Monday, 23 August 2010

Iftar geng Malaysian Brunnel Universiti

Salam,

21 Ogos 2010

pegi iftar kat Meeting House Brunnel Universiti .. emmm best dapat makan reramai secara berjemaah. main menu nasi putih lauk Dalca, Ayam Merah, Ayam Goreng, Sambal Belachan, Sup Ekor dan mkn sampingan lain Mee Goreng, Mee Kari, Sambal Tumis Udang Petai, Sambal Bilis. Pelbagai jenis kuih2 Malaysia..Lopes, Bingka Roti, Seri Muka, Agar2 buah, Rojak Epal byak lagi tapi x ingat sume lah.. basah tekak dengan orange juice dan Teh O.. Semua menikmatai makan dengan tawadhu' hingga lupa nak amik gamba be4 mknan terjun dlm usus..hehe..

lepas solat Maghrib berjemaah sambung lagi makan dan makan seterusnya makan sambil borak.. tak byak borak2 sebab sibuk makan.. haha.. mulut penuh. kami sampai rumah 11.30 mlm jugak lah. yele udah kenderaan kaki longlai jek jalan dgn perut memboyot sebab kekenyangan. siap tapau lagi untuk sahur..

hahaha malangnya, sahur keterbabasan sebab lena kekenyangan.. sian anak2 merintih merayu nak buka puasa. tak sahur dijadikkan alasan.. mudah.com betul.. 1001 pujukan di tepis dengan janji yg indah waktu buka nanti. belikan laaa dorang coklat, biskut stoberi, grape, dan pistachios ..as award kan..

eh eh eh before pegi Iftar tu kami merayau ke Car Boot Sale dulu hehehe.. masak sup ekor nak bwak pegi sana.. pikir2 sup ekor kan mencurik masa 100 ela nak merebus.. oleh krana Hakim n Hazim xmo ikut g Car Boot soo kami tinggai ja la rebus ekor dlm periuk.. api plahan laa.. Alhamdulillah boleh diharap jugak yea..

citer pasal Car Boot.. pagi tu sampai sana pon dh nak pukul 11. chocha ok je kan windy summer la katakan.. best la merayau2 kat CBS.. confiden jek dlm poket ade £20 cehhh gaya jalan pon mcm org kaya yg miskin la kan nak sopping moping baju winter anak2. skali dh sampai separuh jln CBS baru prasan sebenaqnya bawak £10 jek.. walaweeiiii rugi betul sampai titisan akhir £1 aku blanjakan .. minggu tu byak pulak org juai baju2 dress saiz2 Puteri.. menggila talak la aku menyambar 3-4 helai dress dia.. pas2 mase2 ni la pulak ade yg jual T-Shirt Long Sleeve saiz Hariz harga 3 helai £1 .. sambar lagi .. jacker winter Puteri £1...jacket jeans saiz aku £1.35 memula dia jual £2 aku mintak £1.50 dia kata OK tetiba cek poket tinggal £1.35p .. haha naseb dia bagi kalo tak nangis aku kat situ.. mcm kanak2 mintak mainan yg parents x bagi tu .. hehe.. buku2 pulak 5 buah £1..eh sambar lagi .. sampai last skali duit tinggal 60p .. tu pon ade hati lagi teruskan meround. DC ckp udah2 le tu next week plak sambung haaahaaa.. then jalan nak balik tu tggu bas.. touch Oyster Card DC punya Card dh NO BALANCE.. hahah kesian abang kena JALAN KAKI .. mintak mahap yeaa bang.. tak cukup pulak duit lagi £1.20p.. sbb dlm ade cash 60p jek.. kalo cash nek bas £2 kui kui kui.. nanti Hari Raya sayang bagi Kad All Season yeh.. (pasal xde jual Hepi Eid)

cenggini lah karenah idup orang kebanyakkan..

sementara jalan kaki nak ke bas stop tu borak2 lah ngan DC.. "best kan kalo ade kereta.. xde la letih jalan kaki, tadi dlm CBS tu tak penat, nak OTW balik nih lenguh pulak kaki nih".. DC sluber jek jawab "pandang org yg dibawah.. beruntung kita ada KAKI .. cuba tgok org yg xde kaki tu.. lagi kesian susah dia nak jalan" aku pulak sambung "org yg xde kaki pulak cakap.. untung kita hanya TAK ADA KAKI, cuba tgok org lain yg xde kaki dan tangan lagi susah dia" pas2 DC givup pulak nak sambung.. aku sambung lagi.. "orang xde kaki n tangan pulak kata, untung aku hanya xde kaki n tangan cuba tgok org yg xde kepala tu lagi la susah xboleh nak hidup" aku sambung lagi tanpa givup... "untung kita masih HIDUP dan
untung kita belum ditanam"

dan kami borak lagi .. org yg pakai keta murah ckp "kesian orang yg pakai keta besar dan mahal, byak duit dia habis untk beli keta, menten keta bayar itu ini" orang yang naik bas cakap "kesian org yg pakai keta murah sana sini rosak nak betulkan lagi bayar jugak itu ini" orang yg naik basikal cakap "kesian orang yg naik bas, kena keluar duit £2 cash utk naik bas, top up osyter minima £5" orang
jalan kaki cakap.. UNTUNG jugak kita JALAN KAKI tak payah ada MODAL.. hahaha...

Moral perbualan di atas .. adalah BERSYUKUR dlm subjek kehidupan..

No comments: