk kata.. bila kena tuka2 train 3 kali waktu pegi dan 4 kali waktu balik then nek bas lak.. bas kat London ok lagi la bleh bwak stroller sorong jek dlm bas tapiii bas sighseeing kat pulau xleh lak.. kena fold .. alaahh leceh btol laaa mencungap nak melipat stroller nieh.. yela byak menda gantung sana sini kena lah bukak satu persatu.. haishh.. tensyen.. lagi lain bab yg tensionnya.. bila stesyen train tu xde lift of escalator adoiii.. kena menghangkut stroller yg ade Puteri dok rilex kat dlm bersama gantungan2 mknan dll tu fuhh xleh nak kata mencunggap mcm lari kliling padang 3 round yang mendatangkan streess yg amattss dan juga boley membakar lemak tepu ini. tu blom di kira strees anak2 yg terlari sana sini adegen pukul memukul aksi terpijak pijak kaki yg boleh menambahkan kemarahan dalam senyum pasal ade matsaleh mandang.. kena marah dlm bhsa melayu supaya mat saleh x paham ape kita marah anak2 nieh..(kalaka la rupa nya) haha psal matsaleh tgok kita dok senyum ingat kita berbual2 ngan anak2 padahal tgah marahh .. mcm chomel sgt buat mcm tu .. korang cuba lah buat.. susah tau memerlukan prektis yg ckup. haha

jam 11.30 pg sampai la kami kat panggilan pulau itu dengan senyuman meleret.. Syukur Alhamdullillah akhirnya sampai jua kita kat tmpat nieh.. pas2 kira2 lah ape nak naik n beli tiket barulah bleh brato kat Chairlift ka boat ke .. sbb tu je yg dah aim nak naik.. kata lawatan bajet soo kena siap kira dari rumah kann.. pe2 hal pon kna nek chairlift dulu walau gerun tapi best dan puas ati nmpak view ciptaan Allah yang hebat itu..

ni adalah salah satu gambar yg gayat lagi menakutkan kepada si penaik yaktu aku le.. eii.. menghayun lak tu adehh rse cm dh nk tercabut paru2, limpa sume tau. x terungkap ngn kata2 lah.. tapi view MasyaAllah hebatt.. bile pandang bawah jek seriau darah mcm terhenti perjalanan darah kejap.. kembang kuncup salur pengepam jantung aku (ceh penerangan mcm bdak medic, poyooo aku) tapi ni citer kisah benar, neraca hidup tau. nak baca bacalah olehmu. kalo xnak bleh OFF pc ahahaaa..

pas2 kami pon bercanda di pasiran pantai eh eh tipu je pantai dia xde pasir laa dia peable kalo x pham batu2 mcm kat akuarium tu .. betol laa x caya nengok la gamba niehh


haa tgok la gamba aku yg terbongkok cam nenek kebayan yg cun .. ahah.. tah cemana bleh posing cenggini tah .. tuu tgok btol2 yg aku pijak tu sume batu2 peables tau.. elok buat urutan kaki .. jalan atas dia xyah pakai kasut.. memang sakit .. xcaya tanya DC pasal dia kata sakit yg tidak mencederakan si pemijaknya..ahah. okeh lepas posing kanan kiri depan blakang sudt 360 darjah .. suhu sume dah amik .. anak2 lak kemaruk nk mandi .. x plan nk mandi cuma plan utk Hariz je pasai nak bagi kudis2 enzema dia hilang kalo mandi laut mcm kat Mesia lak.. ter jakunlah anak2 aku ber3 tu mandi dengan riang gumbiranya.. terpelik pelik je mat saleh nengok cam mreka pon jakun gak pasal tgok anak2 kami mandi dgn jakunnya.. ahaha bialah bukan jumpa lagi dorang pon lepas ni .. itu kami kata laa..bila 10 min mandi ketaq2 1 bdan kesujukkan barulah terkinja kinja menggelupor nk pakai baju.. hahh rasakan takdi nak sgts mandi.. huh ! lepas mandi then makan2 gamba2 lagi.. pas2 DC ajak nek boat .. dapatlah anak2 ini merasa nek boat pusing2 pulau then naik lah kedaratan smula.. rsenya cam mase turun melalui cliff guna anak2 tangga kayu itu mcm dah menggigil2 kaki nieh.. lps tu mcm rs x larat nk nek tangga tu balik .. so decide naik lah chairlif utk nek ke atas .. rupa2 nya bila dah esoknya kecederaan otot la pulak kat betis adeii rase mcm penguin berjalan laa..
abis je main2 menan skit2 kat park tu then balik la kami dengan sedeynya nak ninggal kan pulau itu.. sobsobsob.. sampai umah tepat jam 10.30 mlm sperti yg dijangka.. berliku sungguh perjalanan kami yg bersimpang siur kan.. tu pon byak stori mori yg di pendekkan kalo tak maunya ntah bape lai ketas kajang plaza lah nak guna yek.. soo dh abis la stori yg beratos ela ini untuk dinikmati oleh pembaca (kalo ade la) eheh..

chow nak tido .. kaki pon blom ilang sakit cedera otot nih.. (dugaan btol) saba je lahh

eh nak lah ucap THANK YOU la pda En Saharuddin tu pasal menaja lawtan bajet kali nih .. lpas ni ntah 2 bulan la x g jalan2 yee.. pasal nk kena kaber balik pound2 yg dh susut tu.. ehehehhee SAYANG ABANG !! (jgn jeles) memori lawatan bajet ni x kan kami lupa dlm lipatan baju eh lipatan sejarah kami di sini .. walau tmpt tu x seGAH Paris atau pon ngra Europe yg lain tapi bermakna buat sayang..

yg baca pon bole truskan urusan memasing ye..babai..

No comments: