Thursday, 12 August 2010

1st day Ramadhan

Salam,

Alhamdulillah.. 1st day Ramadhan berlalu dengan baik walau pon selang 1 jam Hakim n Hazim dok tanya dh boleh buka pose ke blom.. dgn tenang je jawab "belum.. sabar.. jangan duduk bawah, jgn tgok Hariz makan, jangan jenguk dapur, jangan membayangkan makanan sedap2.." camtu lah kan .. bukan susah nak disiplin kan mereka. cuma ade rase kesian tapiii kena tegas lah. Aku siap kata .. bole kalau nak berbuka sekarang. makanlah ape yg ade hanya biskut, cereal n susu saja. sedangkan petang nanti waktu berbuka mama masak yg sedap2 utk kamu makan. kalau makan sekarang ... nanti waktu kami buka puasa x boleh makan sekali ngan mama ayah pegi makan jauh2 x boleh duduk semeja, x boleh tgok kami makan. orang yg x puasa x boleh makan sama2 ngan orang yg puasa tahu..! so macamana nak buka puasa sekarang atau petang nanti ?? Hazim jawab "it a hard decision mama, okey i choose not to eat now" camtu la anak mama suma sabar. Camni lah rase nya orang2 yg sedang kelaparan xde makanan nak makan, xde duit nak beli makanan yg kebuluran kat India, Somalia, Africa.. sekarang kita juga kena rasa ape yang mereka rasa okeh.. SUME DIAM .. faham juga tu..

longlai memang la longlai ye la jangka waktu yg lama kan.. slalu pukul 7 dah boleh makan ini kena tunggu sampai 8.37 pm .. utk appreciate ape yg mereka dah capai.. "Hakim ngan Hazim pilih nak makan apa? nanti mama akan buatkan okeh.." so Hakim pilih nak Telur Dadar, Fries, dan Cekodok Pisang ; Hazim nak Cereal Coklat wif Milk dan Telur Dadar juga makan dengan sup. Yanga klaka nya mase tengah goreng cekodok.. Hakim menjilat jilat bibir nak nunjukkan betapa terliurnya nenguk cekodok pisang tu.. ermmm Hakim x sabar nak makam la mama. cekodok tu nampak sedap sangat sangat.. ahahaha.. sian anak aku.. saba okeh.. Hazim pulak dh x larat nak bangun melepeekk je tukang tengok jam .. pas2 report .. lagi half n hour mama.. lagi 15 minits mama.. lagi 5 minit mama.. ahahha.. sian jugak..

.: CEKODOK PISANG DAN FRIES :.


"Hakim tengok mama strees prepare food for us. Let me help u.." "okey u cam cook telur dadar dan serve the plate and mug on the table yeh.." "yeayy.. I can do what my nama describe me..is Abdul (hamba) helper" hehehe.. iyee.. dh siap masak tgok dia siap sendukkan nasik dlm pinggan lagi .. haha.. xcited nak mana la budak2 nih .. agaknya aku kecik2 dulu camni gaknya.. hahaha..

ayah pulak dari pukul 4 dh siap rebus sup ekor yg beli kat Hayes smalam.. wah bapak pon xcited jugak ekk.. ahaha..sian jugak..

.: SUP EKOR :.

aahaaa ni la sup ekor tuu.. ermmm sedap lah bang.. walaupon abang tukang rebus aje.. aku tinggaL touch up aje... ala tinggal tambah carot, celeri, tomato n garam.. hehe.. then buat kailan goreng aje..

tu la keshah berpose 1st day kitorang.. walaupon terasa agak sedey tanpa family di Mesia tapi kami ada KAMI sekuarga.. best jugak kan .. xceli ermmm RINDU MAK.. sob sob sob.. pape pon kena kawal diri .. nama pon pose kan.. kalo nangis2 lagi la nmpak lemah ..

okeh babai sume..


No comments: